Nasalta todellinen napakymppi: Huipputarkka kuva aurinkokunnan äärilaidalla lymyävästä Ultima Thulesta

Nasa julkaisi historian tarkimman kuvan Ultima Thule -asteroidista 0:16

Avaruusjärjestö Nasa on julkistanut tähän asti tarkimman kuvan aurinkokunnan äärilaidalla, Kuiperin vyöhykkeellä sijaitsevasta Ultima Thule -asteroidista.

Tutkijat yrittivät ottaa New Horizons -luotaimella mahdollisimman tarkkoja kuvia Ultima Thulesta samaan aikaan kun luotain teki lähiohituksen asteroidista.

Nyt luotaimen ottamat kuvat on saatu vastaanotettua ja tutkijoiden riemuksi kyseessä oli täysosuma. Luotain nappasi tarkat kuvat 1.1.2019 vain kuutisen minuuttia ennen kuin se oli lähimmillään Ultima Thulea. Kuvan yksi pikseli vastaa noin 33 metriä.

Kuvien avulla tutkijat saavat ennennäkemättömän mahdollisuuden tutkia kaukaisen asteroidin pintaa, alkuperää ja evoluutiota, kertoo Nasa sivuillaan.

Kuvan ottaminen edellytti tutkijoilta huipputarkkaa tietämystä sekä asteroidin, että luotaimen sijainneista. Tehtävä oli kaikkea muuta kuin helppo, sillä kappaleet kohtasivat toisensa yli 51 000 kilometrin tuntinopeudella Kuiperin vyöhykkeen himmeässä valossa.

Nasan mukaan kyseessä oli paljon vaativampi tehtävä kuin New Horizons -luotaimen vuonna 2015 kuvaama Pluton lähiohitus.

New Horizons kiitää nyt noin 6,64 miljardin kilometrin päässä Maasta. Valonnopeudella kyseinen matka kestää yli kuusi tuntia.


Lue myös:

    Uusimmat