Näkökulma: Miksi teit sen, Litti? Jari Litmasen Qatar-suitsutus oli kierteinen vapaapotku omaan maaliin

1:56
Qatarin Dohassa käydään parhaillaan yleisurheilun MM-kisoja. Maan ihmisoikeustilanne on puhuttanut myös näiden kisojen yhteydessä.

Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija Jari Litmanen suitsutti vuolaasti vuoden 2022 jalkapallon MM-kisaisäntää, olosuhteita ja stadioneita yhdellä stadionilla vierailun perusteella. Virhe.

Jari Litmanen, 48, on yksi Suomen historian suurimpia urheilijoita. Ainakin suurin ja tunnetuin suomalainen jalkapalloilija.

Muun muassa Amsterdamin Ajaxissa, Barcelonassa ja Liverpoolissa uransa aikana pelannut Litmanen oli parhaimmillaan maaginen pelintekijä ja maalitykki. Tähti, joka kärsi valitettavan paljon loukkaantumisista.

Julkisuudessa Litmanen on ollut usein hyväntuulinen ja sarkastinen. Hauska, jopa. Vielä kesällä 2014 jalkapallon MM-kisoissa Brasiliassa ja vuoden 2016 EM-kisoissa Ranskassa Litmanen hymähdytti ja keräsi sympatiapisteitä kommentoimalla otteluja persoonalliseen tyyliinsä.

Tänään aamupäivällä "Kuningas" sai palsta- ja nettiuutistilaa vierailtuaan lomamatkalla seuraavia jalkapallon MM-kisoja vuonna 2022 isännöivässä Qatarissa.

Jari Litmanen hehkutti Qatarin tulevia kisoja ja niiden olosuhteita kisat järjestävän komitean nettisivuilla. Litmasen mukaan ihmisillä tulee olemaan Qatarissa paljon tekemistä pelien ulkopuolella. Qatarin kisoissa pelaajien arki on tehty mahdollisimman helpoksi ja siirtymät pelikaupungista toiseen ovat lyhyitä. Pelaajat ja valmentajat voivat keskittyä vain jalkapalloon.

– Kukaan ei tule pettymään Qatarin MM-kisoihin 2022, Litmanen kiteyttää kisat järjestävän tahon sivustolla.

Litmanen sohaisi näin ampiaispesää, joka on surissut kiivaana siitä asti, kun vuoden 2022 kisat myönnettiin Qatarille joulukuussa 2010.

Mikä sitten aiheuttaa tuon pian kymmenen vuotta jatkuneen surinan?

Esimerkiksi se, että kisojen järjestäminen on ollut vaakalaudalla lahjontaepäilyjen vuoksi. Tai se, että kisat järjestetään täysin normaalista poiketen marras- ja joulukuussa 2022 – ei kesällä, kuten tähän asti jokaiset jalkapallon MM-kisat, koska kesällä Qatarissa lämpötila voi nousta yli 40 asteen, mikä on pelaajille terveysriski.

Ennen kaikkea surinaa ovat aiheuttaneet MM-kisojen stadioneiden rakennustyöt. Tähtipelaajien esiintymisareenoita rakentaessa on saanut surmansa jo yli tuhat ihmistä. Työskentelyolot ovat olleet erittäin kyseenalaiset.

Jopa järjestävä taho on myöntänyt työläisten kuolleen MM-rakennustöissä. Ihmisoikeusrikkomukset Qatarissa ovat saaneet useat ihmisoikeusjärjestöt kansainvälisen jalkapalloliiton kimppuun.

Nämä käänteet eivät ole ainakaan kokonaan voineet mennä Jari Litmaselta ohi.

Litmanen kommentoi noussutta kohua tiedotteessaan. Hän sanoo olleensa suomalaisen yrityksen järjestämällä yksityismatkalla ja lomalla vaimonsa kanssa.

Suomalaisen jalkapallon legenda korostaa tiedotteessa, että kaikki jalkapalloon liittynyt kanssakäyminen tapahtui täysin hänen omasta toiveestaan ja vapaasta tahdostaan.

Litmanen painottaa selittelevässä tiedotteessaan, että jalkapallo-olosuhteet ovat Qatarissa loistavassa kunnossa, eikä hän ottanut mihinkään muuhun kantaa. Eikä ole ottanutkaan. Eikä otakaan.

– Itse olen edelleen sitä mieltä, että jalkapallo-olosuhteet – kuten fasiliteetit (hotellit, stadionit) ja etäisyydet – ovat loistavassa kunnossa ajatellen 2022 pelattavaa jalkapallon MM-lopputurnausta, Litmanen sanoo tiedotteessa. 

MM-järjestäjätahon sivuilla julkaistussa haastattelussa sanotaan, että Litmanen vieraili yhdellä stadionilla. Siis yhdellä stadionilla.

Jari Litmanen ei varmasti hyväksy Qatarin MM-kisojen infran rakentamisessa tapahtuneita epäkohtia tai maan ihmisoikeusrikkomuksia. Hehkuttavilla kommenteillaan hän kuitenkin antaa hyväksynnän järjestävän tahon toimille yrittäen samalla kiillottaa tämän julkisuuskuvaa.

Riku Riski nousi talvella arvojensa takana suoraselkäisesti seisovaksi pelaajaksi, mutta Jari Litmasen kohdalla ei näin voi sanoa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja