Wilma Murto listasi seiväsfinaalin mitalikolmikon – heitti leikkisän piikin olympiavoittajalle

Wilma Murto lausui lupaavaa tekstiä seiväskarsinnan jälkeen: "Into nousee maanantaita kohti" 1:36
Wilma Murto oli luottavainen omasta kunnostaan seiväskarsinnan jälkeen.

Wilma Murto oli loistotuulella komeasti sujuneen seiväskarsinnan jälkeen. Hän lähtee maanantain finaaliin puolustamaan EM-kultaa ja nostaa itsensä mukaan mitalisuosikiksi.

Viime vuosina arvokisakarsinta on ollut Murrolle vain välttämätön etappi ennen suurta tavoitetta. Tällä kertaa tilanne oli toinen, sillä akillesjännevamman jälkeen täysivauhtisia kilpailuhyppyjä ei ollut taskussa yhtäkään.

– Jos normaalisti on sellainen fiilis, että alkukarsinnan mieluusti skippaisi, niin nyt oli sellainen fiilis, että on hyvä mennä hyppäämään ensimmäisen täyden vauhdin kisa pois alta ennen finaalia, Murto kommentoi.

– Nyt sai semmoisen varmuuden mitä toivoi, että parhaassa tapauksessa voisi saada. Todella, todella hyvä fiilis. Helpompi lähteä maanantaihin.

Murto loukkasi akillesjänteensä helmikuussa, minkä jälkeen on jännitetty, pystyykö hän EM-kisoissa hyppäämään. Hän ehti hypätä vain yhden kilpailun ennen kuin tuli Roomaan, ja senkin lyhyemmällä vauhdilla. Nyt kun on päästy suorittamaan onnistuneesti täydellä vauhdilla, ovat kommentitkin itsevarmempia kuin vielä vähän aikaa sitten.

– Pitää itsekin miettiä, mitä itseltään odottaa. Avoimin mielin olen. Tosi hyvä ja suorituskykyinen olo on ja hyppy tuntuu hyvältä. Luottavaisin mielin lähden taistelemaan ja mestaruutta puolustamaan minkä pystyn. Taustat huomioon ottaen, monenlainen suoritus voi olla onnistumiseksi laskettava, mutta kyllä minua mitalit kiinnostavat, Murto sanoo.

Ennen karsintakilpailua ennakkosuosikkeihin kuuluivat Murron lisäksi tilastokärki Molly Caudery, Sveitsin Angelica Moser, Kreikan moninkertainen arvokisavoittaja Aikaterini Stefanidi ja Slovenian Tina Sutej. Slovenialainen joutui kuitenkin vetäytymään karsinnasta aikaisemman loukkaantumisen takia.

– Harmittaa hänen puolestaan. Kävin hänen kanssaan juttelemassa ennen kuin ehti luikahtaa kentältä ulos. Ei mitään ilmeisen vakavaa, mutta ei pysty suoriutumaan. Olisin mieluusti hänet finaalissa nähnyt, Murto kertoo.

Jäljellä ovat kuitenkin vielä kolme kovaa hyppääjää, jotka pitää voittaa matkalla mestaruuteen. Murto nostaa itsensä lisäksi mitalikolmikkoon kaksi ennakkosuosikkia.

– Jos minun pitäisi mitalikolmikko veikata, olisi se jossain järjestyksessä Caudery, Moser, Murto. Sitä duoa aion pitää silmällä, Murto paljastaa.

Piikki kokeneille hyppääjille

Murto arvioi, että mitaliin vaaditaan yli 470 tulos, ja sen hän uskoo myös pystyvänsä tekemään. Stadio Olimpicon hyppypaikka ja olosuhteet saavat kehuja.

– Olosuhteiden puolesta mahdollistaa hyvän tason. Ei tuule juuri ollenkaan. Iltakisa tulee olemaan sään puolesta paljon inhimillisempi. Jarno oli eilen katsomassa iltakisaa, sanoi, että on unelmaolosuhteet. On lämmin, mutta ei tukalaa eikä tuule ollenkaan – kyllä seiväshyppääjä niissä olosuhteissa viihtyy, Murto kehuu.

Puolustava Euroopan mestari on ollut ymmärrettävästi median kiinnostuksen kohteena. Kysymyksiä on tullut paljon, mutta hyväntuulisella urheilijalla on myös ollut kiitettävästi aikaa vastata toimittajien kysymyksiin.

Siihen hän on tottunut, sillä takana on todella pitkä taival seiväshypyn huipulla.

– Minä juuri nauroin sitä, että olen vasta 25 ja minulta kysyttiin ensimmäistä kertaa uran jatkosuunnitelmista. Ajattelin, että nytkö tämä alkaa? Olen toki täällä aika kauan pyörinyt. Talvella tulee ensimmäisistä aikuisten arvokisoista 10 vuotta, Murto muistelee.

Vaikka Murto on ollut huipulla kauan, on mukana vielä selkeästi vielä Murtoakin kokeneempia urheilijoita. Holly Bradshaw, 32 ja Aikaterini Stefanidi, 34, ovat ottaneet arvokisamitaleja jo viime vuosikymmenen alkupuolella. Stefanidi on kaksinkertainen EM-voittaja, maailmanmestari sekä olympiavoittaja. Murto kertoo hauskan tarinan kaksikosta ja seiväshyppääjien välillä vallitsevasta hyvästä hengestä.

– Tuossa kun mentiin call roomiin, oltiin Stefanidille ja Bradshawlle, että ”tekin vielä olette täällä”. Hyvähenkisessä huumorissa, Murto sanoo nauraen.

Seiväshypyn finaali on luvassa maanantaina. Wilma Murto lähtee puolustamaan EM-kultaansa ja mukana taistelussa EM-mitaleista on myös tällä kaudella oman ennätyksensä 463 hypännyt Elina Lampela.

Lue myös:

    Uusimmat