Naisten formulasarja toteutuu – Indy-kuski julisti "surulliseksi päiväksi moottoriurheilulle"

Vain naisille suunnattu formulasarja toteutuu ensi keväästä alkaen. Ex-kuski David Coulthardin ja F1-suunnittelijaguru Adrian Neweyn tukema hanke pyrkii madaltamaan naisten kynnystä F1-sarjaan nousemiseksi, mutta ammattikuskien leirissä tieto otettiin vastaan ristiriitaisesti.

W Series -nimeä kantavan sarja esiteltiin julkisuuteen keskiviikkona Lontoossa. Toukokuussa 2019 käynnistymään suunnitellussa sarjassa palkintorahat nousevat 1,5 miljoonaan dollariin eli noin 1,3 miljoonaan euroon.

Järjestäjät pyrkivät koostamaan kauden kuudesta 30 minuutin osakilpailusta Euroopan huippuradoilla. Käytettävät autot ovat 1.8-litraisia Formula 3 -autoja.

"Surullinen päivä moottoriurheilulle"

Naisten formulasarja on saanut suunnitteluvaiheessa paljon kritiikkiä myös moottoriurheilussa toimivilta naisilta itseltään, koska sen on nähty vähättelevän naisten asemaa miesten dominoimassa autourheilussa.

Järjestäjät ilmoittivat tiedotuksen yhteydessä, että sarjaan haetaan 18-20 kilpailijan joukkoa, joka valitaan puhtaasti testitulosten ja ajomeriittien perustella.

Taustalla on ollut pelkoa, että tallit kiinnittäisivät kuskeikseen sponsoreihin vetoavia kuskeja, joiden ajotaidot eivät kestä vertailua.

Kansainvälinen autoliitto FIA onnistui aiemmin suututtamaan monet meritoituneet naiskuskit nimeämällä Carmen Jordan naiskuskien edustajakseen, vaikka espanjalaisen nähtiin päässeen Lotus-tallin kehitysohjelmaan lähinnä näyttävän ulkonäkönsä takia.

Myös Williamsin tallipäällikkö Claire Williams on pitänyt sarjan perustamista taka-askeleena tasa-arvokehitykselle moottoriurheilussa.

Kuusi kertaa Indianapolis 500 -kisassa mukana ollut Pippa Mann kuvailee viimeisintä käännettä "surulliseksi päiväksi moottoriurheilulle".

– Naiskuskeja rahoittavat tahot valitsevat heidän erottamisensa (muusta autourheilusta) sen sijaan, että tukisivat heitä, Mann kirjoitti Twitterissä.

– Olen syvästi pettynyt, että näen näin historiallisen askeleen taaksepäin omana elinaikanani, Mann jatkoi.

Hanke on kuitenkin saanut tukea monilta F1:ssä toimivilta tahoilta. Red Bullin pääsuunnittelija Adrian Newey toivoo W-sarjasta ponnahduslautaa jopa F1-sarjaan asti.

Myös vuoden 1996 maailmanmestari Damon Hill näkee sarjan mahtavaksi tilaisuudeksi aloitteleville naiskuskeille.

Ainoa F1:ssä pisteille päässyt kuljettaja on Lella Lombardi, joka sijoittui vuoden 1975 Espanjan GP:ssä kuudenneksi.



Lue myös:

    Uusimmat