Wilma Murto paljastaa, mitä syö ja tekee EM-finaalin alla – "Siihen menee melkein kaksi tuntia"

Wilma Murto lausui lupaavaa tekstiä seiväskarsinnan jälkeen: "Into nousee maanantaita kohti" 1:36
Wilma Murto lausui lupaavaa tekstiä seiväskarsinnan jälkeen: "Into nousee maanantaita kohti",

Wilma Murto lähtee puolustamaan kultamitalia EM-kisojen seiväsfinaalissa tänään. Miten Murron loppukilpailupäivä etenee, ja mitä hän esimerkiksi ottaa finaaliin evääksi? Se selviää tästä jutusta.

Koska loppukilpailu on illalla, ei puolustavalla Euroopan mestarilla ole kiirettä herätä. Aamupalalle saa mennä rauhassa käynnistelemään päivää.

Täällä on sellainen oikein monipuolinen italialainen aamupala, kaikkea pullaa ja kakkua. Vaikea löytää sellaista ihan omantyyppistä suomalaista aamupalaa, mutta syön leipää ja kananmunaa, hedelmiä ja jugurttia. Sillä lähtee, Murto kertoo.

Aamupalan jälkeen on mahdollisesti vuorossa verryttelyä tai paikkojen herättelyä, mutta se riippu ihan tuntemuksista.

Siinä on karsinta alla ja kropassa ehkä tuntemuksia ja kireyksiä. En tarkoita tuntemuksilla kipuja vaan sellaista, mitä nyt hyppäämisestä yleensä tulee. Jos kokee tarpeelliseksi, tehdään aamupäivällä jotain verkkaa, jotta olisi iskussa illalla.

Kaikki mahdollinen verryttely ja paikkojen aukaisu tapahtuu hotellin ympäristössä, sillä liikaa energiaa ei haluta tuhlata matkustamiseen.

Finaali alkaa illalla Italian aikaa 21.15, joten päivästä on vielä mahdollisen verryttelynkin jälkeen jäljellä paljon. Stadionille lähtöönkin on vielä monta tuntia aikaa, ja se pitää kuluttaa jotenkin.

Ei siinä mitään ihmeellistä tapahdu. Yrittää pysyä mahdollisimman rennoin mielin ja laittaa ajatuksia muualle. Mitä sitten ikinä tekee mieli tehdä, juoda loungessa kahvia, tehdä sanaristikoita, lukea kirjaa tai katsoa Netflixiä, Murto luettelee. 

Ateriasta ateriaan ja siinä välissä yrittää viihtyä jotenkin. Yrittää pitää mielen jotenkin tuoreena ettei liikaa mieti sitä, mitä illalla pitää tehdä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Syöminen on tietysti iso osa päivää. Murto kertoo, että kisapäivä on normaaliin verrattuna vähän erilainen ruokailun osalta.

Vikan aterian syön mahdollisimman lähellä lähtöä, että ei tule sitten nälkä. Minulle ei kisapäivinä ruoka muutenkaan oikein maistu, Murto paljastaa.

Kentälle pitää tietysti ottaa mukaan evästä, mutta sitä ei tarvitse kantaa mukana kovinkaan paljon.

– Vähän sellaista että pysyy koko ajan semmoinen tasainen energia päällä. Aika paljon juomamuotoisena menee. Pikkuisen hörppii jotain mistä saa energiaa: energiajuomaa ja elektrolyyttejä veden mukana. On minulla yleensä myös joku banaani, ihan varmuuden vuoksi.

"Yläkautta aina kun mahdollista"

Sitten koittaa se aika päivästä, kun saa lähteä tositoimiin kohti kauden tähän asti tärkeintä tapahtumaa.

– Aika paljon ennen kisaa lähdetään stadionille, tästä hotellilta on kuitenkin sinne aika paljon matkaa. Seipäässä on myös todella pitkät verryttelyajat ja calling on aikaisemmin. Iltakisaan, joka alkaa yhdeksän jälkeen, lähdetään viiden-kuuden maissa kentälle, Murto pohtii.

Kun bussista päästään lämmittelykentälle alkaa lämmittely, joka on jo melko rutiininomainen.

– Teen suurin piirtein puolisen tuntia ennen callingia peruslämppää eli hölkkää, liikkuvuutta ja sellaista, mikä tulee aika rutiinilla, oli kisa mikä tahansa.

– Sitten mennään call roomiin kököttämään pariksi kymmeneksi minuutiksi. Sen jälkeen päästään kentälle ja alkaa seipään kanssa verkat ja verryttelyhypyt. Kyllä siihen koko show’hun menee melkein kaksi tuntia ennen kuin kisa alkaa, Murto laskee.

Murto lähtee finaaliin vain yhden täysivahtisen kisan turvin akillesjännevamman jälkeen. Perhosia on vatsassa, mutta se kuuluu asiaan. Rutinoitunut hyppääjä luottaa itseensä ja tarvittaessa valmentajaansa Jarno Koivuseen, kun mietitään mahdollista suunnitelmaa finaalia varten. Sitä ei tarvitse tehdä liian tarkkaan.

– Ei sitä ihan hirveästi lopulta voi suunnitella. Pitää kuitenkin sopeutua tilanteeseen ja mennä sen mukaan, mitä kisoissa tapahtuu. Varmaan vähän hajua, mistä aloitta ja suunnilleen, mitä seipäitä käyttää missäkin korkeudessa. Nekään ei kuitenkaan aina sopeudu. Ei siinä ole hirveästi suunnittelemista. Koettaa mennä yläkautta aina kun mahdollista.

Lue myös:

    Uusimmat