Näitä savikiekkoja ei ammuta – Dj Igor vaalii keikoillaan äänilevyn historiaa

Tiskijukka soittaa settinsä savikiekoilta 2:24

Vinyylilevyjen paluuta on hehkutettu viime vuodet, mutta mennänpäs vielä monta vuosikymmentä taaksepäin. Silloinkin soi pyörivä kiekko - savikiekko. Ja soi yhä.  Dj Igor käy soittamassa tyylikkäästi rahisevia levyjään tiskijukkana baareissa ja hipoissa, joissa toivotaan muuta kuin päivän poppia.

Uusia savikiekkoja ei sentään enää paineta missään, mutta levyjä liikkuu maailmalla vielä riittävästi. Ja niitä on säilytettävä huolella. Jos jäykkä levy lipeää kädestä, se hajoaa kuin saviruukku tai mikä muu tahansa hauras esine. Eikä uutta saa mistään.

Helsinkiläisen Dj Igorin katalogista löytyy runsaat viisi sataa savikiekkoa eli gramofonilevyä.  ”Uusia” hän löytää yhä divareista, yksityisistä varastoista ja tietysti internetin kautta ympäri maailman.

– Osa on soitettu siihen kuntoon, ettei kuulu juuri muuta kuin rahinaa. Mutta välillä löytyy todella hyviä levyjä, joita ei ole soitettu lainkaan, kertoo vanhaan musiikkiin vihkiytynyt tiskijukka.

Lauantai-iltana Dj Igor astelee Juttutupaan Helsingin Hakaniemessä. Illan teema on vanha blues. Lauteille nousee useampikin rockin juuria hellivä bändi - ja tauoilla viihdyttää savikiekko-dj. Ravitsemusliikkeen vanha interiööri on luo oikean tunnelman.

Onni Gideon ja hawaijikitaran lumo 

Mutta hetkinen! Missäs on tämän äänilevynsoittoniekan gramofoni on? Ja töttöröämyri? Hänhän pyörittää kovia kiekkojaan modernin näköisellä laitteella.

– Heh heh, ei mulla ole gramofonia lainkaan. Grammarin neulapaino on niin raskas, että se turmelisi näillä soitoilla loputkin levyni. Onneksi markkinoilla on 78 kierrosta pyörittäviä ihan tavallisen näköisiä soittimia, joihin saa vielä vaihtoneulojakin.

Isojen amerikkalaisten orkestereiden swing, hawaijikitarat ja reipas jazz raikuvat saliin sopivalla rahinalla ja siirtävät meidät ajassa jopa sata vuotta taaksepäin.

– Hawaijimusiikki on erityisesti lähellä sydäntäni, myös suomalainen legenda Onni Gideon.

Kun radiopamppu hitin vasaralla särki

Ensimmäiset gramofonilevyt tehtiin jo 1800-luvun lopulla, mutta Suomessa ne yleistyivät 1920-luvulta alkaen.

Tunnetuimpia suomalaisia savikiekkoja lienee Hiski Salomaan Lännen lokari, koska Ylen pääjohtaja Hella Wuolijoki rikkoi sen vasaralla Niilo Tarvajärven juontamassa suorassa radiolähetyksessä vuonna 1951. Sittemmin urheiluselostajana legendaksi noussut Pekka Tiilikainen oli soittanut tätä Wuolijoelle ”mokomaakin renkutusta” usein Metsäradiossa.

Ensimmäiset vinyylilevyt tulivat meille 1953, mutta savikiekot soivat rinnalla vielä 60-luvulle. Ja ne soivat edelleen.

Kaikki kertasoitolla levylle!

Dj Igor kehuu hyväkuntoisten kiekkojensa saundia ja tilan tuntua. Isot bändit soittivat kerralla kaiken purkkiin, koska muuten olisi tullut kalliiksi. Musiikki kaivertui kertalaakista levylle, josta sitten valmistettiin kopioita.

– Savikiekoilla soittivat aina vain kovimmat kollit, koska mitään ei voinut ottaa uusiksi eikä korjata, huokaa dj Igor, joka tekee myös kulttuurihistorian valistustyötä.

– Eräänä iltana läksin keikalle taksilla. Sanoin kuskille, että nostatko laatikon varovaisesti, koska siellä on savikiekkoja. Kuski kysyi, että missä on lähin ampumarata.

Lue myös:

    Uusimmat