Nämä teurastamossa kuvatut salavideot nostivat kohun Ruotsissa: Eläimiä lyödään ketjuilla, tallotaan ja roikotetaan jaloista elävänä

1:23
VAROITUS! Videon sisältö voi järkyttää herkimpiä katsojia.

Teurastamon toimet ovat nostattaneet kohun Ruotsissa, kun ruotsalaisen eläinsuojelujärjestön salakuvaama video tuli julki. Eläimiä muun muassa potkitaan, lyödään ketjuilla ja hakataan kepeillä.

Video esitettiin Ruotsin TV4:llä, ja se nosti valtaisan kohun koko maan mediassa eläinten kohtelusta. Teurastamo sijaitsee Etelä-Ruotsissa, mutta sen käsittelemää lihaa myydään ympäri maata.

Video on ruotsalaisen Djurrättsalliansen -järjestön joulukuussa salakuvaama. Järjestön aktivistit murtautuivat teurastamoon ja asensivat sinne piilokameran. Se on Ruotsin lakia vastoin, mutta TV4 perustelee materiaalin olevan sisällöltään sellaista, että se on tärkeä näyttää yleisölle.

Teurastamon työntekijöiden toiminta näyttää videon perusteella erittäin julmalta. Siat, naudat ja lampaat ovat vielä elossa, kun niitä lyödään esimerkiksi ketjuilla ja kepeillä, sekä roikotetaan ilmasta pitkiä aikoja.

Djurrättsalliansen kertoo tiedotteessaan, että järjestö pitää tärkeänä ja välttämättömänä, että eläinten kohtaloista kerrotaan. 

– Elintarviketeollisuus ja teurastamot eivät itse näytä, miten eläinten tappaminen tapahtuu. Ei ole mahdollista tutkia sitä, miten eläimiä kohdellaan silloin, kun teurastajat luulevat ettei kukaan näe. Siksi olemme päättäneet asentaa tiloihin piilokameroita. Se on ainut tapa näyttää se väkivalta, jota eläimet joutuvat kohtaamaan, sanoo Malin Gustafsson Djurrättsalliansenista.

Eläinlääkäri: Osaa toimista voi kutsua kidutukseksi

Ruotsin lainsäädännön mukaan teurastettaville eläimille ei saisi aiheuttaa ylimääräistä stressiä, ja ne pitäisi tappaa nopeasti (20–30 sekunnissa) sähkötainnutuksen jälkeen, jotteivät ne palaa tajuihinsa ja joudu kitumaan.

TV4:n haastatteleman eläinlääkärin Johan Jansson Beck-Friisin mukaan useat videolla nähtävät työntekijät rikkovat Ruotsin eläinsuojelulakeja. Hänen mukaansa joissain tilanteissa toimintaa voi kutsua kidutukseksi.

Teurastamon omistaja sanoo TV4:lle, että videomateriaali on vanhaa. TV4 on kuitenkin vahvistanut väitteen vääräksi ja sanoo, että video on kuvattu viime joulukuussa. Esimerkiksi yhdellä työntekijällä näkyy tatuointi, joka on hiljattain otettu.

TV4:n mukaan kyseisestä teurastamosta on ennenkin tehty ilmoituksia, mutta ne eivät ole johtaneet toimenpiteisiin.

Djurrättsalliansenin mukaan teurastamo, jossa video on kuvattu, on saanut tuomion eläinsuojelurikoksista jo vuonna 2016.

MTV Uutiset on editoinut järjestön TV4:lle toimittamasta materiaalista lyhyen näytteen, jonka voit katsoa artikkelin alusta. Huomioi, että videon sisältö voi järkyttää osaa katsojista.

Djurrättsalliansenin sivuilta voi katsoa halutessaan pidemmän version videosta.

MTV Uutiset on samaa konsernia TV4:n kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja