Euroopan lääkevirasto ei suosittele Astra Zenecan koronarokotteen käytön lopettamista: "Hyödyt ovat yhä suuremmat kuin haitat"

Euroopan lääkevirasto ei muuta suositustaan Astra Zenecan rokotteen käytöstä 2:01
Aihetta käsiteltiin Seitsemän uutisissa.

Euroopan lääkevirasto EMA ei aio toistaiseksi muuttaa suositusta Astra Zenecan koronarokotteen käytöstä.

EMA:n tutkinta Astra Zenecan koronarokotteen turvallisuudesta saadaan valmiiksi torstaina. Näin kertoo viraston pääjohtaja Emer Cooke.

Asiantuntijat pitävät tuolloin kokouksen, jossa on tarkoitus tehdä johtopäätökset tutkimuksista. Sen jälkeen he ohjeistavat EMA:a siitä, onko suositusta rokotteen käytöstä syytä muuttaa.

EMA ei toistaiseksi ole suositellut Astra Zenecan rokotteen käytön lopettamista mahdollisen veritulppariskin takia, vaikka moni EU-maa on keskeyttänyt rokotteen käytön varotoimena.

Cooken mukaan toistaiseksi ei ole viitteitä siitä, että rokotteella olisi yhteyttä veritulppatapauksiin. Hän myös muistutti rokotteen kiistattomista hyödyistä.

– Vaikka tutkinta on yhä käynnissä, olemme täysin vakuuttuneita siitä, että Astra Zenecan rokotteen hyödyt sairaalahoitoa ja kuolemia aiheuttaman covid-19-taudin ehkäisemisessä ylittävät näiden sivuvaikutusten riskit, Cooke sanoi tiedotustilaisuudessa.

Suomi ei ole keskeyttänyt Astra Zenecan rokotteen käyttöä. Suomen viranomaiset ovat kertoneet odottavansa EMA:n selvityksen valmistumista.

Veritulppahuolet heräsivät viime viikolla

Viime viikolla Tanska, Norja ja Islanti ilmoittivat keskeyttävänsä Astra Zenecan rokotteen käytön muutamilla rokotteen saaneilla ilmenneiden veritulppatapausten vuoksi. Sen jälkeen moni EU-maa, muun muassa Ruotsi, on tehnyt samoin.

EMA:n asiantuntijat aloittivat viime viikolla selvityksen siitä, onko veritulppatapauksilla ja rokotuksilla syy-seuraussuhde, vai ovatko veritulpat johtuneet muista syistä.

Asian noustua julkisuuteen viime viikolla EMA on saanut Cooken mukaan kansalaisilta lisää ilmoituksia mahdollisista veritulppatapauksista.

Cooke muistutti, että tuhannet ihmiset EU:ssa saavat joka vuosi veritulppia eri syistä, eikä Astra Zenecan rokotteen kliinisissä kokeissa rokotuksen saaneilla ollut ilmennyt kohonnutta veritulppariskiä.

Hän huomautti, etteivät tämänlaiset tapaukset eivät ole odottamattomia, sillä kun rokotetaan miljoonia ihmisiä, niin suuressa joukossa ilmenee väistämättä erilaisia sairauksia.

Hän kuitenkin sanoi, että huoli rokotteen yhteydestä veritulppiin on otettava vakavasti ja selvitettävä huolellisesti.

– Meillä täytyy olla käytössämme tosiasiat, emme voi tehdä johtopäätöksiä ilman perusteellista tieteellistä arviointia.

Euroopan lääkevirasto piti tiedotustilaisuuden AstraZenecan koronarokotteesta ja siihen liittyvistä löydöksistä 59:59
Katso EMA:n tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan tästä.

Lue myös:

    Uusimmat