Nämä elämää suuremmat rakkaustarinat kiehtovat sukupolvesta toiseen

Suuren rakkaustarinan voi kokea hyvän kirjan parissa. Nämä seitsemän romanttista kohtaloa viettelevät lukijansa kerta toisensa jälkeen.

Studio55.fin lukupiirin isäntä Stig-Björn Nyberg kertoo, mitkä vaikuttavat rakkaustarinat jokaisen romantikon tulisi lukea.

1. Emily Bronté: Humiseva harju

Kahdensadan vuoden ajan ovat ihmiset eri puolella maailmaa saaneet lukea Catherine Earnshawn ja Heathcliffinintohimoisen rakkaustarinan, jonka seuraukset ulottuvat seuraaviin sukupolviin. Tarina koskettaa yhä tämän päivän lukijaa yhtä paljon kuin Brontén aikalaisia.

2. Adrian Goldsworthy: Antonius ja Kleopatra

Tämä ei ole romaani, mutta tarina on jännittävämpi kuin moni keksitty kertomus. Tohtori Goldsworthyn kirja kertoo elävästi ja kiinnostavasti yhdestä maailmanhistorian kuuluisimmista rakkaustarinoista. Roomalaiskonsuli Marcus Antonius ja Egyptin kuningatar Kleopatra taistelivat yhdessä voittaakseen valtakunnan, mutta hävisivät ja surmasivat itsensä.

3. Thomas Mann: Kuolema Venetsiassa

Gustav Aschenbach on tunnettu kirjailija, joka eräänä toukokuisena päivänä kävellessään kotikaupungissaan Munchenissä saa valtavan halun matkustaa jonnekin. Venetsiasta tulee matkan kohde. Matkan aikana hän rakastuu ensimmäisen kerran elämässään, ja se koituu hänen kohtalokseen.

Perillä Venetsian Lidossa hän tapaa nuoren, kuvankauniin puolalaispojan Tadzion, jonka täydellinen kauneus lumoaa Aschenbachin täysin. Samanaikaisesti kaupungissa riehuu tappava kulkutauti, johon kirjailija sairastuu ja kuolee.

4. William Shakespeare: Romeo ja Julia

Tämä kuolematon näytelmä on kiehtonut ihmisiä sukupolvien ajan. Shakespearen nuoret rakastavaiset elävät kiihkeästi lyhyen onnellisen hetken kahtia jakaantuneessa Veronassa. He tapaavat viimeisen kerran hautakammiossa, kun Julia syöksee tikarin rintaansa Romeon ruumiin äärellä.

5. Leo Tolstoi: Anna Karenina

Jokainen miettiköön pitävätkö kirjan alkusanat "Kaikki onnelliset perheet ovat toistensa kaltaisia, jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan" paikkansa. Tolstoin upeassa teoksessa vilisee ihmisiä ja ihmiskohtaloita.

Kirjan päähenkilöiden, Anna Kareninan jakreivi Vronskin tuhoon tuomittu, intohimoinen rakkaustarina on kuitenkin ylitse kaikkien muiden.

6. Margaret Mitchell: Tuulen viemää

Tuulen viemää on romaani kauniista ja voimakastahtoisesta Scarlett O'Harasta ja hänen dramaattisesta elämästään Amerikan sisällissodan aikana. Scarlettin ensimmäinen rakkaudenkohde Ashley Wilkes valitsee vaimokseen toisen naisen, Melanie Hamiltonin. Scarlett avioituu Melanien veljen kanssa, jotta saisi olla Ashleyn lähettyvillä.

Nuori aviomies kaatuu sodan ensimmäisinä päivinä, ja Scarlett muuttaa Melanien luokse Atlantaan. Siellä hän tapaa huonomaineisen seikkailijan Rhett Butlerin, joka koituu hänen kohtalokseen.

7. Mika Waltari: Tanssi yli hautojen

Porvoon valtiopäivien tanssiaisissa maaliskuussa 1809 Venäjän keisari Aleksanteri I tapaa suomalaisen aatelisneidin Ulla Möllersvärdin ja tanssii hänen kanssaan. Mika Waltarin mukaan keisari ihastui Ullaan, ja siksi hän kotimatkallaan Pietariin halusi vielä kerran tavata Ullan ja päätti yöpyä Möllersvärdien kartanossa Möllershofissa Mäntsälässä.

Mika Waltarin kaunis rakkaustarina pohjautuu tositapahtumiin. Kirjasta on myös tehty elokuva, jonka pääosissa ovat Leif Wager ja Eila Peitsalo.

Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja