Naisleijonille jäi parannettavaa vakuuttavasta voitosta huolimatta – "Patrik Laine olisi laittanut 14-15 sisään"

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue avasi voittotilinsä Espoossa pelattavissa MM-kilpailuissa. Suomi kukisti lauantaina Venäjän maalein 4–0. Naisleijonat ratkaisi pelin kolmannen erän maaleillaan, kun Sanni Hakala, Viivi Vainikka ja Elisa Holopainen kurittivat Venäjää ennen erän puoliväliä.

Suomen päävalmentaja Pasi Mustonen peluutti nelosketjun Hakalaa (1+1), Holopaista (1+1) ja Vainikkaa (1+2) säästeliäästi ennen kolmatta erää, mutta sai sitten kolmikolta tarvittavat tehot.

– Tuo kolmikko on seuraavien olympialaisten ykkösketju. Pohjoisamerikkalaisilla tuonikäiset eivät pääse arvokilpailuihin, mutta meillä pääsevät, Mustonen viittasi 17-vuotiaisiin Vainikkaan ja Holopaiseen.

Ennen päätöserän ryöpytystä Suomi törmäsi kerta toisensa jälkeen Venäjän maalivahti Valeria Merkushevaan. Vain Petra Nieminen pääsi yllättämään Merkushevan avauserässä.

– Nieminen oli ehdottomasti kentän paras pelaaja. Hän on noussut raketin lailla kohti maailman kärkeä, Mustonen kehui.

Räty oli ohittamaton

Suomen kone käynnistyi otteluun yskien. Nelli Laitinen otti jäähyn kiinnipitämisestä jo avausminuutilla. Suomi kesti alivoiman, mutta normaaliin vaihtorytmiin pääseminen kesti useita minuutteja.

Venäjä loi muutaman maukkaan tilanteen Noora Rädyn vartioimalle maalille, mutta Räty hoiti tilanteet viileästi. Suomalaisveskari kuumeni vasta erän lopussa, kun venäläispelaaja tuuppasi hänet nurin. Hetkeä aiemmin vastaavanlaisesta tilanteesta vihellettiin toisessa kenttäpäädyssä estämisjäähy Susanna Tapanille.

Ennen avauserän puoliväliä Petra Nieminen nousi kulmasta röyhkeästi maalille ja yllätti venäläismaalivahti Merkushevan.

Venäläismaalivahti nousi suureen rooliin toisessa erässä, kun hän nollasi esimerkiksi Linda Välimäen, Viivi Vainikan ja Emma Nuutisen maalintekoyritykset.

Suomi hallitsi toista erää ja pääsi pelaamaan runsaasti ylivoimaa, mutta laukaukset suuntautuivat pääasiassa yli maalin.

– Meillä oli ylivoimalla 16 maalintekopaikkaa, joten siihen jäi parannettavaa viimeistelyyn. Patrik Laine olisi laittanut noista 14–15 sisään. Naisten puolella maalivahdit ovat kuitenkin suhteettoman hyviä verrattuna laukaisutaitoon, Mustonen avasi.

Räty pisti parastaan erän lopussa, kun hän torjui Maria Batalovan läpiajon. Venäläispuolustaja karkasi maalintekopaikkaan jäähyaitiosta.

– Onneksi siihen osui puukäsipakki. Peli olisi voinut olla tuon tilanteen jälkeen 1–1, Mustonen puhalteli.

Ottelua seurasi Espoon areenassa 5  723 katsojaa, mikä ylitti edellisten vuonna 1999 Espoossa pelattujen MM-kilpailujen parhaan Suomen keräämän yleisömäärän 5  247.