Nasan kuvat näyttävät: Venäjän Kuuhun törmännyt luotain jätti sen pinnalle uuden kraatterin

Venäjän Kuuhun törmännyt luotain jätti sen pinnalle uuden kraatterin 1:42
Katso videolta, miltä Nasan ottamat kuvat Kuun uudesta kraatterista näyttävät.

Venäjän kuulento jätti Kuun historiaan jäljen, mutta ei Putinin toivomalla tavalla.

Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasan torstaina ottamista kuvista näkyy uusi kraatteri Kuun pinnalla. Se on hyvin todennäköisesti peräisin Venäjän Luna 25 -avaruuslennolta, kun luotain törmäsi Kuuhun. 

Luotaimen oli tarkoitus laskeutua Kuun pinnalle, mutta törmäsikin siihen hallitsemattomasti 19. elokuuta.

Venäjän avaruusjärjestö Roskosmos arvioi törmäyspaikan heti tapahtuneen jälkeen. Nasa otti kohdasta kuvan Kuuta kartoittavalla LRO-luotaimella ja vertasi sitä vuonna 2020 otettuihin kuviin. 

Nasan kuvissa näkyy selkeästi 10-metrinen kraatteri, jonka se arvioi olevan todennäköisimmin peräisin Luna 25 -luotaimesta. 

Luna 25 oli Venäjän ensimmäinen kuulento 47 vuoteen. 

Epäonnistumista on kansainvälisesti pidetty osoituksena siitä, miten Venäjä on jäämässä jälkeen avaruuskisassa. Luna 25 -lento oli viivästynyt useaan otteeseen, ja presidentti Vladimir Putin oli hoputtanut Roskosmosta kiiruhtamaan. Lopputulos ei kuitenkaan ollut toivottu.

Venäjän epäonnistumista alleviivasi se, että Intia onnistui laskeutumaan Kuun eteläpuolelle vain päiviä Venäjän epäonnistumisen jälkeen.

Kreml on vähätellyt epäonnistumisen vaikutuksia ja on vannonut avaruusohjelman jatkuvan normaalisti.

Korjaus kello 15.24: Kolmanneksi viimeisessä kappaleessa puhuttiin virheellisesti Luna 24 -lennosta, avaruuslennon nimi oli Luna 25.

Lue myös:

    Uusimmat