Ella, 19, on Suomen nuorin talonrakentaja – näin hänen haaveistaan tuli totta: "Vaikkei kaikkea tietäisi etukäteen, niin matkan varrella oppii"

4:14
Katso, millaiset suunnitelmat Ellalla on tulevaan unelmiensa kotiin.

19-vuotias Ella tituleeraa itseään Suomen nuorimmaksi talonrakentajaksi. Hän rakentaa tällä hetkellä 125-neliöistä unelmiensa omakotitaloa Hyvinkäälle.

Ella Sälpäkiveltä ei rohkeutta puutu. Hän rakentaa 19-vuotiaana poikaystävänsä kanssa omakotitalon Hyvinkäälle. Nuorella naisella on ollut jo pitkään haaveena hankkia ensimmäiseksi kodikseen omistusasunto, mutta sopivia ei valmiina löytynyt.

– Kävin katsomassa useampia rivitaloja, mutta niihin olisi tarvinnut tehdä paljon remonttia. Vanhempani heittivät idean omakotitalon rakentamisesta ja tartuin siihen, Ella kertoo.

Projekti alkoi, kun Ella haki Hyvinkään kaupungilta tonttia viime syksynä.

– Joulukuussa otin tontin vastaan. Nyt lokakuussa pitäisi talopaketin tulla. Ensi maaliskuussa toivottavasti sitten muutto.

Haasteet otettu vastaan rohkeasti

Talon rakentaminen ei ole helppo urakka. Ella on hypännyt projektiin kuitenkin ennakkoluulottomasti mukaan.

– Haastavinta on kaikki, naurahtaa nuori nainen.

– Kaikki on uutta. Tämä on ensikotini. Rakentaminen on ihan uutta, mutta sitten on kuitenkin paljon auttavia ja osaavia tekijöitä mukana projektissa. Heidän avullaan tietää, mitä tekee.

Koti tulee olemaan neljän makuuhuoneen omakotitalo yhdessä kerroksessa. Ellan lisäksi kotiin muuttaa hänen poikaystävänsä ja heidän tuleva koiranpentunsa.

– Minulla itselläni on vahva visuaalinen näkemys koko taloon, mutta ammattilaisten avulla se saadaan toimimaan sitten paperillakin.

"Syntynyt kultalusikka suussa" – todellisuus toinen

Ellan nuori ikä taloprojektin parissa on herättänyt paljon keskustelua. Hän on saanut lähipiiriltään paljon tukea, mutta satunnaiset ulkopuoliset ihmiset ovat sosiaalisessa mediassa kommentoineet asiaa erittäin negatiivisesti.

– Lähipiirissä asia on otettu todella hyvin vastaan. On kyllä kuuma puheenaihe sukujuhlissa. TikTokissa taas sain alkuun todella ilkeitä kommentteja. En tosin enempää näille painoarvoa anna, sillä kommentit tulevat anonyymisti.

Asiaa on pohdittu myös muissa sosiaalisen median kanavissa kuten Facebookissa.

– Somesta olen lukenut, mitä minusta ja projektistani kommentoidaan. Moni on kokenut, että olen syntynyt kultalusikka suussa.

Ella kuitenkin kertoo avoimesti, etteivät hänen vanhempansa maksa projektista mitään.

– Tiedostan, että olen onnekas, kun voin rakentamisen ajan asua vanhemmillani. Vaikka minulla on ihana perhe tukena ja vanhemmillani olisi mahdollisuus taloudellisesti maksaa asumiseni, niin minut on kasvatettu siten, että omat rahat pitää tienata. Olen aina tottunut tekemään töitä, enkä halua elää toisten rahoilla.

Unelmat todeksi 19-vuotiaana

Ellan mukaan projekti on ollut mielenkiintoinen alusta alkaen, mutta turhautumiselta ei ole voinut välttyä matkan varrella.

– Tietenkin välillä tulee pieniä turhautumisen hetkiä, kun ei ymmärrä kaikkia termejä tai ei tiedä, milloin pitää hoitaa mitäkin.

Nuori nainen kannustaa rohkeasti muita jahtaamaan haaveitaan.

– Jos on unelmia, niitä pitää lähteä tavoittelemaan. Vaikkei tietäisi kaikkea etukäteen, niin matkan varrella oppii.

Katso yllä olevalta videolta, kun toimittajamme vieraili Ellan tontilla. Ella kertoo suunnitelmistaan unelmiensa kodin suhteen.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja