Nämä ovat vääriä tapoja käyttää särkylääkettä

Professori Riitta Ahonen Itä-Suomen yliopistosta kertoo, miten särkylääkkeitä ei saisi käyttää.

Tehdään ensin yksi asia selväksi: kipua on aina hoidettava.

Kun se on nyt selvillä, voidaan siirtyä tilanteisiin, joissa paras hoito päänsärkyyn ei olekaan se apteekista haettava tuttu ibuprofeeni- tai parasetamolipakkaus.

– Särkylääkettä ei saisi käyttää tavan vuoksi, ilman kivun tunnetta. Jos niin tekee säännöllisesti, se voi johtaa niin sanottuun särkylääkepäänsärkyyn, Riitta Ahonen sanoo.

Myös pään jyskytys jatkuvasti toistuvana ja pitkäkestoisena sekä muihin oireisiin, kuten huimaukseen ja näköhäiriöihin, yhdistettynä, ovat syitä pistäytyä oman lääkekaapin sijaan lääkärillä.

– Jotkut käyttävät särkylääkettä psyykkisiin oireisiin, mutta ne eivät auta mielialaan – paitsi, jos huono mieli johtuu nimenomaan päänsärystä, Ahonen sanoo.

Älä yhdistä särkylääkettä muuhun kipulääkitykseen

Tavallisia särkylääkkeitä ei myöskään saisi käyttää yhdessä lääkärin määräämän kipulääkityksen kanssa.

– Jos päällä on lääkärin määräämä särkylääkitys, apteekin itsehoitolääkkeitä ei saa ostaa omin päin: voi käydä vaikka niin, että hankkii itselleen täysin saman valmisteen kuin lääkäri jo määräsi, vain eri nimellä. Tällainen päällekkäislääkitys ei tee hyvää, Ahonen selittää.

– Jos määrätty resepti ei toimi, on mentävä uudestaan lääkäriin ja etsittävä tehokkaampi lääkitys.

Kuinka pian uusi tabletti?

Seurantatutkimuksissa vuosien varrella yksi ihmisten suurimmista huolenaiheista on ollut, kuinka pian uuden särkylääkeannoksen voi ottaa edellisen jälkeen.

– Tämä on valmistekohtaista. Tavallisimman tulehduskipulääkkeen eli ibuprofeenin kanssa kannattaa odottaa 30–60 minuuttia ennen seuraavaa tablettia, Ahonen sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat