Nämä neljä naista ovat brittihovin kuuluisimmat äidit – näillä tavoilla tämä poikkeuksellinen nelikko eroaa toisistaan

6:07
Herttuatar Meghanin ja prinssi Harryn esikoinen Archie Harrison esiteltiin maailmalle toukokuussa 2019

Kuningatar Elisabet, herttuatar Catherine, herttuatar Meghan sekä prinsessa Diana ovat olleet tahoillaan hyvin erilaisia, mutta omalla tavallaan ikimuistoisia äitejä.

Sunnuntaina 10. toukokuuta Suomessa vietetään äitienpäivää. Juhlapäivän kunniaksi kokosimme yhteen listan hieman erilaisista äideistä, nimittäin kuninkaallisista äideistä. Brittihoviin on aikojen saatossa lukeutunut paljon erilaisia naisia, joista kullakin on ollut oma tapansa suorittaa rooliaan äitinä.

Seuraavat neljä naista ovat tällä hetkellä eittämättä brittihovin modernin ajan kuuluisimmat äidit – sekä kaikki hyvin erilaisia toisiinsa verrattuna.

Velvollisuudentuntoinen kuningatar Elisabet

Kuningatar Elisabetilla ja hänen puolisollaan prinssi Philipillä on yhteensä neljä lasta. Esikoisensa prinssi Charlesin kuningatar sai 22-vuotiaana vuonna 1948. Prinsessa Anne syntyi vuonna 1950, joten kruunajaisissaan vuonna 1952 Elisabet oli 27-vuotiaana jo kahden lapsen äiti. Prinssi Andrew syntyi vuonna 1960 ja perheen kuopus prinssi Edward syntyi vuonna 1964.

Elisabet suosi lastensa kasvatuksessa tiukkoja lastenhoitajia ja sekä hän että Philip välttivät hellyydenosoituksia ja tunteiden näyttämistä. Tämän johdosta Elisabetia päädyttiin kutsumaan "kylmäksi sekä etäiseksi" äidiksi. 

Kuningatar Elisabetin edesmennyt serkku Margaret Rhodes kuitenkin kumosi tämän väitteen aikoinaan, kertoen sen sijaan Elisabetin puhuvan paljon lapsistaan sekä huolehtivan heistä samoin, kuin kuka tahansa äiti. Se pitää paikkansa, että kuningattaren velvollisuuksiensa takia Elisabet on joutunut olemaan enemmän poissaoleva lastensa elämässä, kuin monet muut äidit, ja hänen lastensa täytyi itsenäistyä jo nuorina. 

Prinsessa Annelle tämä kasvatustyyli sopi, mutta herkkänä tunnetulle Charlesille etäinen kasvatus oli vaikeampi pala purtavaksi. Elisabet ja Philip lähettivätkin Charlesin aikoinaan kasvattamaan paksumpaa nahkaa kovana kouluna tunnettuun Gordonstounin sisäoppilaitokseen Skotlantiin. Andrew kävi myös saman koulun ja on kertonut nauttineensa siitä, kun taas Charles on kertonut kokeneensa koulun "vankituomiona". 

Vaikka Elisabet saattoi olla äitinä etäinen, isoäidiksi sekä isoisoäidiksi tuleminen on lähentänyt kuningatarta hänen omiin lapsiinsa. Mummina oleminen on lisäksi lähteiden mukaan rooli, josta Elisabet nauttii täysin rinnoin. 

Erityisesti Charlesin ja Elisabetin kerrotaan olevan varsin läheisiä nykyään. Vuonna 2012 Charles piti äitinsä valtakauden 60-vuotisjuhlassa ylistävän puheen Elisabetille, joka oli tilaisuudessa silminnähden liikuttunut esikoisensa sanoista. 

Lämmin herttuatar Catherine

Yksi brittiläisen kuninkaallisen perheen suosituimmista kuninkaallisista ja äideistä on prinssi Williamin puoliso herttuatar Catherine. William ja Catherine menivät naimisiin vuonna 2011 Westminster Abbeyssa ja vuonna 2013 he saivat esikoisensa prinssi Georgen. Herttuaparilla on myös vuonna 2015 syntynyt tytär prinsessa Charlotte sekä 2018 syntynyt koupus prinssi Louis.

Toisin kuin kuningatar Elisabet, Catherine on kautta aikain kuvattu lämpimänä ja aktiivisesti lastensa elämään osallistuvana äitinä. Catherine on usein esitellyt todellisen esimerkkiäidin elkeitä lastensa kanssa perheen edustaessa julkisesti. Muun muassa vuonna 2017 Williamin ja Catherinen vieraillessa saksalaisessa helikopteritukikohdassa lastensa Georgen ja Charlotten kanssa, sai Charlotte taaperoille tyypilliseen tapaan yllättävän kiukkukohtauksen kesken esittelykierroksen. Catherine hoiti tilanteen median läsnäolosta huolimatta rauhallisesti ja mallikkaasti ja sai tyttärensä rauhoittumaan. 

