Nämä ihmistyypit löytyvät jokaiselta työpaikalta – tunnistatko itsesi?

Jokaiselta työpaikalta löytyy stereotyyppisiä kollegoita, joiden kanssa työskentely voisi välillä olla stressin välttämiseksi asteen verran helpompaa. Ota AVAn humoristisen listauksen avulla selvää, mihin ihmistyyppiin kollegasi kuuluvat, vai kehtaatko jopa myöntää lukeutuvasi itse näihin ihmistyyppeihin?

Löytyykö työkavereidesi joukosta persoonia, joiden venyttämän pinnan vuoksi apu voisi joskus olla enemmän kuin tarpeen? Humoristiset luonnekuvaukset ja leikkimieliset toimintaohjeet tiettyjen ihmistyyppien kanssa työskenteleville voivat auttaa jaksamaan arjessa entistä paremmin!

Yli-innokas harjoittelija

Harjoittelijoiden on toki tarkoituskin tarttua innolla töihin, joita tarjotaan, mutta jokaiselle työpaikalle mahtuu myös harjoittelija, jonka into on useimmille aivan liikaa. Nimenomaan yli-innokkaat harjoittelijat löytävät itsensä usein kumman itsenäisten töiden parista. Yli-innokkaat harjoittelijat herättävät ohjaajiensa mielessä usein yhden kysymyksen: ehtyykö tuo kysymystulva koskaan?

Toimintaohje: Harjoittelijoiden on tarkoitus imeä uutta tietoa itseensä sienen lailla. Tämä saattaa kuitenkin ilmetä ei-toivotusti kysymysten tulvana, jolle ei näy loppua, sillä pelko epäonnistumisesta jäytää joidenkin mielessä uusissa tilanteissa hyvin vahvana. Keskustelemalla epäonnistumisen pelosta harjoittelijan kanssa voit saada tyynnytettyä häntä siinä määrin, että saat tehdä omia töitäsi edes hetken rauhassa.

Juorukuningatar

Tämä työntekijä sekä kuulee kaiken että kertoo jokaisen kuulemansa juorun sataprosenttisen varmasti eteenpäin. Juorukuningattarella on äärimmäisen tarkka muisti, eikä hän epäile esitellä spekulaatioitaan yrityksen työntekijöiden ryhmädynamiikasta – senkään pelossa, että hänen arvionsa osoittautuu täysin vääräksi.

Toimintaohje: Jos liika juoruilu työpaikalla saa sinut tuntemaan olosi epämukavaksi, ota ensimmäinen askel kohti juoruttomampaa työpaikkaa: kieltäydy kuuntelemasta juorua. Juorukuningattarelle voi sanoa ystävällisesti, ettei tietty asia kuulu ehkä aivan kaikkien korville, jos kenenkään.

Lusmuilija

Tuntuuko siltä, että joukossanne on työntekijä, jolla on aina ylityötunteja jäljellä, vaikka hän saapuu töihin aina viimeisenä ja lähtee kotiin ensimmäisenä? Kyseessä on lusmuilija, joka löytyy lähes jokaiselta työpaikalta. Tämä koottujen selitysten mestari raastaa työilmapiiriä jatkuvalla lintsaamisellaan, jonka kaikki huomaavat, mutta josta kukaan ei puhu.

Toimintaohje: Keneltäkään jatkuva myöhästely ei ole hyväksyttävää. Lusmuilijalle olisi tärkeää tehdä selväksi, että hänen käytöksensä ei saa muita työntekijöitä tuntemaan itseään kovin arvokkaaksi. Yhteisten pelisääntöjen kunnioittaminen on kaiken A ja O hyvän työilmapiirin rakentamisessa. Sitä paitsi kukaan ei usko jatkuvia epäselviä selityksiä – ei edes valkoisten valheiden mestarilta.

Höpöttäjä

Jokaiselle työpaikalle mahtuu höpöttäjä, joka kaikessa sympaattisuudessaan viimeisenä tarkoittaa kollegoilleen jotain pahaa. Pitkiksi venyvät tarinat kesken työpäivää estävät kuitenkin höpöttäjän kollegoita suoriutumasta työtehtävistään – ja syyhän on tilannetajuttoman höpöttäjän. Höpöttäjä ei tosiaan tarkoita pahaa, mutta työkaverit miettivät usein, miksi tuo Facebook-statustaan joka hetki päivittävä ystävällinen sielu luulee, että jokainen arkipäiväinenkin asia on spekuloinnin arvoinen.

Toimintaohje: Paras tapa suhtautua höpöttäjään on olla suora. Ei kannata elää siinä pelossa, että työkaveri loukkaantuu, jos tälle sanoo suoraan, että nyt ei ole juuri se paras hetki keskustella tyhjänpäiväisistä asioista. Kaikkien on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että työpaikalla ollaan tosiaan tekemässä töitä.

