Nämä ovat suomalaisten yleisimmät tunnelukot

Näyttää siltä, että eri maissa esiintyy erilaisia elämää monimutkaistavia tunnelukkoja. Mitkä ovat suomalaisten yleisimmät tunnelukot?

Skeematerapian lähtökohtana on, että ihmisillä on erilaisia haitallisia tunnelukkoja, jotka aktivoituessaan hankaloittavat elämää ja saavat ihmisen vajoamaan käytöksessään lapsen tai nuoren tasolle.

Skeematerapeutti, Mindfulness-kouluttaja ja Tunne lukkosi -kirjan kirjoittaja Kimmo Takasen pitämien tilastojen mukaan vaikuttaa siltä, että suomalaisten yleisimmät tunnelukot ovat pessimistisyys, uhrautuvaisuus ja vaativuus.

– Tunnelukoissa on kansallista vaihtelua, ja Suomessa näyttää olevan aika pessimistisiä ajattelutapoja, sellaista negatiivisiin asioihin huomionkiinnittämistä.

– Myös uhrautuvaisuus, kiltteys ja omien tarpeiden syrjään siirtäminen ovat todella yleisiä.

Myös miesten ja naisten yleisimmissä tunnelukoissa näyttää olevan eroja. Naiset kärsivät enemmän uhrautuvaisuuden tunnelukosta, kun miehistä taas löytyy enemmän oikeutuksen tunnelukollisia. Oikeutuksen tunnelukossa korostetaan ensisijaisesti omia tarpeita ja muiden tarpeet jäävät toissijaisiksi.

– Tämä nousee kasvatuksesta. Pojille on sallittu enemmän ailahtelua, ja tyttöjen on pitänyt olla kilttejä. Poikia saatetaan jopa kannustaa itsekkyyteen, Takanen sanoo.

Yleisimmät syyt hakeutua skeematerapiaan ovat parisuhdeongelmat sekä erilaiset ahdistuneisuushäiriöt ja masennus.


Lue myös:


AVA on myös Instagramissa sekä Twitterissä ! Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin.

Tykkää AVAsta myös Facebookissa!


AVA / Emmi Maaranen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja