Nämä keltaiset pantterit ovat Helsinki-Vantaan pelastuskaluston uusia kuninkaita – tällainen on järkälemäinen Rosenbauer Panther 6x6

Helsinki-Vantaan lentokentällä toimii yksi maailman suurimmista ilmailualan yrityksistä 1:32
Helsinki-Vantaalla toimii yksi maailman suurimmista ilmailualan yrityksistä. MTV Uutiset kävi tutustumassa GA Telesis -yhtiön toimintaan.

Finavian pelastuspalvelun sammutuskalusto Helsinki-Vantaan lentoasemalla päivitettiin hiljattain uusilla Rosenbauer Panther 6x6 -ajoneuvoilla.

Tehokkaita, turvallisia ja ajo-ominaisuuksiltaan loistavia. Näin Finavia kuvailee Helsinki-Vantaan "sammutuskaluston kuninkaita" eli tuliteriä Rosenbauer Panther 6x6 -ajoneuvoja.

Edelliset pelastusautot palvelivat Helsinki-Vantaalla 16 vuoden ajan. Ne päätyivät Finavian mukaan myyntiin, uusiin sijoituspaikkoihin, vara-autoiksi tai romuttamolle ajoneuvon kunnosta riippuen.

Kokonaisuudessaan Helsinki-Vantaan lentoaseman pelastuspalvelu koostuu kolmesta paloasemasta, 37 työntekijästä ja viidestä pelastusajoneuvosta, jotka ovat valmiina tositoimiin kaiken aikaa.

– Ympärivuorokautinen toimintavalmius varmistetaan sijoittumisella kolmelle eri asemalle, ja vähintään kuuden palomiehen ja yhden palomestarin vahvuisella kokoonpanolla. Lisäksi ajoneuvoista neljä on hälytysvalmiudessa koko ajan, Helsinki-Vantaan pelastuspalvelun esimies Jarkko Heikura Finaviasta kertoo.

Nollasta sataan puolessa minuutissa

Itävaltalaista tekoa olevat ”Pantterit” on suunniteltu nimenomaan lentoasemakäyttöön. Samanlaisia järeitä sammutusyksiköitä on käytössä useilla maailman lentoasemilla.

Helsinki-Vantaalle hankittujen autojen tarkka malli on Rosenbauer Panther PA 146 ARFF.

Yksi ajoneuvo painaa tankit täynnä huimat 37 tonnia ja kykenee suihkuttamaan vettä tai vaahtoa 9 000 litran minuuttivauhdilla jopa sadan metrin päähän. Pantterin vesisäiliö vetää 13 000 litraa, vaahtonestesäiliö 1 500 litraa ja jauhesäiliö 225 kiloa. 

750-hevosvoimainen ajoneuvo kiihtyy 80 kilometrin tuntivauhtiin 27 sekunnissa, ja sen huippunopeus on 115 km/h.

– Eron 16 vuotta vanhempaan versioon huomaa helposti, oli ajoneuvo mikä tahansa. Uudet pantterimme ovat entistä tehokkaampia, turvallisempia ja ennen kaikkea ajo-ominaisuuksiltaan parempia. Elektroniset avustusjärjestelmät ovat merkittävä lisä haastavissa ajo-olosuhteissa, Heikura listaa etuja.

Panssarivaunumaiset Pantherit poikkeavat tavallisista paloautoista ulkonäöllisesti ja teholtaan. Ne ovat leveämpiä ja niiden painopiste on alempana, jotta onnettomuuspaikalle voidaan ajaa suurilla nopeuksilla ja eri alustoilla.

Vesipumpun ja tykkien teho on moninkertainen kaupunkioloissa käytettäviin pelastusajoneuvoihin verrattuna. Sekä kattotykki että puskuritykki ovat myös kauko-ohjattavia, eli kuljettaja voi käyttää niitä suoraan ohjaamosta.

Helsinki-Vantaan pelastusyksikön henkilökunta on ottanut uudet ajokit tyytyväisenä vastaan. Ajettavuutta on hämmästelty, sillä painostaan huolimatta Pantherit liikkuvat sulavasti kuin tavalliset henkilöautot. Olennaisinta on kuitenkin suorituskyky tositilanteissa.

– Sammutusauton tehtävä on lopulta simppeli: kuljettaa palopaikalle mahdollisimman paljon vettä ja vaahtoa mahdollisimman nopeasti, Heikura kiteyttää.

Lähde: Finavia

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja