Naiskaksikko auttoi vähävaraisia ostamaan ruokaa – saivat tuomion

Näin tunnistat vastuullisen rahankeräyksen 0:43
Naisten Facebook-ryhmällä oli hyvä tarkoitusperä, mutta osa verkon luvattomista rahankeräyksistä on petkutusta. Näin tunnistat vastuullisen rahankeräyksen!

Naiskaksikko tuomittiin heidän pyöritettyä vähävaraisia ihmisiä auttavaa someryhmää. Rangaistuksia ei kuitenkaan jaettu.

Kaksi naista ylläpiti Facebook-ryhmää, jonka tarkoitus oli auttaa taloudellisesti kärsiviä ihmisiä hankkimaan ruokaa. Ryhmän tarkoituksena oli tuoda yhteen apua tarvitsevat ja sitä antavat, jolloin osapuolet pystyivät itse sopimaan, miten apua annetaan. Ryhmässä oli suurimmillaan yli 400 jäsentä.

Jos apua antava halusi toimia anonyymisti, rahat siirrettiin toisen ylläpitäjän tilin kautta, jonka jälkeen naiset huolehtivat rahat niitä tarvitsevalle. Naiset eivät itse hyötyneet ryhmästä taloudellisesti.

Naisten toiminta tapahtui vuosina 2020–2021. Ryhmän perustanut nainen kertoi perustaneensa ryhmän antaakseen ruoka-apua vähävaraisille. Hän ei kertomansa mukaan tiennyt, että toiminta tarvitsisi rahankeräysluvan.

Oikeus katsoi, että kyseessä oli sellainen rahankeräystoiminta, joka olisi vaatinut luvan. Se kuitenkin huomioi, että toimintaa ei tehty oman edun tavoittelemiseksi.

– Kerätyt rahamäärät ovat olleet pieniä ja monissa tapauksissa ryhmä on ollut ainoastaan paikka yhdistää apua tarvitseva henkilö ja henkilö, jolla on ollut mahdollisuus tarjota taloudellista apua. Edellä mainitut seikat huomioon ottaen rahankeräysrikos on kokonaisuutena arvostellen ollut vähäinen ja vastaajat tuomitaan lievästä rahankeräysrikoksesta, tuomiossa todetaan.

Oikeus katsoi, että luvattoman toiminnan tarkoitus, sen vaikuttimet ja muut edellä mainitut seikat huomioon ottaen rikosta oli sen haitallisuuteen ja tekijöiden syyllisyyteen nähden pidettävä kokonaisuutena arvotellen vähäisenä. Sen vuoksi se jätti 1970- ja 1980-luvulla syntyneet naiset rangaistukseen tuomitsematta.

Tuomio on lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat