Mainos

Naisten itsemurhaluvut ovat Suomessa murskaavat – "Kyseessä on alkoholin noidankehä"

Suomessa naisten itsemurhamenetykset ovat tänään julkaistun Pohjoisen ulottuvuuden maiden vertailututkimuksen toiseksi suurimmat. 

Vain Liettuassa menetetään Suomea enemmän ennenaikaisia elinvuosia naisten itsemurhien takia, kun vertailussa on kahdeksan Pohjoisen ulottuvuuden maata.

 – Menetykset ovat todella suuria. Ne ovat samaa luokkaa kuin Liettuassa. Jos se yhtään lohduttaa, Ruotsissa on sama ongelma, Pohjoisen ulottuvuuden tarttumattomien tautien asiantuntija Mikko Vienonen kertoo.

Suomessa vuoden 2013 luku on 224 vuotta jokaista 100 000 ihmistä kohden. Liettuassa ennalta menetettyjen vuosien määrä on 298.

Tervein tilanne on Puolassa, jossa menetettyjen elinvuosien määrä on 84 jokaista 100 000 asukasta kohden. Myös Virossa ja Latviassa luku alittaa sadan. Saksassa se on tasan sata.

Alkoholi lisää masennusta

Itsemurhien ehkäisyyn panostettiin Suomessa 1990-luvulla. Vienosen mukaan viimeisen 20 vuoden aikana tilanne ei ole kuitenkaan olennaisesti kohentunut.

– Itse asiassa naisten itsemurhien vuoksi ennalta menetetyt elinvuodet ovat kasvussa. 

Tutkija näkee taustalla alkoholin.

– Alkoholia käytetään masennuksen oireiden hoitoon. Lisäksi alkoholi aiheuttaa masennusta. Kyseessä on noidankehä. Alkoholihaittojen vähentämisellä voidaan vaikuttaa myös itsemurhiin. 

Mittausindeksiä kutsutaan lyhennöksellä PYLL (Potential Years of Life Lost). Se mittaa ehkäistävissä olevien ennenaikaisten elinvuosien määrää. 

Indeksiluku kertoo, montako vuotta 100 000 asukasta kohden yhden vuoden aikana kullakin alueella tai kussakin väestöryhmässä on menetetty. 

Vastaavaa PYLL-vertailututkimusta ei ole aiemmin tehty Pohjoisen Ulottuvuuden maista.

2:12

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.