Natasha, 22, kuoli diabeteksen vuoksi – ei halunnut pistää insuliinia: "En harrasta neuloja"

8:45

Natasha, 22, kuoli diabeteksen vuoksi, koska pelkäsi neuloja ja pistämistä. 

Video: Et ehkä aavistakaan, että sairastat tyypin 2 diabetesta – se on yhä useampien ja nuorempien vitsaus.

Natasha Hornen diabetes johti kuolemaan. Horne sai 20-vuotiaana ykköstyypin diabetesdiagnoosin lääkäriltään, muttei halunnut lääkitä sairautta. Syynä tähän oli neulapelko, kertoo Metro-lehti.

Hornen vanhemmat Jackie, 43, ja Stephen, 44, haluavat nyt levittää tietoa tyttärensä tilasta.

"En harrasta neuloja"

Apteekissa työskentelevä Jackie huomasi diabeteksen merkit tyttäressään ja pyysi tätä menemään testiin. Lokakuussa 2017 Horne sai diagnoosin.

Sairautta olisi voinut hoitaa insuliinipistoksilla, joihin Horne suostui aluksi vastahakoisesti, mutta perui sitten suostumuksensa.

– En harrasta neuloja, Hornen kerrotaan sanoneen.

Hän ei suostunut ottamaan edes insuliinipumppua, joka olisi annostelut insuliinin kanyyliin.

– Tytöksi, joka on tatuointien ja lävistysten peitossa, hän todella vihasi neuloja. Ja hän oli itsepäinen. Jos hän ei halunnut tehdä jotakin, hän ei myöskään tehnyt sitä, äiti Jackie sanoo.

Horne ei halunnut kuunnella "nalkutusta"

Vanhemmat uskovat myös, että sairauteen liittynyt painon putoaminen sumensi Hornen arvostelukyvyn: nainen laihtui rajusti diabeteksen vuoksi, mutta sai ulkonäöstään kehuja.

Horne vuonna 2016. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

– Hän laihtui noin koosta 50 kokoon 38 puolessa vuodessa, muttei nähnyt tässä ongelmaa, Jackie sanoo.

Perhe oli huolissaan ja yritti saada tyttärensä mielen muuttumaan. Lopulta Horne muutti pois kotoa poikaystävänsä luokse, koska ei halunnut kuunnella "nalkutusta".

– Hän ei ymmärtänyt, miten vakavia seuraukset ovat, jos hän ei ota sitä (insuliinia), äiti sanoo.

"Tuskin kukaan hänen ystävistään tiesi asiaa"

Insuliinin puute aiheutti Hornelle myös useita kertoja ketoasidoosin, jossa happoja kertyy elimistöön. Hän joutui hengenvaarallisen tilan vuoksi sairaalahoitoon, muttei silti suostunut ottamaan insuliinia – ei, vaikka perhe miten vetosi. Koska Horne oli täysi-ikäinen, perhe ei voinut pakottaa häntä.

– Tuskin kukaan hänen ystävistään tiesi asiaa. Hän ei käyttänyt diabetestunnusta, Jackie kuvaa.

– Hän aina ajatteli, ettei hänelle tapahtuisi mitään. Hän ei halunnut hyväksyä sairauttaan – hän halusi ottaa riskin. Hän oletti olevansa voittamaton, hän eli elämäänsä omalla tavallaan.

Horne vuoden 2017 syksyllä. Jos kuva ei näy, katso se täällä.  

Horne menehtyi 22-vuotiaana

22-vuotiaana Horne kuoli ollessaan ystävänsä luona yötä. Hän vajosi diabeettiseen koomaan ja menehtyi lopulta.

Perhe päätti lahjoittaa Hornen elimet tutkimuskäyttöön. He myös perustivat rahankeräyksen paikalliselle diabetesjärjestölle.

– Tapasin tilata hänen lääkkeensä hänen puolestaan varmistaakseni, että hänellä on lääkettä, sitten toimitin sen. Ainoa asia, jota en voinut tehdä, oli, että olisin saanut lääkkeen hänen elimistöönsä. Tytön kuolema oli täysin estettävissä, mutta nyt, kun ajattelen kokemaamme, en tiedä, mitä muuta olisimme voineet tehdä, Jackie sanoo.

Jackie uskoo, että Horne olisi kauhuissaan, jos tietäisi perheen kertoneen muille hänen sairaudestaan. Jackie kuitenkin haluaa kertoa tyttärensä tarinan, jotta voisi pelastaa muut samalta kohtalolta.

– Yritimme kaikkea. Vaikka emme voi tuoda häntä takaisin, voimme auttaa valistamaan ihmisiä nyt.

Juttua muokattu 10.9.2018 klo 7.11: Horne menehtyi vajottuaan diabeettiseen koomaan, ei insuliinisokkiin, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja