Näissä Euroopan maissa Astra Zenecalla rokotukset on keskeytetty – mitä Euroopassa todetuista veritulppatapauksista tiedetään?

Usea Euroopan valtio on päättänyt keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käytön veritulppien vuoksi, joita on ilmennyt rokottamisen jälkeen.

Myös Suomessa Fimea on saanut yhdeksän ilmoitusta veritulpista rokotteen jälkeen. 

Guardianin mukaan 17 miljoonaa ihmistä ympäri maailman on jo saanut annoksen Astra Zenecan rokotetta. EMA ja WHO pitävät rokotetta edelleen turvallisena.

Suomi aikoo jatkaa Astra Zenecan koronarokotteen antamista Euroopan lääkeviranomaisen suosituksen mukaisesti.

– Euroopan lääkeviranomainen ei myöskään suosittele rokotusohjelman keskeyttämistä, vaan se on sitä mieltä, että rokotteen hyödyt ovat huomattavasti suurempia raportoituihin haittoihin verrattuna. Suomi noudattaa Euroopan lääkeviranomaisen suositusta ja tilannearviota, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kommentoi MTV Uutiset Livessä maanantaina.

Kuolemaan johtaneita veritulppatapauksia

Mitä muualla Euroopassa todetuista veritulppatapauksista sitten tiedetään?

Itävalta päätti keskeyttää rokotukset viikko sitten, kun yksi rokotettu henkilö sai useampia veritulppia ja menehtyi 10 päivää rokottamisen jälkeen. 

Sittemmin Viro, Latvia, Luxemburg, Liettua ja Romania päättivät keskeyttää rokotukset samalla erällä, jota oli käytetty Itävallassa menehtyneeseen rokotettuun. Näin teki myös Italia, joka laajensi viikonloppuna keskeytyksen kaikkiin rokote-eriin.

Tanskassa 60-vuotias nainen sai veritulpan ja menehtyi Astra Zenecan rokotteen jälkeen. Naisen veritulpan ja rokotteen väliltä ei ole löydetty Tanskassa selkeää yhteyttä, mutta maa päätti laittaa rokotuksille paussin kahdeksi viikoksi tapausten takia.

Tanskassa maan terveyshallinnon johtaja Sören Broström sanoi tuolloin, ettei päätös ei ollut helppo, koska rokotukset olivat hyvässä vauhdissa.

–  Mutta juuri sen takia, että olemme saaneet niin paljon rokotettua, meidän on reagoitava ajoissa, jos on olemassa mahdollisuus vakavista seurauksista. Meidän on saatava selvyys, ennen kuin voimme jatkaa Astra Zenecan rokotteen käyttöä.

Uutta arviota odotetaan Ranskassa

Myös Espanja on päättänyt laittaa rokotukset jäihin kahden viikon ajaksi.

Alankomaat ja Irlanti keskeyttivät rokotukset varotoimenpiteinä Norjan veritulppatapauksen jälkeen. Myös Islanti on keskeyttänyt rokotukset.

Ranskassa rokote on nyt myös hyllyllä, odottamassa Euroopan lääkeviranomaisen uutta arviota rokotteen turvallisuudesta.

Otsikkoa muokattu 16.3.2021 kello 8.37.

Lue myös:

    Uusimmat