Nasan huikeat kuvat: Tältä "äänivallin pamaus" näyttää

1:11

Avaruushallinto Nasan vangitsemat kuvat liittyvät tutkimukseen luoda uudenmallinen hävittäjäkone, joka pystyy ylittämään äänen nopeuden aiheuttamatta voimakasta äänivallin pamausta.

Kuvissa kuvataan kahden Yhdysvaltojen ilmavoimien T-38 hävittäjän aiheuttamaa sokkiaaltoa Nasan koelennolla Kaliforniassa, ja niiden aiheuttamien ääniaaltojen vaikutusta toisiinsa. 

– Kuvissa näkyy kuinka ensimmäisen koneen sokkiaalto vaikuttaa takimmaisen koneen sokkiaaltoon. Nämä tiedot auttavat meitä ymmärtämään paremmin sitä, miten nämä sokkiaallot vaikuttavat, kertoo Nasan tutkimusinsinööri Neal Smith.

Kun hävittäjä kulkee ääntä nopeammin, siitä aiheutuu kartiomainen ääniaaltojen muodostama rypäs tai tihentymä, sokkiaalto, joka voidaan kuulla äänivallin pamauksena.

Sokkiaallosta on paitsi meluhaittaa, niin voimakas paineaalto voi rikkoa ikkunalaseja tai jopa rakennuksia. Sen vuoksi hävittäjälentokoneilla tehdään yliäänilentoa yleensä vain merialueiden yläpuolella.

Suunnitelmissa hiljainen yliäänikone

Nasa on suunnitellut hiljaista X-59 yliäänikonetta, joka voisi lentää ääntä nopeammin ilman äänivallin pamausta, jolloin kone tuottaisi pamauksen sijasta vain tasaista jylinää. Tällöin voitaisiin lentää ääntä nopeammin myös asutuilla alueilla. 

Tämän saavuttaminen myös kaupallisiin lentoihin olisi suuri virstanpylväs ilmailun historiassa.

Koneet lensivät 10 metrin etäisyydellä toisistaan

Kuvien ottaminen vaati paitsi tarkkaa lentämistä, myös erikoiskameran. Lentäjät lensivät yliääninopeudella vain 10 metrin etäisyydellä toisistaan. Samaan aikaan hitaammin lentänyt kolmas lentokone kuvasi niitä alapuolelta ohilennon ajan. 

Kuvauksessa käytettiin erikoiskamerateknologiaa, jonka kehittäminen oli kestänyt 10 vuotta. Kamera pystyi ottamaan 1400 kuvaa sekunnissa, mutta vain kolmen sekunnin ajan. 

– Suurin haaste oli saada ajoitus kohdalleen kuvaksen ja ohilennon osalta, että saimme nämä kuvat, kertoo Heather Maliska, tutkimuksen projektipäällikkö. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja