Nasan tiedotustilaisuus: lisätietoa Ultima Thule -asteroidista – muodostuu kahdesta eri kappaleesta, väriltään punertava

Avaruusjärjestö Nasan vuosi on alkanut onnistuneesti. Eilen New Horizons -luotain ohitti onnistuneesti MU69 -asteroidin. MTV Uutiset lähettää Nasan luotaimen ohitusta käsittelevän tiedotustilaisuuden livenä. 

New Horizon -luotaimen ohilento on historiallinen, sillä se on aurinkokunnan etäisimmässä kolkassa suoritettu luotaimen ohilento. 

Asteroidi, jonka nimeksi valikoitui viime vuonna yleisöäänestyksessä Ultima Thule, sijaitsee noin 6,4 miljardin kilometrin päässä niin sanotulla Kuiperin vyöhykkeellä. 

Luotain onnistui lähettämään asteroidista kuvan. Kuva oli epätarkka ja pahasti pikselöitynyt, mutta se antaa kuitenkin tutkijoille arvokasta lisätietoa.

Tiedotustilaisuudessa New Horizons-avaruuslennon päätutkija Alan Stern kertoo historiallisesta hetkestä, kun luotain sai lähetettyä ensimmäisen kuvan. 

– Voitte nähdä (kuvista), kuinka iloisia ihmiset ovat, Stern viittaa tiedotustilaisuudessa esitettyihin kuviin, jossa tiimin jäsenet halaavat toisiaan.

Stern esittelee tiedotustilaisuudessa aiempaa tarkempaa kuvaa asteroidista. Hän kuvailee sitä leikkisästi lumiukoksi, sillä se näyttää koostuvan kahdesta erillisestä pyöreästä osasta. 

Tiedotustilaisuudessa kerrotaan Ultima Thulen muodostuneen kahdesta erillisestä objektista, jotka ovat ajan kuluessa hilautuneet kiinni toisiinsa. Asteroidin väri on selvästi punertava. 

 

Juttua muokattu 2.12.2018 kello 21.37 tiedotustilaisuudesta saaduilla tiedoilla. Lisäksi juttuun on lisätty Nasan twiitit.  

Lue myös:

    Uusimmat