Nämä merkit kielivät unentarpeesta

Ihmisen tulisi nukkua keskimäärin 7–9 tuntia yössä, mutta kiireisellä tunnit eivät aina täyty. Väsymys ei ole unenpuutteen ainoa merkki, vaan univaje vaikuttaa koko olemukseen.

Huffington Post listasi merkkejä, jotka kertovat, että olet unen tarpeessa.

Sinulla on sudennälkä

Mikäli sinusta tuntuu, että olet aina nälkäinen, vaikka olet syönyt normaalisti, kyse voi olla univajeesta. Vuonna 2010 julkaistu tutkimus nimittäin paljastaa, että univaje lisää niin sanotun nälkähormonin toimintaa. Väsymykseen liittyvä nälkä aiheuttaa usein mielitekoja hiilihydraattipitoisiin ja kaloririkkaisiin ruokiin, joiden liiallinen napostelu voi helposti aiheuttaa painonnousua.

Olet itkuinen

Naiset saattavat syyttää mielialan heittelystä hormonitoimintaa, mutta syyllinen voi olla myös unenpuute. Vuonna 2007 julkaistun tutkimuksen mukaan univajeesta kärsivä henkilö reagoi negatiivisiin ja häiritseviin kuviin 60 prosenttia voimakkaammin kuin hyvin nukkunut henkilö.

Unohtelet asioita etkä osaa keskittyä

Univaje on yhteydessä moniin ongelmiin kognitiivista suorituskykyä vaativissa tehtävissä. Tällaisia ovat muun muassa keskittymisvaikeudet, unohtelu sekä oppimisvaikeudet. Seuraavan kerran, kun etsit kadonneita autonavaimiasi, mieti olisiko kunnon yöunista apua.

Olet jatkuvasti kipeänä

Unenpuute huonontaa vastustuskykyä huomattavasti. 2009 julkaistiin tutkimus, jonka mukaan alle seitsemän tuntia yössä nukkuvilla on kolme kertaa suurempi riski sairastua nuhaan kuin kahdeksan tuntia nukkuvilla.

Olet tavallista kömpelömpi

Kurkotat kohti herätyskelloa ja tiputat sen lattialle. Kahvimaito lurahtaa pöydälle. Olet astumassa ulos ja potkaiset varpaasi ovenpieleen. Sinusta on tullut kömpelys yhdessä yössä. Uneliailla ihmisillä tuntuu olevan hitaampi ja epätarkempi motoriikka, vaikka tutkijat eivät ole löytäneet ilmiölle syytä. Reaktiokyky hidastuu, tasapaino ja hahmotuskyky kärsivät ja refleksit hidastuvat. Tämä on resepti kaaokselle – etenkin silloin, kun tiputat sen herkän perintövaasin.

Et tunne vetoa kumppaniisi

Jos mikään ei tunnu olevan vialla, etkä kärsi stressistä, muttet vain tunne vetoa kumppaniisi, voi olla aika viettää enemmän aikaa lakanoiden välissä – nukkuen. Univaje alentaa sekä miesten että naisten seksihaluja noin 40 prosentilla. Univaje voi myös lisätä stressihormoni kortisolin eritystä, eikä stressi varsinaisesti innosta lemmiskelyyn.

Lähde: Huffington Post

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja