Mainos

Brother Christmasina tunnetulle Ari Koposelle rahankeräysrikoksesta 1035 euron sakot – kansanedustaja pyysi helpotusta julkisuuden vuoksi

4:04

Kansanedustaja Ari Koponen (ps.) on tuomittu rahankeräyrikoksesta päiväsakkoihin. Tuomio tuli vuonna tammi–heinäkuussa 2017 tapahtuneesta rahankeräyksestä.

Koponen tuomittiin maksamaan 15 päiväsakkoa, eli yhteensä 1 035 euroa.

Tapauksessa yhdistys oli kyse siitä, että yhdistys oli myynyt tutkituotteina rintanappeja tai rannerenkaita, joita saattoi ostaa eri hintaisina maksamalla rahaa yhdityksen tilille. Oikeus katsoi, ettei kyseessä ollut aito tuotemyynti, koska samaa tuotetta oli myyty erilaisin, markkinahintaan nähden suurin hinnoin. Toiminta jatkui rahankeräysluvan saamisen jälkeen identtisenä, paitsi että mitään tuotteita ei enää tarjottu rahaa vastaan.

"Kaupankäynti ja rahankeräys ilmeisessä vaarassa sekoittua"

Kyseessä oli oikeuden mukaan rahankeräyslain tarkoittama keräystunnus, ei tuotteen aito vastikkeellinen kaupankäynti.

– Vastaajat ovat toimeenpanneet rahankeräyksen vastoin rahankeräyslain 9 § 4 kohdan kieltoa järjestää rahankeräys tavalla, jossa kaupankäynti ja rahankeräys ovat ilmeisessä vaarassa sekoittua keskenään, oikeus totesi tuomiossa.

Koposen lisäksi kaksi muuta hallituksen jäsentä todettiin syylliseksi rahankeräysrikoksiin, mutta heidät jätettiin rangaistuksiin tuomitsematta. Heidän osuuttaan yhdistyksen toiminnan järjestämisessä pidettiin vähäisenä.

Kansanedustaja vaati helpotusta julkisuuden vuoksi

Brother Christmasina tunnettua Koposta syytettiin myös vuoden 2016 marras–joulukuussa tapahtuneesta lievästä rahankeräysrikoksesta. Syyte hylättiin tältä osin, koska asia oli vanhentunut.

Koponen oli vaatinut, että hänet jätetään rangaistukseen tuomitsematta, koska asian aihettama julkisuus oli aiheuttanut hänelle terveyshaittaa.

– Rahankeräyksenä järjestettävä hyväntekeväisyys on avointa toimintaa, josta voi aiheutua myös kielteistä julkisuutta, oikeusistuin kuitenkin katsoi.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja