Näistä seikoista oikeus päätteli hiihtäjien käyttäneen epoa

Harri Kirvesniemi, Jari Isometsä ja Janne Immonen tuomittiin perättömästä lausumasta tuomioistuimessa puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen. He olivat kaksi vuotta sitten oikeudenkäynnissä kiistäneet dopingin, mutta nyt Helsingin käräjäoikeus oli dopingin käytöstä varma.

Millä perusteilla oikeus tähän päätyi?

Immonen

Janne Immosen osalta asia muuttui oikeuskäsittelyssä kesäkuussa 2013 yksinkertaiseksi. Immonen myönsi oikeussalissa ottaneensa Kari-Pekka Kyröltä ja Sami Heiskaselta kiellettyjä aineita. Immonen myönsi myös käyttäneensä epoa koko sen ajan kun hän oli maajoukkueessa. Jossain vaiheessa hän oli myös käyttänyt kasvuhormonia.

Oikeus katsoi, että kaikki muu näyttö tuki Immosen kertomusta.

Kirvesniemi ja Isometsä

Kirvesniemi ja Isometsä sen sijaan kiistivät kiellettyjen aineiden hankkimisen, hallussapidon ja käytön. Oikeus päätyi toiseen kantaan näillä perusteilla:

Kyrön kertomus

Vuosina 1998-2001 päävalmentajana toimineen Kyrön kertomus oli oikeudelle keskeistä näyttöä ja oikeus piti sitä loogisena ja uskottavana.

Kyrön mukaan maastohiidossa oli 90-luvun puolivälin aikoihin mahdotonta menestyä ilman epoa. Kyrö kertoi kuulleensa aiemmalta päävalmentaja Pekka Vähäsöyringiltä, että maajoukkue oli aloittanut epon käytön vuonna 1993.

Kyrön mukaan urheilijoilla oli pääsääntöisesti omia kiellettyjen aineiden hankintakanavia.

Oloksen leirille 1998 Kyrö oli toimittanut aiemman STT:n dopinguutisen jälkimainingeissa Vähäsöyringiltä saamansa epo- ja kasvuhormonierän. Sitä oli säilytetty urheilijoiden yhteisessä jääkaapissa ja osa oli hävinnyt, kun Kyrö sen myöhemmin haki. Kyrön mukaan Isometsä ja Kirvesniemi olivat tietoisia erästä.

Kyrö ei ollut toimittanut aineita Isometsälle tai Kirvesniemelle. Veriarvojen perusteella näytti selvältä, että käyttö on tuttua molemmille.

Omakohtaisia havaintoja käytöstä Kyröllä ei kuitenkaan ollut, mutta hänen mielestään Isometsä ja Kirvesniemi olivat käyttäneet kiellettyjä aineita.

Volgushevin asiakirjat ja muistiinpanot

Poliisi takavarikoi 12.2.2001 tulkkina toimineen Sergei Volgushevin asunnosta muistikirjoja. Oikeuden mukaan ne liittävät suomalaisen maastohiihdon yleisesti ja Harri Kirvesniemen erityisesti kiellettyjen aineiden hankkimiseen ja käyttöön.

Oikeuden mukaan jäi epäselväksi oliko suunniteltua farmakologista ohjelmaa päätetty toteuttaa, mutta matkalaskujen ja kassakuittien perusteella on selvää, että hiihtoliiton valmennusjohto eteni pitkälle sen suunnittelussa ja käynnistämisesssä. Farmakologiseen ohjelmaan kuului kirjallisten todisteiden ja Kyrön kertomuksen mukaan epon ja muiden kiellettyjen aineiden järjestelmällinen käyttö.

Venäläiset lääkärit olivat vahvasti mukana siinä. Volgushev toimi tulkkina suomalaisten ja venäläisten välillä.

Isometsä ja Kirvesniemi eivät kertomansa mukaan tienneet farmakologisesta ohjelmasta, mutta oikeus ei pitänyt tätä uskottavana. Hiihtoliitto ei olisi käynnistänyt huomattavan määrän aikaa ja rahaa vaatinutta ohjelmaan ilman parhaiden mieshiihtäjien suostumusta.

Volgushevin kotoa löytyi Kirvesniemen harjoitusohjelma vuodelta 96-97 ja Volgushevin muistiinpanoissa oli lukuisia kiellettyjen aineiden hankkimiseen viittaavia seikkoja. Niissä esiintyy epo ja kasvuhormoni sekä ohjeita niiden annosteluun. Merkintä ”Jatketaan toimintaa ohjelman mukaan. Pojat ovat huomanneet tehon. (epäselvä sana) – uutta energiaa” viittaa vahvasti kiellettyjen aineiden käyttöön.

Muistiinpanossa on mainitaan ”Harri Kirves. Muonio ennen 19.11. -> Kiiruna, (epäselvä sana) 41-43 v, testosteroni, lepopäivän jälkeen. ” Tämän jälkeen muistiinpanoissa on ohjeet siitä millaisen ohjelman mukaan kiellettyjä ja sallittuja aineita tulee käyttää.

Oikeus katsoi, että tulkki oli tehnyt muistiinpanoja suomalaisten ja venäläisten kanssa käymistään keskusteluista.

Kuolleen lääkärin kertomus

Lääkäri Pekka Koponen kertoi Isometsään liittyvästä epon hankinnasta Jari Räsäsen ja Pekka Vähäsöyringin tuomioon johtaneessa oikeudenkäynnissä kesällä 2011. Koponen kuoli myöhemmin samana vuonna, mutta oikeus otti nauhoitetun kertomuksen huomioon.

Koposen mukaan hän oli hankkinut apteekeista epoa Isometsälle. Kun Kemin apteekin henkilökunta muisti Koposen hankinnat, kertomusta uskottiin.

Hemoglobiiniarvojen kehittyminen

Kolme lääkäriä todisti, että epo oli se keino, jolla hemoglobiiniarvoa nostettiin. Hemoglobiinitasoissa oli tapahtunut selkeitä epon käyttöön viittaavia muutoksia. Lääkärit eivät kuitenkaan maininneet Kirvesniemen ja Isometsän nimiä.

Epo tuottaa vereen lisää punasoluja. Kun veressä on runsaasti happea kuljettavia punasoluja, lihasten hapensaanti kasvaa ja ne jaksavat työskennellä pitempään suuremmalla rasituksella. Hemoglobiinin määrä veressä on tässä merkitsevä.

Hiihtolääkäri Juha-Pekka Turpeisen havaintojen mukaan hiihtäjien hemoglobiiniarvot vaihtelivat huomattavasti. Muutokset olivat niin suuria, että sitä ei voinut selittää fysiologisella vaihtelulla, alppimajalla, vuoristoharjoittelulla tai urheilijan tilapäisellä kuivumisella. Muutokset olivat osoitus epon käytöstä.

Samaa mieltä arvojen nostamisesta epolla olivat Pirkka Mäkelä ja Urho Kujala. Myös Kyrö kertoi tästä.

Oikeuden mukaan mikään ei osoittanut, etteivätkö hemoglobiinimuutokset olisi koskeneet myös Immosta, Isometsää tai Kirvesniemeä.

Oikeudella oli myös käytössään hiihtäjien arvoja koskevaa aineistoa.

Nesteytykset plasmaekspandereilla

Kirvesniemeä ja Isometsää oli nesteytetty plasmaekspandereilla ennen kilpailuja. Sen tarkoituksena oli vain starttiluvan varmistaminen hemoglobiinitasoa alentamalla. Muuta syytä plasmaekspandereiden käytölle ei ollut.

Lue myös:

    Uusimmat