Näissä päivittäisissä hygieniatuotteissa terveysriski? THL kommentoi

Yleisesti monissa shampoissa, saippuoissa ja hammastahnoissa säilöntäaineena käytettyjen parabeenien epäillään kasvattavan rintasyöpäriskiä. Ammattilaisen mukaan riski on tiedossa mutta asiaa ei ole voitu tähän mennessä todistaa.

Parabeeneja käytetään säilöntäaineena esimerkiksi hygieniatuotteissa, lääkkeissä, kosmetiikassa ja joskus myös elintarvikkeissa. Parabeenien epäillään olevan allergisoivia ja niillä saattaa olla lievä estrogeeninen vaikutus, jonka on epäilty kasvattavan rintasyöpään sairastumisen riskiä. Parabeeneille voi altistua joko ihon kautta käyttämällä hygieniatuotteita, ravinnon kautta tai hengittämällä pölyä. Parabeenit poistuvat elimistöstä nopeasti, eivätkä siis kerry elimistöön.

Tutkiva johtaja Hannu Kiviranta Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen Kemiallisen altistumisen yksiköstä myöntää, että epäilyjä parabeenien haitallisista terveysvaikutuksista on olemassa.

– Parabeeneja käytetään esimerkiksi joissakin shampoissa, saippuoissa, kosteusvoiteissa ja hammastahnoissa säilöntäaineena. Ne parantavat tuotteen mikrobiologista kestävyyttä. Se on tiedossa, että parabeenien on epäilty estrogeenien vaikutuksesta voivan lisätä rintasyövän riskiä. Muiksi oireiksi on epäilty kosketusallergiaa ja UV-B säteilyn haittavaikutusten lisääntymistä iholla, Kiviranta myöntää.

Tilannetta tutkitaan

Parabeenit saattavat aiheuttaa myös kosketusallergiaa ja UV-B säteilyn haittavaikutusten lisääntymistä iholla. Kivirannan mukaan parabeenit on kuitenkin tämän hetkisen tiedon valossa todettu ihmisille turvallisiksi.

– Parabeenit ovat sillä lailla turvallisia, että ne herkistävät ihoa vain vähän moniin muihin säilöntäaineisiin verrattuna. Muilla aineilla saattaisi ilmetä enemmän ihoärsytystä, jopa suoranaisia ärsytysepidemioita, Kiviranta kertoo.

Parabeenien vaarallisuus on tällä hetkellä epävarmaa, mutta koska epäilyjä on, kannattaa asiaa Kivirannan mukaan tutkia.

– Aina kun tiede löytää oletuksen, että joku voisi olla ihmiselle vaarallista, niin huoli nousee. Menee kuitenkin aikaa, ennen kuin oletukselle löytyy todellista näyttöä, jonka avulla aine voidaan ottaa pois käytöstä. Ajatellaan ehkä, että koska riski on niin mitättömän pieni, se kannattaa ottaa, Kiviranta sanoo.

Tulevaisuudessa Kiviranta näkee parabeenien käytön jatkuvan ennallaan.

– Oma epäilykseni on, että mitään muutoksia ei tämän suhteen ainakaan nopealla aikataululla tule tapahtumaan, Kiviranta lopettaa.

Lähteet:

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat