Näppäimistö sauhuaa - Onko käsin kirjoittaminen kuolemassa sukupuuttoon?

Oletko huomannut käsin kirjoittamisen tuntuvan joskus kankealta sen jälkeen kun olet viikkotolkulla käyttänyt kirjoittamiseen vain tietokoneen näppäimistöä?

Suomalaiset kirjoittavat käsin yhä harvemmin. Opetushallitus julkisti viime vuoden lopulla tiedon, että kouluissa luovutaan kaunokirjoituksen opettamisesta vuonna 2016, ja samalla näppäilytaitojen opetusta lisätään.

Teknologiayhtiö Samsung kertoo IPSOS Mori -yhtiöllä teettämästään tutkimuksesta, jonka mukaan kolmasosa suomalaisista ei koskaan lähetä ystävilleen tai perheenjäsenilleen käsin kirjoitettua kirjettä tai korttia. Puolet vastanneista lähetti käsin kirjoitetun viestin harvemmin kuin kerran kuussa.

Käsin kirjoittamiseen ja käsialaan perehtynyt kasvatustieteen professori Leena Krokfors toteaa käsin kirjoittamisen arvon pienentyneen. Vielä pari vuosikymmentä sitten käsialalla oli merkitystä.

– Käsin kirjoittaminen antaa ihmiselle aikaa ajatella. Käsittäminen ja ymmärtäminen ovat kokonaisvaltaisia prosesseja, ja ihminen tarvitsee aikaa sisäistääkseen asioita.

Krokforsin mukaan käsin kirjoittaminen vaikuttaa aivotoimintaan.

-Se on samankaltaista tekemistä kuin liikkuminen, vaikkapa tanssi. Käsin kirjoittaminen ja ylipäätään käsillä tekeminen vaikuttavat myös positiivisesti luovuuteen. Se auttaa painamaan mieleen ja muistamaan asioita, Krokfors kertoo.

Digitaalisen viestinnän lisääntymisellä on myös hyviä puolia. Samsungin tutkimuksen mukaan valtaosa 88 prosenttia suomalaisista kokee, että teknologian ansiosta yhteydenpito sekä lähellä että kaukana asuviin ystäviin ja sukulaisiin on helpottunut.

Samsungilla uskotaan, että perinteisellä käsin kirjoittamisen taidolla on kuitenkin mahdollisuudet jatkua myös digitaalisessa maailmassa erilaisten stylus-kosketuskynien kautta.

Lue myös:

    Uusimmat