Ilkimys

Tunnistatko työpaikaltasi toverin, jolla on aina ivaileva vitsi tai mielipide jokaiseen asiaan? Ilkimys kuvittelee ainakin usein itse olevansa työpaikan vahvin lenkki – eikä pelkää myöskään peitellä tätä. Ilkimyksen vitseillä on tavallisesti myös tiettyjä kohteita, jotka tuntevat helposti olonsa epämukavaksi vitsien kohteena.

Toimintaohje: Työpaikan ilkimyksillä on tavallisesti erityisen hyvä itsetunto, eivätkä he ole tottuneet kuulemaan sanaa ei. Ilkimys voi kuitenkin pahimmillaan nakertaa työilmapiiriä ja vastaanpaneminen voi edesauttaa paremman työilmapiirin rakentamisessa.

Kaikkitietävä

Kaikkitietävä työkaveri on jo ensimmäisestä työpäivästään asti kokenut onnistuvansa työtehtävissään paremmin kuin hyvin – kuin vanha konkari. Kaikkitietävä ihmistyyppi myös usein kokee, että hänellä on käsissään avaimet jokaisen ongelman ratkaisemiseksi työpaikalla. Hän on aina vähintään vartin edellä aikataulusta, eikä unohda muistuttaa siitä, että kollegat olisivat "vain" ajallaan.

Toimintaohje: Kaikkitietävä työkaveri kiristää usein hermoja erityisen paljon. Paras keino tarttua toimeen kaikkitietävän työkaverin rauhoittamiseksi on olla ruokkimatta tämän itseriittoisuutta. Jos toinen ylpeilee saavutuksillaan tai kaipaa selvästi kehuja, jätä ne vaihteeksi antamatta – yhteisen hyvän vuoksi.

Kaavoihin kangistunut

Tämä työkaveri on ollut samassa työpaikassa vähintään kaksi kertaa yhtä kauan kuin sinä ja kollegasi yhteensä. Kaavoihin kangistunut kollega muistaa myös kaikki vanhat toimintatavat hämmästyttävän hyvin – tarkalleenottaen jopa paremmin kuin eilisen päivän. Kaavoihin kangistunut työkaveri on valitettavasti myös itse jäänyt aikaan ennen yhtäkään toista työntekijää ja hän jaksaa muistuttaa, kuinka hyvällä tolalla asiat olivat tuolloin. Kaavoihin kangistuneen on huonosta asenteestaan johtuen erityisen vaikea oppia uusia taitoja tai muuttaa työtapojaan – asiat kun olivat silloin ennen niin hyvällä tolalla

Toimintaohje: Rutiinit ovat kaavoihin kangistuneille kollegoille usein erityisen tärkeitä. Tätä kollegatyyppiä voikin pyrkiä auttamaan pienissä asioissa irti omista tottumuksistaan, sillä samalle asenne saattaa muuttua ja moni yllättäväkin ovi aueta, vaikka tuntuu, etteivät tämän konkarin liitokset jousta. On tärkeää pitää mielessä myös se, että jopa kaavoihin kangistuneen työkaverin olisi edes osin ymmärrettävä se fakta, että maailma muuttuu ajan myötä – työpaikkaa myöten.

Äärimmäisen ujo tietokoneasiantuntija

Onko olemassa työpaikkaa, jonka porukasta ei löytyisi äärimmäisen ujoa tietokoneasiantuntijaa, joka tuntuu kommunikoivan mielummin koneiden kuin ihmisten kanssa? Tämän kollegatyypin huomaaminen tietokoneen näytön takaa saattaa aika ajoin olla äärimmäisen vaikeaa.

Toimintaohje: Tämän kollegan kanssa on syytä tulla toimeen, jos ei itse tunne tietokoneita kuin omia taskujaan. On hyvä muistaa, että myös hiljaisille on tilaa työporukassa, eikä ryhmädynamiikka toimisi, jos kaikki olisivat yhtä puheliaita. On tärkeää myös pitää mielessä, että tietokoneasiat saattavat vaatia erityisen paljon keskittymistä.

Räjähdysaltis pomo

Räjähdysaltis pomo levittää työpaikalle pelon ilmapiirin jo ennen saapumistaan. Räjähdystä ei myöskään tämän työkaverin kohdalla pelätä turhaan, sillä on varmaa, että jokainen saa kuulla kunniansa, jos on erehtynyt tekemään pienimmänkin virheen. Räjähdysaltis pomo aiheuttaa alaisissaan pelkoa ja jännitystä, eikä kevyt keskustelu palaa huoneeseen minuutteihin, vaikka hän olisi jo poistunut.

Toimintaohje: Räjähdysalttiiden pomojen kanssa työskentely on äärimmäisen hankalaa. Olisi kuitenkin tärkeää muistaa pitää kiinni omanarvontunnostaan ja itseluottamuksestaan, vaikka joku niitä hallitsevalla käytöksellä pyrkisikin nakertamaan. On hyvä muistaa, että myös esimiesten on käyttäydyttävä tavalla, joka on työpaikalla soveliasta.


Testaa itsesi:

Lue lisää:

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Men's Health

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja