Tällaisia vaikeuksia muslimimiesten suomalaisvaimot ovat kohdanneet

Kulttuurierot voivat tulla monikulttuurisissa liitoissa yllätyksinä ja kärjistyä ongelmiksi nopeastikin. Hankaliin tilanteisiin kannattaakin varautua puhumalla mahdollisista ongelmista rohkeasti, avoimesti ja hyvissä ajoin.

Maahanmuuttajanaisia auttavaan Monika-Naiset-liittoon ottavat välillä yhteyttä myös suomalaiset naiset, jotka ovat naimisissa esimerkiksi muslimimiehen kanssa. He ovat voineet joutua tekemisiin samojen ongelmien kanssa kuin ulkomaalaiset kanssasisarensakin.

– He ovat voineet kokea, että perinteisillä tahoilla ei ole kuunneltu. Jotkut ovat törmänneet myös syyllistävään suhtautumiseen ongelmien osuessa kohdalle, kun nainen kerran on valinnut ulkomaalaisen puolison, Monika-Naisten voimavarakeskuksen johtaja Natalie Gerbert kuvailee.

Ongelmat monikulttuurisessa liitossa kärjistyvät usein lapsen uskontoon, huoltajuuteen tai esimerkiksi asuinpaikkaan liittyviin seikkoihin. Voi olla, että näistä aiheista ei kyetä neuvottelemaan.

– Näistä asioista ei usein edes puhuta ennen liiton solmimista, Gerbert sanoo.

Hän kuvailee monen parin olevan todella rakastunut, ja asiat voivat edetä pikaista tahtia.

– Raskaaksi voidaan tulla todella nopeastikin, ja sitten ongelmat alkavat.

Mies voi esimerkiksi ilmoittaa, että lapsi kasvatetaan ehdottomasti muslimiksi, tai että tytär tulee lähettää isän kotimaahan, jotta hänestä kasvaisi kunnollinen vaimo. Suomalaiselle naiselle voi olla myös järkytys, että pientä poikaa vaaditaan ehdottomasti ympärileikattavaksi.

Lapsikaappaukset ovat todellisuutta

Tilanteen johtaessa eroon parilla voi olla hyvinkin erilainen käsitys lasten huoltajuudesta. Islamilaisessa kulttuurissa äiti, joka ei ole muslimi, ei voi kasvattaa muslimilapsia. Muslimimies voi naida vaikkapa luterilaisen naisen, mutta uskonnon näkökulmasta lasten kasvatusvastuu kuuluu miehelle.

Miehen asema perheenpäänä selittää myös, miksi muslimityttöjen seurusteluun ulkomaalaisen miehen kanssa ei suhtauduta yhtä sallivasti.

– Juuri tämän takia musliminainen ei saisi mennä naimisiin vaikkapa länsimaalaisen miehen kanssa, koska kristitty mies ei voi kasvattaa muslimilapsia.

Lapsikaappausriskiin on riitaisan eron myötä syytä suhtautua vakavasti. Suomesta viedään lapsia ulkomaille joka vuosi.

– Kaikki tapaukset eivät tule edes ilmi, niistä ei aina ilmoiteta viranomaisille, Gerbert kertoo.

Hän huomauttaa, että lapsia voidaan kaapata myös ulkomailta Suomeen.

Jos kohdemaa ei kuulu Haagin lapsikaappaussopimukseen, lasta voi olla jopa mahdoton palauttaa. Epätoivoisessa tilanteessa viimeisenä keinona moni äiti suostuu miehen kaikkiin vaatimuksiin, vain jotta saisi lapsensa takaisin.

Asioista puhuttava ajoissa

Gerbert suosittelee keskustelemaan isoista kysymyksistä jo ennen avioliiton solmimista. Moni rakastunut ei halua ajatellakaan eroa, mutta avoin keskustelu vaikeista aiheista voi ennalta ehkäistä ongelmien syntyä. Esimerkiksi erotilanteesta ja lasten kasvatuksesta on syytä puhua.

– Kun toinen on kotoisin kaukaisesta kulttuurista, voi kysyä, miten nämä asiat teillä hoidetaan. Samalla pitää kertoa, miten ne meillä järjestetään. Muuten kumpikin voi olettaa, että toimitaan automaattisesti oman kulttuurin mukaan.

Gerbert kertoo, että moni nainen hakee apua ongelmiin liian myöhään, kun tilanne on jo kriisiytynyt.

– Apua tulee hakea mahdollisimman varhain, ja tietoa mahdollisimman paljon. Kannattaa puhua usealle taholle, ja hankkia mahdollisimman asiantuntevaa opastusta.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat