Nämä asiat hämmentävät lasten kasvatuksessa

– Usein kysymykset liittyvät juuri kasvatustilanteisiin. Esimerkiksi on kolmevuotias esikoinen, jonka käyttäytyminen aiheuttaa ongelmia perheessä, aloittaa Väestöliiton perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaa.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Oulasmaa työskentelee koordinaattorina Perheverkko-toiminnassa. Se on Väestöliitossa toimiva RAY:n avustama palvelu lapsiperheille ja ammattikasvattajille. Perheverkossa arkipäivää ovat myös kysymykset parisuhdeongelmista ja erokriisistä.

– Kauhean monet vanhemmat ovat tietoisia ja haluavat toimia esimerkiksi erovanhempana mahdollisimman hyvin, että se lapsen etu toteutuisi. Se on hieno lähtökohta.

Perheverkko-palvelussa on kysytty myös esimerkiksi lapsen psyykkisestä hyvinvoinnista riitojen keskellä tai toinen vanhempi voi olla huolissaan toisen vanhemman kasvatusmenetelmistä.

– Tärkeintä lasten kasvatuksessa on se, että tiedostaa itse miten pystyy itse toimimaan vanhempana ja tekee ehkä myös terveen analyysin sinne omaan lähtöperheeseen. Eli minkälaisia malleja sieltä omasta lapsuudenkodista on, Oulasmaa kertoo.

Kasvatusgurujen neuvot moninaisia

Perheverkkopalvelussa avuksi tarjotaan monenlaisia palveluita.

– Haluamme tarjota matalan kynnyksen palveluja. Meihin voi olla suoraan yhteydessä, eli ei tarvita mitään lähetteitä. Meillä on erilaisia ryhmiä ja vastaanottoja. Tuotamme julkaisuja ja hyvin käytännönläheisiä oppaita. Haluamme kuunnella minkälaisia vinkkejä tulee perheiltä itseltään lapsiperheen arkeen.

Suurimalla osalla vanhemmista on turha suorittamisen tarve lasten kasvatuksessa, muistuttaa Oulasmaa.

– Monella vanhemmalla saattaa olla sitä suorittamista lasten kasvatuksessa. Tietotulva, joka tulee monesta eri paikasta, on valtava. On erilaisia kasvatusguruja, neuvoja ja erilaiset neuvot saattaa olla myös ristiriitaisia. Voi olla vaikea poimia ne itselleen ja omaan perheeseen sopivat asiat.

(MTV3)

Katso Väestöliiton Minna Oulasmaan haastattelu: (Huomenta Suomi 15.3.2013)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja