Näitä asioita 2000-luvun lapset eivät ymmärrä – muistatko vielä VHS-kasettien kelaamisen tuskan?

Katso nostalginen listaus, jota nykyajan lapset eivät voi käsittää.

Teknologia kehittyy nopeasti ja uusiin mukavuuksiin tottuu nopeasti. Ei sovi kuitenkaan unohtaa, miten hankalaa elämä on joskus ollut.

Nykyinen älypuhelin kattaa lähes kaikki alle listatut arjen ylellisyydet, joihin meni sekä aikaa, rahaa että hermoja.

Ota hetki itsellesi ja muistele, miten helpompaa tekniikan kanssa eläminen tänä päivänä on.

1. VHS-kasetit

Elokuvailta alkoi usein videokasetin kelaamisella alkuun. Muutaman minuutin hurina oli pakollinen toimenpide, jotta katselu voitiin aloittaa. Perheissä riitaa saattoivatkin aiheuttaa edelliseltä katselukerralta unohtunut kelausoperaatio. Muistatko vielä kelaamisen tuskan?

Videokasetteja täytyi myös toisinaan kiristää. Ajoittain kivuliaskin toimenpide suoritettiin kiristämällä kasettia peukalonpäällä kääntämällä.

2. Levykauppa

Toki cd-levyjä ostetaan edelleen fyysisesti kaupan hyllyiltä, mutta kokonaiset suuret levykaupat, hypermarkettien levyosastot tai nostalgiset kivijalkamyymälät ovat jo nähtävyys.

Levyhyllyjen väleissä seikkailu oli aikaa vievää puuhaa. Ensin piti nimittäin keksiä, miltä osastolta hakemasi levy löytyy: Rock & Pop, Uutuudet vai Ulkomaiset? Jaa-a…

3. Puhelinluettelo

Kyllä, ennen puhelinnumerot etsittiin huikean paksuista puhelinluetteloista. Kun uusi puhelinluettelo ilmestyi, tarkistettiin ensimmäisenä löytyikö luettelosta myös oma numero.

4. Lankapuhelin

Kuka muistaa, millaista elämä oli ilman kännyköitä? Lankapuhelin rajoitti viestintää fyysisestikin: kun haluttiin soittaa, istuttiin puhelun aika paikoillaan – usein oikean puhelinpöydän ääressä.

Jos talosta löytyi useampi lankapuhelin, pystyi toisen puhelua salakuuntelemaan. Kunhan osasi nostaa luurin hiiren hiljaa, eikä hengittää puhelimeen liian äänekkäästi – kuinka ärsyttävää! Koska lankapuhelinnumero kuului koko taloudelle, ei auttanut kuin toivoa, että juuri oikea henkilö vastaisi puhelimeen. ”Älä vastaa” -numerot olivat muuten myös kännykkäajan tuote – vanhemmat lankapuhelimet eivät nimittäin näyttäneet soittajan numeroa.

5. Puhelinvastaaja

Toki kännyköistäkin löytyy tuo kätevä, mutta enää harvoin tarpeellinen, puhelinvastaaja. Lankapuhelimissa vastaaja oli kuitenkin harvinaisen hyvä ominaisuus: jos joku oli yrittänyt soittaa sinulle oltuasi itse poissa kotoa, et saanut koskaan tietää sitä.

6. Filmikamera

Ennen digipokkarien tuloa kuvia otettiin filmille. Jokainen kuva oli tarkkaan harkittu otos. Hyvänen aika, jos jollain sattui silloin olemaan silmät kiinni!

Kun, ja vasta kun, filmirulla tuli täyteen, käytiin teettämässä itse kuvat. Muutamalla eurolla ja parin tunnin odottamisella tuoreet paperikuvat sai viedä kotiin.

7. Tietokirjat

Mitä tehtiin ennen Googlea!? Kun jokin kysymys poltteli mielen päällä, suunnattiin kirjastoon tai onnekkaasti omalle kirjahyllylle.

Tiedonnälkäiset lapset kantoivat kilokaupalla erilaisia opuksia kotiin, kun uusi aihepiiri alkoi kiinnostaa. Opiskelitko sinäkin eläinrotuja?

Lähde: PureWow

Lue myös:

    Uusimmat