Namibiassa alkoi vuotuinen hylkeiden suurjahti

Eteläafrikkalaisessa Namibiassa on alkanut vuotuinen hyljejahti.

Marraskuun loppuun kestävän pyyntikauden aikana on tarkoitus tappaa kaikkiaan 86 000 turkishyljettä.

Vain Kanada sallii tätäkin suuremman hylkeiden lahtaamisen.

Sunnuntaina alkaneelle pyyntikaudelle on asetettu tavoitteeksi vähentää hyljekantaa 80 000 kuutilla ja 6000 aikuisella uroshylkeellä. Kuutit nuijitaan kuoliaaksi, aikuiset hylkeet ammutaan.

Eläintensuojelijat tuomitsevat ankarasti pyynnin verilöylynä, jossa ei pyritäkään ottamaan huomioon eläinten hyvinvointia.

Namibian viranomaiset katsovat, että rannikon kasvavaa hyljekantaa on harvennettava, jottei se uhkaisi tärkeää kalastusteollisuutta.

– Namibian hyljekanta on kasvanut sellaisiin mittasuhteisiin, että ympäristön kestokyky on jo ylittynyt suuresti. Siitä syystä on humaania rajoittaa hillitöntä hyljekantaa tasolle, jonka sen elinympäristö kestää, sanotaan hallituksen lausunnossa.

Raha ratkaisee

Eläintensuojelijat ja luontoaktivistit tyrmäävät hallituksen näkemyksen täysin ja sanovat, että hylkeitä joukkoteurastetaan pelkästään taloudellisen hyödyn takia.

– Tappamiselle ei ole minkäänlaista oikeutusta. Tämä on pelkästään poliittinen ja taloudellinen kysymys, jolla on tuskin nimeksikään tekemistä eläinten hyvinvoinnin kanssa, sanoo Jason Bell, joka vastaa eteläisen Afrikan asioista Kansainvälisessä eläintensuojelurahastossa IFAW:ssa.

Namibian kalastusministeriön mukaan turkishylkeitä oli viime vuoden joulukuussa tehdyn laskennan mukaan 1,3 miljoonaa yksilöä. IFAW ja monet muut järjestöt eivät luota lukuun, koska viranomaiset eivät paljasta laskennan tekotapaa.

Hylkeiden pesimäpaikoille ei myöskään päästetä ulkopuolisia pyynnin aikana.

Hylkeitä pyydetään turkin vuoksi, mutta kosmetiikkateollisuudelle kelpaa hyvin myös niiden rasva. Urosten sukupuolielimiä viedään Aasiaan, missä niiden uskotaan lisäävän potenssia.

Jason Bell toivoo, että EU:ssa 2010 voimaan tullut hyljetuotteiden tuontikielto lisäisi ihmisten tietoisuutta ja supistaisi tuotteiden kysyntää. Yhdysvallat ja muutama muu maa ovat jo seuranneet EU:n esimerkkiä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat