Naisleijonien tähti Noora Räty ottaa kantaa naisurheilun häirintä- ja kiusaamiskohuun – "Joka joukkueessa junnujen pompottamista tai toisten kustannuksella pilailemista"

MTV Urheilu selvitti vuosi sitten suomalaisessa joukkueurheilussa tapahtunutta seksuaalista häirintää ja kiusaamista. Naisten jääkiekkomaajoukkueessa isoimmaksi ongelmaksi oli muodostunut kiusaamiskulttuuri. Tapauksia kommentoi nyt Naisleijonien maalivahtitähti Noora Räty.

MTV Urheilun uutisoinnin jälkeen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela vahvisti, että häirintätapauksia on ilmennyt naisten jääkiekkomaajoukkueessa ennen hänen aikakauttaan.

Suomen urheilun eettinen keskus käynnisti lisäksi sittemmin selvityksen häirinnästä jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueissa Suomen Jääkiekkoliiton ja Palloliiton tilauksesta. Selvityksen mukaan kymmenet suomalaiset jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueiden pelaajat ovat kokeneet häirintää pelaajauransa aikana.

Noora Räty pelasi naisten jääkiekkomaajoukkueessa jo kaudella 2004–05. Naisleijonissa ei ole Rädyn mukaan ollut hänen aikanaan "isoja ongelmia, joista ei olisi ikinä päästy yli".

– On ollut pieniä ongelmia, jotka on käsitelty joukkueen sisällä, Räty sanoo Antero Mertarannan haastattelussa Tulosruudun viikon vieraana. 

– Viime keväänä seksuaalihäirintäjuttu sai minun mielestäni ihan väärät mittaskaalat. Tietysti tosi vakava asia, jos tällaista on tapahtunut jalkapallon puolella. Se pitää käsitellä ja taata turvallinen olo kaikille urheilijoille. Voin kuitenkin käsi sydämellä sanoa, että minun 15 vuoden aikanani en ole kertaakaan törmännyt mihinkään seksuaaliseen häirintään.

Räty ei ole havainnut maajoukkueessa myöskään varsinaista kiusaamista.

– Kyllähän jokaisessa joukkueessa varmasti tapahtuu perus junnujen pompottamista tai toisen ihmisten kustannuksella pilailemista. Se voi itse asiassa nostattaa joukkuehenkeä. Voi olla pelaajia, jotka kokevat tämän kiusaamisena, ja toiset pelaajat kokevat sen vain ns. joukkuehengen nostattamisena.

– Itse en ole kokenut kiusaamista ja toivottavasti en ole kiusannut ketään. Tai jos joku on niin kokenut, olen tietysti pahoillani. Mutta nämäkin ovat asioita, jotka on aina käsitelty, ja tällä hetkellä joukkueen yhteishenki on erittäin hyvä, Räty toteaa.

Noora Räty avaa ylälaidan videon haastattelussa myös oman uransa jatkoa.

Lue myös:

    Uusimmat