Näöntarkkuus heittelee ja päänsärky paikantuu tietylle alueelle – näistä silmäoireista sinun tulisi huolestua

Women's Health haastatteli silmälääkäri Joseph Allenia, joka antoi vinkit siihen, milloin silmiensä terveydestä kannattaa huolestua. 

Jos sinulla on jatkuvia päänsärkyjä, silmissäsi saattaa olla jotain vikaa. Etenkin, jos särky paikantuu silmien ja kulmakarvojen alueelle, tulisi särystä huolestua. 

– Vaikket huomaisikaan, sinulla saattaa olla vaikeuksia näön tarkentamisessa. Silmäsi saattavat kompensoida jotain, mikä johtaa päänsärkyihin, Allen kertoo. 

Tietokoneen sininen valo voi myös osaltaan aiheuttaa samantapaisia särkyjä silmiin. 

Kipeät silmät 

Jos silmiin puolestaan jatkuvasti sattuu, arkuuden takana voivat olla monenlaiset syyt. Oiretta ei kannata ohittaa olankohautuksella. 

– Kyse voi olla kuivista silmistä, tulehduksista tai jostakin rakenteellisesta ongelmasta silmissä, Allen kuvailee. 

Myös punaiset ja turvonneet silmät voivat jatkuessaan olla oire joko allergiasta tai esimerkiksi silmätulehduksesta.

Näöntarkkuus vaihtelee 

Jos näöntarkkuus vaihtelee, oireen takana voivat olla esimerkiksi kuivat silmät tai hajataittovirhe silmissä, mutta myös yleinen sairaus.  Monikaan ei välttämättä tule ajatelleeksi, että sumentuva näkö on yksi diagnosoimattoman diabeteksen oire. 

Allen sanoo, että hoitamattomassa diabeteksessa verensokerit heilahtelevat, mikä johtaa näkökyvyn heittelyihin. Tyypin 2 diabeteksessa yhtenä oireena on juuri näön heikkeneminen

Vaikeuksia nähdä sivulle

Myös jatkuvat näköhäiriöt tai "välähdykset" näkökentässä ovat ehdottomasti syy tarkistaa silmien terveys mahdollisimman pian. 

Jos sen sijaan et näe kunnolla, kun liikutat silmiäsi sivuille, voi kyseessä olla verkkokalvon irtauma.  Se voi johtaa näön menetykseen tai jopa pysyvään sokeutumiseen, joten tämän oireen ilmettyä lääkäriin on hakeuduttava samantien.

Lue myös:

    Uusimmat