Kuusi ennakkoluuloa: Näin hiljaisiin ihmisiin suhtaudutaan

Hiljaisuudelle on yhtä monta syytä kuin on ihmisiäkin. Cracked.com listasi yleisimmät ennakkoluulot, joita hiljaisiin ihmisiin liitetään.

Usein ajatellaan, että hiljaiset ihmiset ovat huonolla itsetunnolla varustettuja ja sosiaalisilta kyvyiltään huonoja ihmisiä, jotka varmasti kärsivät omasta olotilastaan. Monet kuvittelevat, että hiljaisia ihmisiä tulisi auttaa avaamaan suunsa, jotta he voisivat nauttia elämästään ja puhua kuin normaalit ihmiset.

On kuitenkin hyvä muistaa, että monet ihmiset ovat täysin sujut sen asian kanssa, etteivät he puhu kovinkaan paljon. Hiljaisuuden syynä ei välttämättä olekaan huono itsetunto tai huonot sosiaaliset taidot. Syitä hiljaisuuteen on yhtä monta kuin on ihmisiäkin.

Nämä ennakkoluulot vaikeuttavat hiljaisen ihmisen elämää:

1. Hiljaiset ihmiset tarvitsevat apuasi

Hiljaiset ihmiset eivät arvosta muiden yrityksiä saada heidät avaamaan suunsa. Älä siis työnnä hiljaista ihmistä väkisin karaokelavalle tai käske häntä pitämään spontaani puhe syntymäpäiväjuhlillasi. Syrjään vetäytyvä ihminen osallistuu sitten kun osallistuu, mutta hänen valokeilaan astumisesta ei tule silloinkaan tehdä teennäistä ohjelmanumeroa. Anna hiljaisen ihmisen olla rauhassa oma itsensä.

2. Hiljaiset ihmiset ovat huonoja sosiaalisilta kyvyiltään

Puheliaisuudella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitkä ihmisen sosiaaliset taidot ovat. Puhelias ihminen voi yhtä lailla olla tökerö möläyttelijä, joka sanoo vääriä sanoja väärään aikaan.

3. Hiljaisilla ihmisillä on huono itsetunto

Ujo ja hiljainen nörttistereotypia on meille kaikille tuttu elokuvista. Toisaalta tiedämme myös hiljaisen ja viisaan ihmisen stereotypian. Kannattaa siis muistaa, että hiljaisuudelle voi olla monta syytä. Itseluottamuksella ei välttämättä ole mitään tekemistä ihmisen tempperamentin ja puheliaisuuden kanssa. Ehkä hiljaisella on murheita, ehkä hän ei tiedä tarpeeksi meneillään olevasta puheenaiheesta tai kenties hän ei ole small talkin ystävä.

4. Hiljaiset ihmiset haluavat olla omissa oloissaan

Usein hiljaiset ihmiset ovat enemmän kotona viihtyvää tyyppiä kuin sosiaalisten tapahtumien vakiokävijöitä. On kuitenkin väärä oletus, että hiljaiset ihmiset eivät kaipaisi ihmisten seuraa. He nauttivat yhtä lailla ystäviensä kanssa hengailusta, mutta liian isot ihmisryhmät eivät välttämättä ole heidän mieleensä.

Puhelias ihminen on usein ekstrovertti, joka saa energiaa muiden ihmisten tapaamisesta. Introvertti sen sijaan tarvitsee enemmän omaa aikaa ja liian monet ihmiskontaktit syövät heidän energiaansa.

5. Hiljainen ihminen on vihainen sinulle

Voi tietysti olla mahdollista, että ihminen, joka ei puhu sinulle, on sinulle vihainen. Mutta aina asia ei tietenkään ole niin. Ihmisillä on esimerkiksi erilaisia ajatuksia siitä, kuinka toisia ihmisiä tulisi tervehtiä. Jotkut ajattelevat, että pelkkä hymy riittää, toiset olettavat, että ihmisiä myös tervehditään ja osa ajattelee, että on hyvä myös kysyä, kuinka toisella menee. Älä siis ylitulkitse ystäviä pelkän puhumattomuuden takia. Jos työkaverisi on nähnyt sinut vasta tunti sitten, hän ei välttämättä jaksa tervehtiä sinua enää uudestaan käytävällä.

On myös hyvä muistaa, että ihmiset ilmehtivät eri tavalla. Kun suurin osa meistä vastaa keskustelukumppaninsa puheisiin vaikkapa hymyilemällä, osa ei elehdi millään tavalla, ellei asia hetkauta heitä. Joidenkin ihmisten perusilme on vihainen, vaikka he tosiasiassa olisivat täysin tyytyväisiä.

6. Hiljaiset ihmiset ovat älykkäämpiä ja syvällisempiä

Hiljaisuus yhdistetään pohdiskeluun, joten hiljaisia ihmisiä voidaan pitää muita syvällisempinä. Osa hiljaisista ihmisistä haluaa myös itse luoda itsestään muita älykkäämmän kuvan, sillä jatkuva syrjiminen hiljaisuuden vuoksi ärsyttää heitä. Toisaalta hiljaisen on helppoa näytellä muita älykkäämpiä, sillä he eivät anna itsestään hölmöä vaikutelmaa jatkuvien möläytysten takia.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Osittainen lähde: cracked.com

Kuva: Shutterstock/Sergii Figurnyi

Lue myös:

    Uusimmat