Näitä asioita kumppani ei halua kuulla ulkonäöstään

Jos kumppanisi on kerryttänyt lisäkiloja, älä ainakaan sano hänelle näitä viittä lausetta.

Miten huomauttaa rakentavasti kumppanille kerääntyneistä liikakiloista. Ruokapoliisiksi ryhtyminen ei auta ja parasta on myös unohtaa lahjonta, ruikuttaminen ja kiusaaminen.

Tässä lauseet joita et saa sanoa lisäkilojen kanssa painivalle kumppanillesi ja mitä voisit niiden sijaan kokeilla.

"Olet lihonut"

Vaikka aina ei vaikuttaisi siltä, ihmiset usein tietävät vallan hyvin itse, jos he ovat lihoneet. Kaikki eivät kuitenkaan puhu asiasta kumppaneilleen – eivätkä he ole usein silloin valmiita puhumaankaan asiasta suoraan.

Jos kumppani lihoo äkillisesti, voi kyse hyvinkin olla myös muusta kuin yksinkertaisesti ruoanhimosta, sillä moni syö murheisiinsa. Tästä syystä olisikin parempi esittää kumppanille kysymys, joka koskee hänen vointiaan yksinkertaisen toteamuksen sijaan. Täten myös terveydelliset syyt lihomisen taustalla on helpompi sulkea pois – ja kumppani voi kokea saavansa tarvitsemaansa tukea arvostelun sijaan.

"Sinun ei kannattaisi syödä tuota"

Sen sijaan, että kumppanille huomauttelisi jatkuvasti vääristä valinnoista, joita ruokavalion suhteen tehdään, on usein parempi tarjota tai ehdottaa terveellisempiä vaihtoehtoja positiivisessa mielessä. Moni kuitenkin tietää vallan hyvin, ettei suklaapatukka tai sipsipussi ole järin terveellinen.

Jos kumppanin ruokavalio ei ole terveellinen, voi se olla perua myös tottumattomuudesta: kaikki eivät ole koskaan tottuneet syömään terveellisesti. Tästä syystä jo uusien, terveellisempien vaihtoehtojen tarjoaminen ja ennakkoluuloton kokeileminen voi muuttaa ruokavaliota parempaan suuntaan.

"Etkö ole jo syönyt tarpeeksi?"

Suurten päätösten ja niistä kiinnipitämisen vastuu kannattaa jättää suosiolla kumppanille itselleen, eikä tarttua vartijan rooliin. Tällöin laihduttaja muistaa sen, kenen vuoksi laihdutuspäätös on tehty: oman kumppanin sijaan se palvelee kuitenkin ensisijaisesti omaa, parempaa oloa ja terveyttä.

Jos tavoitteena on laihduttaminen, saattaa annoskokojen yhtäkkinen pienentäminen johtaa helposti samaan efektiin kuin kaikkien herkkujen kieltäminen itseltään: mieliteot kasvavat helposti suuriksi. Tästä syystä alituisen kieltämisen ja radikaalien ratkaisujen sijaan monelle sopivatkin käytännölliset muutokset rutiineissa kuten ruoan nauttiminen pienemmältä lautaselta tai vihannesten lisääminen lautaselle.

"Se on helppoa, sinun ei tarvitse kuin..."

Toisille laihduttaminen on helpompaa kuin toisille, sillä jokainen ihminen on erilainen ja paino-ongelmien taustalla voi eri ihmisillä olla hyvinkin erilaisia syitä. Syömiseen liittyy usein myös paljon tunteita ja tästä syystä laihduttaminen ei ole kaikille aivan yksinkertaista. Tästä syystä vain harva haluaa kuulla kumppaninsa suusta tarkkoja ohjeita laihdutukseen.

On hyvä pitää mielessä myös se, että erilaiset laihdutuskeinot toimivat erilaisten ihmisten kohdalla parhaiten ja siksi kumppania olisikin hyvä tukea laihdutusprosessissa ennemminkin katsomalla asioita hänen näkökulmastaan. Kun asiat näkee enemmän toisen silmin, on kumppanin rinnalla luontevampaa olla tukena.

"Yritän vain auttaa"

Moni asettuu huomaamattaan laihduttavan kumppaninsa elämäntapavartijaksi – eikä useimmiten tarkoita tällä mitään pahaa. Seuraukset saattavat kuitenkin olla päinvastaiset. Tästä syystä on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että kuinka kumppani ottaa neuvoja vastaan. Onko niistä todella hyötyä, vai pahentavatko ne yksinomaan tilannetta? Apu on usein toimivaa vain silloin kun kumppani osaa ottaa sen vastaan ja tästä syystä esimerkiksi esimerkin näyttäminen voi olla erityisen tehokas keino kumppanin tukemiseen.

Lue myös:

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat