MTK tyrmistyi salavideoista: "En ole missään teurastamossa nähnyt tuon kaltaista"

VAROITUS: EI HERKILLE! Video teurastamojen raakuudesta 2:10

Lehmää hakataan päähän kepillä. Toista lehmää tökitään sähköpiiskalla tilassa, jossa eläin ei voi liikkua eteenpäin. Sätkivää lammasta raahataan jaloista pitkin saastaista lattiaa.

Oikeutta eläimille -järjestö toimitti MTV:lle ja useille muille tiedotusvälineille videon, jonka se on kuvannut salaa neljässä teurastamossa.

– Täysin tuomittavaa. Nyt täytyy selvittää, miten kuvatut teurastamot toimivat ja onko tämä yleinen toimintamalli niissä, sanoo STT:lle Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) toiminnanjohtaja Antti Sahi.

Sahia mietityttää myös, onko henkilökunnalla riittävää osaamista työhönsä. Myös tilat ovat liian ahtaat.

– En ole missään teurastamossa nähnyt mitään tuon kaltaista.

"Selviä väärinkäytöksiä"

Videon dramaattinen musiikki ja nopeat siirtymät vievät likaisesta huoneesta ja teurastettavasta tai muuten vain rusikoitavasta eläimestä toiseen.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston eläinsuojelusta vastaavan läänineläinlääkärin Tea Ahtelon mielestä videolla näkyy selviä väärinkäytöksiä.

– Lyhyistä pätkistä ei kuitenkaan pääse perille, mitä on edeltävästi tapahtunut. Tämä koskee erityisesti tainnuttamista ja eläimen taintumisen arvioimista.

Oikeutta eläimille -järjestön mukaan videon materiaali on kuvattu kuluneen kahden vuoden aikana. Teurastamot sijaitsevat Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Satakunnassa.

Ei kaunista katseltavaa

Ongelmallista videolla on Ahtelon mukaan eläinten hakkaamisen lisäksi sähköpiiskan käyttö. Videolla naudan päähän käytetään toistuvasti sähköpiiskaa, vaikka eläin ei pääse liikkumaan eteenpäin.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan sähköpiiskaa saa käyttää vain, jos eläintä ei saa muuten liikkeelle, ja eläimellä tulee olla esteetön mahdollisuus liikkua. Iskuja ei saa myöskään antaa päähän.

Videolla tainnutetut eläimet sätkivät brutaalin näköisesti samaan aikaan, kun kaulasta valutetaan verta lattialle. Videolla näkyy myös useita epäonnistuneita tainnutuksia.

– Tainnutuksen jälkeinen kouristelu on tavanomaista. Videolla näkyy, kuinka epäonnistuneen tainnutuksen jälkeen eläin kuitenkin tainnutetaan uudestaan, Ahtelo selittää.

Ahtelon mukaan sähköpiiskan käytön ja tarpeettoman hakkaamisen ei kuitenkaan missään tapauksessa pitäisi olla normaalin teurastamon arkipäivää.

Kolmanneksi suurin Suomessa

Yksi videolla näkyvistä teurastamoista on Paimion teurastamo, joka on Suomen kolmanneksi suurin. Oikeutta eläimille -järjestön mukaan toinen sen omistajista on yksi Pohjoismaiden suurimmista lihajalostajista HKScan.

– Suhtaudumme asiaan vakavasti ja olemme käynnistäneet tarvittavat toimenpiteet, sanoo laatupäällikkö Matti Mäkelä Paimion Teurastamo Oy:n tiedotteessa.

Mäkelä toteaa tiedotteessa, että kuvamateriaali on hankittu rikollisin keinoin, ja asia on tällä hetkellä keskusrikospoliisin tutkittavana

Ylen mukaan teurastamo yritti estää materiaalin julkaisun.

Videolla on myös kuvamateriaalia Sastamalan teurastamolta, joka on Oikeutta eläimille -järjestön mukaan kooltaan keskisuuri. Teurastamon toimitusjohtaja Juha Greus sanoi MTV Uutisille, että videolla esiintyvä työntekijä ei enää työskentele yrityksessä.

– Parasta olisi, jos voisi näyttää työntekijöille tämän videon, että miten valvovat silmät ovat kaikkialla, Greus sanoo STT:lle.

MTV Uutisten julkaisema video on editoitu Oikeutta Eläimille -videoiden materiaalista. Videolta on siistitty pois materiaalin järkyttävin osuus.

Lue myös:

    Uusimmat