Kidnappauksia, murhia, terrori-iskuja – Yhdysvallat tarjoaa miljoonien palkkioita näiden kansainvälisten rikollisten löytämiseksi

Yhdysvallat tarjoaa miljoonien dollarien palkkioita kansainvälisten rikollisten löytämiseen johtavista vihjeistä. Etsittyjen listalla on muun muassa terroristeja ja ihmiskaappareita. Tässä jutussa esitellään muutamia listan "kalleimmista" nimistä.

USA:n ulkoministeriö perusti vuonna 1984 terrorismin vastaisen palkitsemisohjelman, jonka tavoitteena on saattaa kansainväliset rikolliset oikeuden eteen. Ohjelman avulla halutaan myös estää Yhdysvaltoja tai maan kansalaisia vastaan suunnattuja terroritekoja.

Rewards for Justice -ohjelma (RFJ) myöntää rahapalkkioita tiedoista, jotka johtavat rikollisten, rikoksia suunnittelevien tai niiden tekemisessä avustavien ihmisten pidättämiseen tai tuomitsemiseen.  

Ohjelman listalla on ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Ahlam Ahmad al-Tamimi vei pommin pitseriaan

Palestiinalaisen Hamas-järjestön jäsen, jordanialainen Ahlam Ahmad al-Tamimi, joka tunnetaan myös nimellä Khalti ja Halati, kuljetti 9. elokuuta 2001 pommin ja itsemurhapommittajan täpötäyteen pitseriaan Jerusalemissa. 

Räjähdyksessä kuoli 15 ihmistä. Kaksi heistä oli Yhdysvaltain kansalaisia, toinen 15-vuotias tyttö ja toinen raskaana oleva 31-vuotias opettaja.

Al-Tamimi myönsi Israelin tuomioistuimessa syyllistyneensä hyökkäykseen. Hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen pommi-iskussa avustamisesta. Hänet kuitenkin vapautettiin lokakuussa 2011 osana vankien vaihtoa Hamasin ja Israelin välillä.

Yhdysvaltain oikeusministeriö antoi vuonna 2017 pidätysmääräyksen al-Tamimista. Se syytti häntä joukkotuhoaseiden käyttämisestä Yhdysvaltoja vastaan. FBI lisäsi al-Tamimin etsityimpien terroristien luetteloon. Se pitää häntä aseistettuna ja vaarallisena.

RFJ maksaa Al-Tamimin löytämiseen johtavasta vihjeestä viiden miljoonan dollarin palkkion. Hän on yksi harvoista etsintäkuulutettujen listalla olevista naisista.

Amerikkalaisnainen kaapattiin Afganistanissa

Tuntemattomat asemiehet sieppasivat amerikkalaisen Cydney Mizellin ja hänen autokuskinsa Kandaharissa Afganistanissa tammikuussa 2008. Mizell toimi kaupungissa kansalaisjärjestön työntekijänä.

Kaappaajat tappoivat Rewards for Justicen tietojen mukaan Mizellin todennäköisesti vuonna 2008, ja hänet on ehkä haudattu Kandaharin alueelle.

RFJ maksaa Mizelliin liittyvistä ratkaisevista tiedoista viisi miljoonaa dollaria.

Murat Karayilanin hinta: viisi miljoonaa dollaria

Myös kurdijärjestö PKK:n johtajan Murat Karayilanin ”hinta” on Rewards for Justice -ohjelman listalla viisi miljoonaa dollaria.

Yhdysvallat pitää Turkin kurdialueen itsenäisyyden puolesta taistelevaa PKK:ta terroristijärjestönä. RFJ:n mukaan PKK harjoittaa rikollista toimintaa kaikkialla Euroopassa aseiden ja materiaalien hankkimiseksi. Se on käyttänyt toiminnassaan itsemurhapommittajia ja muita terroritaktiikoita. PKK värvää, sieppaa ja opettaa myös nuoria ja työllistää heidät taistelijoina.

Vuonna 1993 PKK sieppasi 19 länsimaista turistia, joista yksi oli amerikkalainen. Vuonna 1995 kaksi amerikkalaista loukkaantui PKK:n pommi-iskussa.

Kymmenen miljoonaa al-Qaida-johtajasta

Rewards for Justicen etsimä Egyptin erikoisjoukkojen ex-upseeri Saif al-Adel on yksi terroristijärjestö al-Qaidan johtohahmoista.

Yhdysvallat syyttää al-Adelia roolista Yhdysvaltain suurlähetystöjen pommituksista Dar es Salaamissa Tansaniassa ja Nairobissa Keniassa 7. elokuuta 1998. 

Autopommihyökkäyksissä kuoli 224 siviiliä ja haavoittui yli 5 000 ihmistä. Iskujen tekijäksi ilmoittautui al-Qaida-verkosto.

Saif al-Adel on yksi Rewards for Justicen etsimistä terroristeistä, joista maksetaan jopa kymmenen miljoonan dollarin palkkio.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja