Syöpä tappaa monessa Euroopan maassa jo enemmän kuin sydäntaudit

Sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisin kuolinsyy ympäri maailmaa, mutta joissakin Euroopan maissa syöpä on nykyään niitäkin suurempi tappaja. Taustalla on sydänsairauksien vähentyminen kyseisissä maissa.

European Heart Journalin julkaisema analyysi osoittaa, että syöpä tappaa enemmän kuin sydän- ja verisuonitaudit 12 maassa: Belgiassa, Tanskassa, Ranskassa, Italiassa, Luxemburgissa, Hollannissa, Portugalissa, Sloveniassa, Espanjassa, Iso-Britanniassa, Norjassa ja Israelissa. Analyysissa käytettiin WHO:n määritelmää, jossa Eurooppaan luetaan kaikkiaan 53 maata.

Tulokset kuvastavat Euroopan maiden välisiä terveyseroja. Karkeasti jaoteltuna sydänsairaudet ja monet muut terveysongelmat kasautuvat varsinkin Itä-Eurooppaan ja EU:n ulkopuolisiin maihin, mikä on havaittu tutkimuksissa jo aiemmin. Tutkimus ei paljasta, miksi sydän- ja verisuonitaudit ovat vähentyneet niin paljon läntisessä Euroopassa, mutta eivät itäisessä. Todennäköisesti selitys löytyy elämäntavoista ja muun muassa erilaisista juomakulttuureista.

Kaikkiaan sydän- ja verisuonitaudit aiheuttavat 45 prosenttia kaikista eurooppalaisten kuolemista. Käytännössä se tarkoittaa noin neljää miljoonaa kuolemaa vuosittain.

Suomessa sekä miesten että naisten sydäntautikuolleisuus on laskenut edeltävän vuosikymmenen aikana. Meillä 100 000 miehestä menehtyy vuosittain noin 500 sydänsairauksiin, ja yhtä monesta naisesta noin 300. Syöpään kuolee 100 000 miehestä vuosittain noin 100 ja naisista noin 70.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja