Näkövammaiset jakavat arjen haasteita, joista normaalinäköisten ei tarvitse juuri huolehtia: "Miksi aina, kun joku tippuu lattialle..."

Tällaisia haasteita näkövammaiset kohtaavat arjen elämässään 1:24
Tällaisia haasteita näkövammaiset kohtaavat arjen elämässään

Tabu-ohjelman kolmannessa jaksossa näkövammaiset keskustelevat elämänsä eri osa-alueista näyttelijä Pekka Strangin kanssa.

Tabun  kolmannessa jaksossa teemana on näkövammaisuus. Näyttelijä Pekka Strang  tapaa jaksossa Tessan, Sonjan, Vellun, Heikin ja Maaritin, joilla kaikilla on eri syistä johtuva näkövamma. 

Jaksossa osallistujat keskustelevat siitä, millaisia arjen haasteita he kukin kokevat näkövammansa takia. Vellu eli Veli-Matti esimerkiksi paljastaa hänellä olevan yksi toistuva asia, josta hän aina "ragee itselleen ihan älyttömästi" eli raivoaa. 

– En tiedä, onko teillä sama tilanne. Miksi aina, kun joku tippuu lattialle, niin kumarrun eteenpäin? Mitä silloin tapahtuu, Veli-Matti kysyy retorisesti. 

– Aina se pää osuu johonkin kulmaan. Mikä siinä on, kun tietää, että pitäisi mennä suoraan alaspäin ja mennä etsimään käsillä. Se on tullut myös sieltä näkevien maailmasta tähän, perkele, meidän elämään, että aina sä kopsautat. Ja sitten joku (kysyy), että oletko kumartunut taas, kun katsoo naamaa, Veli-Matti jatkaa. 

Muut komppaavat keskustelua. Heikki kertoo, että eräs toinen asia jatkuvasti tuottaa hankaluuksia hänelle: fist pump. Veli-Matti ja Heikki demonstroivatkin, kuinka hankalasti monille ihmisille harmiton ja vaivaton fist pump eli nyrkkien kopsautus sujuu näkövammaisilta. 

Heikki puolestaan kertoo Strangille myöhemmin, että näkövammaisenakin pystyy kuitenkin tekemään myös paljon samoja asioita kuin kuka tahansa, esimerkiksi leikkimään piilosta lasten kanssa. 

– Eivät lapset sillä lailla välitä. Aika lailla kaiken pystyy tekemään, vaikkei näekään. Toki se on välillä, tai oikeastaan aina, että "äiti kato, äiti kato", se ei ole ihan hitti se "isi kato", Heikki naureskelee viitaten omaan jälkikasvuunsa. 

Tabu MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla sunnuntaisin klo 21. MTV Katsomo+ -tilaajille seuraava jakso ennakkoon. 

Lue myös:

    Uusimmat