Näistä rikoksista sarjasaalistaja Mika Moring on tuomittu – epäillään yhä kahdesta henkirikoksesta

MTV oikeudessa: Mika Moring vangittiin jälleen, saapui saliin kasvot peitettynä 3:12
Näin MTV Uutiset kertoi Mika Moringin vangitsemisoikeudenkäynnistä joulukuussa 2022.

Kadonneiden Katja Miinalaisen ja Saara Arvan surmaamisesta epäillyn Mika Moringin rikoshistoria ulottuu aina 1990-luvulle asti.

Ilta-Sanomat kertoi maanantaina, että vuonna 2019 kadonneen Saara Arvan ruumis on löytynyt Pohjois-Savosta.

Vuonna 1984 syntyneen Arvan epäillään joutuneen vuonna 1971 syntyneen Mika Moringin tekemän henkirikoksen uhriksi.

Moringin rikoshistoria ulottuu 1990-luvulle asti. Lisäksi hänet on määrätty useaan lähestymiskieltoon, joilla on suojattu hänen naisystäviään tai läheisiään.

Tällä hetkellä hän on vankilassa suorittamassa toukokuussa 2023 saamaansa kuuden vuoden vankeustuomiota. Moring istuu tuomiotaan ensikertalaisena, sillä hänen edellisestä vankeusrangaistuksestaan on kulunut jo yli 10 vuotta.

Tuomio tuli vuosina vuosina 2018–2022 tapahtuneista raiskauksista ja törkeistä vapaudenriistoista. Rikosten uhreina on seitsemän eri naista.

Moring kiisti kaikki syytteet.

Moring on tyypillisesti valinnut uhreikseen heikossa asemassa olevia, joko päihdeongelmaisia tai päihteillä houkuteltavissa olevia naisia. 

Tuomion mukaan Moring oli muun muassa luvannut ajaa kyytiinsä poimiman naisen Kalliosta Mannerheimintielle, mutta olikin sen sijaan kuljettanut autoon sammuneen uhrin yli 250 kilometrin päähän Etelä-Savoon Juvalle, missä hänellä oli mökki vuokrattuna. Vapaudenriisto kesti yli kolme vuorokautta ja sen aikana Moring pahoinpiteli naista sekä raiskasi tämän useasti, tuomiossa sanotaan.

Toisessa tapauksessa Moring tarjosi oikeuden mukaan naiselle kyytiä Helsingissä, kuljetti tämän Lopelle ja raiskasi tämän useasti autossaan syrjäisillä metsäteillä. Oikeuden mukaan vapaudenriisto kesti kaikkiaan noin kaksi vuorokautta.

Raiskasi uhrit mökillä

Kanta-Hämeen käräjäoikeus taas tuomitsi Moringin kahden vuoden vankeuteen kahdesta raiskauksesta, kahdesta vapaudenriistosta ja pahoinpitelystä, jotka tapahtuivat joulukuussa 2020. Rikosten uhreiksi joutui kaksi eri naista.

Käräjäoikeuden tiedotteen mukaan rikokset ovat olleet molempien uhrien kohdalla samankaltaisia ja tapahtuneet Moringin hallinnoimalla syrjäisellä mökillä Tammelassa.

Käräjäoikeuden mukaan Moring raiskasi uhrit käyttämällä hyväksi heidän avutonta tilaansa. Hän myös kieltäytyi viemästä uhreja pois syrjäisellä seudulla sijaitsevalta mökiltä tai soittamasta sinne taksia, vaikka uhrit olivat useaan kertaan pyytäneet päästä pois.

Toisella uhreista ei ollut mukana puhelinta, toisen puhelimen Moring oli tuomion mukaan rikkonut mökillä.

Käräjäoikeuden mukaan Moring oli myös fyysisesti estänyt uhrien poistumisen.

Poliisi Katja Miinalainen 1
Katja Miinalaisen katoamista tutkitaan tappona.

Epäiltynä kahdesta henkirikoksesta

Moringia epäillään myös kahden kadonneen naisen taposta. Henkirikosepäilyt koskevat Varsinais-Suomessa elokuussa 2022 kadonnutta 28-vuotiasta Katja Miinalaista ja syksyllä 2019 Pohjois-Savossa Vesannolla kadonnutta Saara Arvaa.

Katja Miinalainen katosi Varsinais-Suomessa elokuussa 2022. Hänet nähtiin viimeisen kerran Salon Kiikalassa 14. elokuuta.

Saara Arva puolestaan liikkui Moringin seurassa Pohjois-Savon Vesannolla syksyllä 2019.

Poliisi epäilee, että Moring on ottanut naiset eri kerroilla autonsa kyytiin ja kuljettanut näitä syrjäisille paikoille eri puolilla Suomea.

Lue myös:

    Uusimmat