Supernanny Pia Penttala on huomannut lapsiperheiden kasvaneen ahdingon: "Uupumiselle ei tule vastapuolelta apua"

Psykoterapeutti Pia Penttala kertoo ammattiavun saamisen vaikeudesta Suomessa 2:38
Psykoterapeutti Pia Penttala kertoo ammattiavun saamisen vaikeudesta Suomessa.

Lapsiperheiden köyhyys on kasvanut, moniongelmaisuus lisääntynyt ja leipäjonot pidentyneet. Näin kerrotaan Helsingin kaupungin sosiaalityöstä MTV Uutisille. Kasvaneen ahdingon on huomannut työssään myös Supernanny Suomi -ohjelmasta tuttu psykoterapeutti Pia Penttala

– Vanhempien masennus on lisääntynyt ja myös lapsissa näkyy masentuneisuutta ja jopa toivottomuutta. Lisäksi tällä hetkellä ei oikein saa apua, kun sitä tarvitsisi.

Psykoterapeutti Penttala kertoo huomanneensa erityisesti tämän vuoden keväällä, että ongelmia on yhä useammalla perheellä.  

– Tänä keväänä on tullut ilmi, että ei enää vain yksi tai kaksi perhettä, vaan useampi on ottanut minuun yhteyttä ja yrittänyt varata aikaa. Kun aikaa ei ole ollut antaa, he ovat kertoneet, että heillä ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin tehdä päiväkoti-ikäisistä lapsistaan itse lastensuojeluilmoitus.

Yllä olevalla videolla Penttala kertoo, kuinka ammattiavun saaminen on vaikeutunut. 

Kesälomille suunnitellusti ja rutiineista kiinni pitäen

Kesälomat aiheuttavat muutoksen lapsiperheiden arkeen. Penttalan mukaan päivän rutiineista olisi hyvä puhua ja sopia perheen kesken, vaikka loma onkin. 

– Kotona lomalla olevalla lapsella on myös velvollisuuksia, ja meidän pitäisi täyttää päivää merkittävällä tekemisellä. Siitä lapselle piirtyy mieleen, että on olemassa rakenne, joka pitää lapsen sisäistä jäsentyneisyyttä kasassa. 

Lisäksi lomasuunnitelmista olisi hyvä keskustella etukäteen.  

– Tosiasiahan on se, että kun perheessä on pieniä lapsia, lomat vietetään pitkälti lasten ehdoilla. Yksinkertaisesti vanhemmalla ei tässä kohtaa elämä ole sellaista, että voisi elää vain itselle. Omaa aikaa voi toki ottaa, mutta suunnitellusti. 

Alla olevalla videolla Penttala antaa neuvot oikeanlaiseen syömiseen ja yhteiselon sujumiseen myös kesälomalla.

Psykoterapeutti Pia Penttala antaa neuvot oikeanlaiseen syömiseen ja yhteiselon sujumiseen myös kesälomalla 5:22

Sosiaalinen media haittaa kohtaamista ja vuorovaikutusta

Penttalan mukaan tämän hetken suurimmat lapsiperheiden ongelmat syntyvät kiireestä ja voimattomuudesta. 

– Kaikki tekee yksinään asioita. Vaikka ollaan kotona, ei jaeta riittävän usein yhteistä ruokapöytää, eikä televisio- tai tablettiruutua. Yhteinen keskustelu ja ymmärrys siitä, mitä toinen tuntee ja ajattelee tällä hetkellä, on vähentynyt selvästi. 

Vaikka Penttalan mukaan suomalaisessa vanhemmuudessa on paljon hyvää, selkeä "kauneusvirhe" on tunteiden käsittelyssä ja toisen kohtaamisessa. 

– Yksi iso vaikuttajatekijä on sosiaalinen media, joka on tullut osaksi elämää. Tällä hetkellä se vie todella paljon pois vuorovaikutukseltamme ja oikealta kohtaamiselta. Tämä näkyy yksinäisyytenä ja tunteiden kehityksen laimeana olemisena. 

Alla olevalla videolla Penttala kertoo, kuinka lasten ja nuorten ongelmat ovat muuttuneet vuosien varrella ja mitä voi odottaa syksyllä julkaistavalta Supernanny Suomi -ohjelman neljänneltä tuotantokaudelta. 

Pia Penttala kertoo, kuinka lasten ja nuorten ongelmat ovat muuttuneet vuosien varrella 5:49

Lue myös:

    Uusimmat