Vuosien saatossa Catherinesta on tullut todellinen 2000-luvun malliäiti, joka yhdistää uransa sekä lastensa hoitamisen ja kasvatuksen onnistuneesti. Catherine on myös kuninkaallisille harvinaiseen tapaan ollut avoin vaikeuksistaan, joita hänellä on ollut omien raskauksiensa suhteen. Raskaana ollessaan Catherine jätti väliin edustustilaisuuksia erittäin vahvan aamupahoinvoinnin takia, josta hän on puhunut avoimesti, kuten muistakin vanhemmuuden haasteista. Catherine on kertonut julkisuudessa myös kokemastaan epävarmuudesta tuoreena äitinä prinssi Georgen syntymän jälkeen. 

Moderni herttuatar Meghan

Yksi kuninkaallisen perheen tuoreimmista tulokkaista on herttuatar Meghan, joka meni naimisiin prinssi Harryn kanssa toukokuussa 2018. Herttuapari sai esikoisensa Archie Harrisonin toukokuussa 2019. Ennen Archien syntymää hovin seinien sisäpuolelta kerrottiin, että Meghan ja Harry aikovat olla monella tapaa varsin moderneja vanhempia. Harry ja Meghan muun muassa remontoivat lapselleen sukupuolineutraalin lastenhuoneen Frogmore Cottageen, jonne heidän oli tarkoitus asettua rakentamaan elämäänsä tuoreena perheenä. Huoneen maalaamiseen käytettiin lähteiden mukaan vegaanista maalia. 

Meghan on halunnut yhdessä Harryn kanssa suojella pienokaistaan valtavalta mediahuomiolta sekä tarjota Archielle mahdollisuuden elää mahdollisimman normaalia elämää. Tästäkin syystä herttuapari ilmoitti alkuvuodesta 2020 vetäytyvänsä syrjään kuninkaallisista velvollisuuksistaan sekä muuttavansa Pohjois-Amerikkaan. 

Syynä vetäytymiseen oli myös pariskunnan saama laaja negatiivinen huomio, kritiikki sekä jatkuvat juorut brittimedioissa. Meghan on ollut valtavan julkisuuden sekä kritiikin kohteena siitä lähtien, kun hänen ja prinssi Harryn vahvistettiin seurustelevan vuonna 2016. Archie-vauvan synnyttyä kritiikki tuoretta äitiä kohtaan oli valtavaa, kun brittimediassa Meghania parjattiin muun muassa hänen tavastaan kantaa muutaman kuukauden ikäistä vauvaansa.

Syksyllä 2019 Meghan avautuikin harvinaisella tavalla tilanteesta antamassaan haastattelussa Harry & Meghan: An African Journey -dokumentissa. Haastattelussa herttuatar myönsi, kuinka vaikealta jatkuvan kritiikin kohtaaminen on tuntunut, varsinkin tuoreena äitinä, joka opettelee elämään pienen vauvansa kanssa. Kuuluisassa, avoimessa haastattelussa Meghan myös myönsi, ettei hän ole voinut hyvin tilanteen johdosta. 

Monet toivovatkin, että Meghan ja Harry saavat Pohjois-Amerikassa mahdollisuuden elää rauhallisempaa elämää ja pystyvät yhdessä nauttimaan perheensä rakentamisesta – ilman jatkuvaa huomiota sekä kritiikkiä.

Poikkeuksellinen prinsessa Diana

Aikoinaan todellisen muutoksen kuninkaalliseen äitiyteen toi Harryn ja Williamin vuonna 1997 traagisesti menehtynyt prinsessa Diana. Prinssi William syntyi vuonna 1982 Dianan ollessa 20-vuotias ja prinssi Harry kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 1984. Yhdeksän kuukautta Williamin syntymän jälkeen Diana ja Charles lähtivät kuuden viikon kiertueelleen Australiaan sekä Uuteen-Seelantiin, jonne Diana otti Williamin mukaan vastoin kuningatar Elisabetin neuvoja. 

Prinsessa imetti lapsensa itse ja valitsi myös poikiensa etunimet, eikä antanut aviomiehensä prinssi Charlesin toimia päättäjänä asiassa. Toisin kuin muut kuninkaalliset äidit, Diana ei kaihtanut hellyydenosoituksia vaan hukutti poikansa suukkoihin sekä halauksiin. Diana oli monin tavoin poikkeuksellisen toimelias kuninkaallinen äiti, joka laittoi lapsensa muiden velvollisuuksiensa edelle aina kun se oli mahdollista. 

Kuten hänen poikiensa Williamin ja Harryn omat vaimot, Diana halusi tarjota lapsilleen mahdollisimman normaalin lapsuuden. Diana antoi poikiensa käyttää farkkuja ja lippiksiä, käytti heitä syömässä hampurilaisravintoloissa, pitämässä hauskaa huvipuistoissa sekä tapaamassa joulupukkia lontoolaisessa ostoskeskuksessa. Tämän lisäksi Diana halusi, että hänen poikansa ymmärtävät elämänsä etuoikeudet. Näin ollen Diana vei poikansa jo nuorella iällä vierailuille kodittomien majoihin sekä sairaaloihin. 

– Hän todella halusi meidän näkevän todellisen elämän raakuuden. Enkä voi kiittää häntä tarpeeksi siitä. Koska todellisuus on erittäin ankara ja yksi suurimmista oppitunneista, jonka koskaan opin, oli kuinka onnekkaita ja etuoikeutettuja niin monet meistä ovat, varsinkin minä itse, William kertoi vuonna 2012 antamassaan haastattelussa. 

Lähteet: BBC, Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja