Itsemurhaiskut yleistyneet viime vuosina – "Marttyyrikuolema voi tuntua merkitykselliseltä"

Tutkijan mukaan itsemurhaiskut ovat yleistyneet viime vuosikymmenten aikana, sillä niitä on helpompi toteuttaa kuin suuria pommi-iskuja.

Terrorismin tutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta sanoo, että tyypillisesti itsemurhaiskujen tekijät ovat nuoria miehiä, jotka on voitu rekrytoida varta vasten tehtävää varten.

– Alle 30-vuotiaat miehet ovat lähestulkoon mihin tahansa väkivaltaiseen konfliktiin liittyen ensisijainen ihmisryhmä, jotka niissä ovat mukana.

Henkilöt ovat myös harvoin johtoportaan jäseniä ja Malkki kuvaileekin tekijöitä järjestöjen työrukkasiksi.

– Jos konfliktialueelle liittyy vielä sellaisia piirteitä, että sosiaalinen, poliittinen ja taloudellinen järjestelmä ei pysty heille kaikille tarjoamaan hyviä tulevaisuudennäkymiä, sellainen altistaa rauhattomuudelle ja siihen, että turhautuminen ja toisaalta elämälle merkityksen etsiminen suuntautuu aseellisten konfliktien puolelle.

Halukkuutta naisten käyttöön iskujen tekijöinä

Rekrytointi itsemurhaiskuihin ei Malkin mukaan ole niin vaikeaa kuin voisi kuvitella. Joillakin järjestöillä on jopa iskuja varten vapaaehtoisia henkilöitä, joita valmistetaan tehtävään esimerkiksi eräänlaisten siirtymäriittien kuten jäähyväisviestien avulla.

Etenkin suuret terroristijärjestöt valitsevat henkilöt itsemurhaiskutehtävään erittäin huolellisesti. Henkilön tulee olla riittävän päättäväinen iskun tekemiseen ja luotettava, jotta hän ei paljasta iskusuunnitelmaa. Tärkeää on myös luotettavuus siihen, että henkilö kykenee suorittamaan iskun loppuun asti.

Myös naiset ovat toisinaan olleet tekijöinä itsemurhaiskuissa. Esimerkiksi Tsetsenian konfliktissa ja Palestiinassa on nähty naispuolisia itsemurhapommittajia.

– On arveltu, että naisia voitaisiin olla halukkaita käyttämään enemmänkin sen takia, että naisia ei niin helposti epäiltäisi itsemurhaiskujen tekijöiksi, koska (tekijöiden) uskotaan olevan etupäässä miehiä.

Ajatus ei kuitenkaan Malkin mukaan ole johtanut laajamittaisempaan naisten käyttöön iskuissa, sillä tekijän rooli mielletään edelleen muiden väkivallan tekojen ohella enemmän miesten osaksi.

Itsemurhaiskut viime vuosien taktinen innovaatio

Tällä hetkellä itsemurhaiskuja tekevät etenkin ääri-islamistiset järjestöt sekä tietyt palestiinalaisjärjestöt. Eniten Lähi-idän konflikteissa esiintynyt ilmiö on Malkin mukaan viime vuosien taktinen innovaatio, joka on yleistynyt 1990-luvulta alkaen.

Malkki sanoo, että itsemurhaiskujen suosion kasvu johtuu viranomaisten vastatoimien kiristymisestä.

– Itsemurhaisku on lopulta helpompi tehdä kuin esimerkiksi tavanomainen iso pommi-isku. Silloin tekijän ei tarvitse pystyä pakenemaan paikalta eikä tekijän kiinnioton myötä synny riskiä, että hän kuulusteluissa kertoisi jotain olennaisia tietoja.

Mutta mikä sitten ajaa nuoren ihmisen radikalisoitumaan ja päätymään itsemurhaiskun tekijäksi?

Malkki arvelee syynä olevan yhdistelmän ulkoisia vaikuttimia ja omia ajatuksia. Hän kertoo, että Palestiinan konfliktien tutkinnassa on tullut ilmi, että monesti itsemurhaiskun tekijöillä on taustallaan henkilökohtaisia menetyksiä. Ajatus marttyyrikuoleman avulla sankariksi nousemiseksi voi tuntua merkityksellisimmältä vaihtoehdolta.

– Tosiasia on, että itsemurhaiskun tekemällä tietyllä tavalla ajattelevien piirissä nousee marttyyriksi ja sankariksi. Esimerkiksi Palestiinan konfliktien kohdalla myöskin perheen arvostus kasvaa sitä myöten. Eli nämä, jotka näitä iskuja tekevät, eivät ensisijassa ollenkaan ajattele tekevänsä itsemurhaa vaan kunniakkaan marttyyriteon.

Itsemurhaiskujen tekijöitä rekrytoivien ei Malkin mukaan tarvitse edes luvata potentiaalisille pommittajille mainetta tai kunniaa, vaan heidän ajatussuuntiinsa sisältyy kulttuurisia ajatuksia, joissa itsemurhaiskun tekijät nähdään sankareina ja marttyyreina, joita odottavat erityisen hyvät asiat kuoleman jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat