Mainos

Naisten itsemurhaiskut harvinaisia – ensimmäinen tunnettu tapaus 16-vuotiaan isku vuonna 1985

Naisten tekemät itsemurhaiskut ovat harvinaisia. 

Ensimmäinen tunnettu itsemurhaiskun tehnyt naispuolinen henkilö on libanonilainen Sana Mhaidly, joka räjäytti itsensä vuonna 1985 israelilaista autosaattuetta vastaan tehdyssä iskussa. Vasta 16-vuotiaan Mhaidlyn lisäksi iskussa kuoli kaksi Israelin sotilasta.

Tiettävästi ensimmäinen eurooppalainen nainen joka on tehnyt itsemurhaiskun oli Muriel Degaugue, 38-vuotias belgialainen, joka räjäytti itsensä Bagdadissa 2005.

Hän oli kääntynyt islamiin ja matkustanut Lähi-itään iskeäkseen Yhdysvaltain joukkoja kohtaan. Hänen iskussaan surmansa sai yksi amerikkalainen sotilas.

Naisiskijät harvinaisia

Naispuoliset itsemurhaterroristit ovat harvinaisia. Yksi poikkeuksista ovat tsetsheenien niin kutsuttuja mustia leskiä, joiden olemassaolo tuli esiin muun muassa Moskovassa Dubrovka-teatterin panttivankivälikohtauksessa 2002.

Mustat lesket olivat usein Venäjää vastaan taistelleiden kuolleiden tsetseenisotilaiden puolisoita ja ainakin 20 heidän tekemäänsä iskua tiedetään.

Eniten naispuolisia itsemurhaiskijöitä käyttää nigerialainen terroristijärjestö Boko Haram. Boko Haramin taktiikkaan kuuluu lähettää räjähteillä varustettuja naisia ja tyttöjä väkirikkaille paikoille kuten toreille. Varsinaisen räjäytyksen suorittaa kuitenkin operaation pomo matkapuhelimen välityksellä

Isis ei juuri käyttänyt naisia

Isisin ideologiassa naiset ovat "riittämättömiä" itsemurhaiskujen tekoon. Isis pitää naisia kuitenkin käyttökelpoisina miesten houkuttelemiseen riveihinsä.

Naispuolisen itsemurhaterroristin esiintyminen voikin olla Isisin uusi linjaus, joka lisäisi potentiaalisten terroristien määrää huomattavasti.

Itsemurhaiskijöitä tutkineen ranskalaisen tutkimuslaitoksen mukaan vuosien 1985 ja 2006 välillä on kuollut yli 220 naispuolista itsemurhaiskijää. Tämä on lähes 15 prosenttia kaikista tunnistetuista itsemurhaiskijöistä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja