Naisen piti mennä selkäleikkaukseen – kirurgi luuli löytäneensä syöpäkasvaimen, poistikin naisen munuaisen

Yhdysvalloissa kirurgi teki karmivan virheen, kun hän erehtyi luulemaan naisen tervettä munuaista vaaralliseksi kasvaimeksi ja poisti sen, kertovat muun muassa Daily Mail ja Palm Beach Post.

Maureen Pacheco, nyt 53, oli kärsinyt jo useamman vuoden ajan selkäkivuista auto-onnettomuuden seurauksena. Keväällä 2016 nainen hakeutui keskustelemaan leikkauksesta Wellington Regional Medical Centeriin, Floridaan.

Pacheco pääsi vuosikymmenien kokemuksen omaavalle, todella pätevälle kirurgille Ramon Vazquezille. Mies suositteli korjaavaa leikkausta, jossa selän luita yhdistettäisiin.

Vazquezin oli tarkoitus tehdä vaativa avausleikkaus, mutta ortopedisen kirurgitiimin piti suorittaa varsinainen luiden yhdistäminen.

Leikkauspäivä koitti, ja kaikki sujui hyvin siihen asti, kunnes Vazquezin piti siirtyä sivuun ja antaa leikkaavan ortopedin korjata luut. Kirurgi huomasi naisen lantion kohdilla massaa, jonka hän erehtyi luulemaan syöpäkasvaimeksi.

Katso alla olevalta videolta, miten sujui huippumoderni leikkausharjoitus Helsingissä. (Artikkeli jatkuu videon alla.)

2:15

"Syöpäkasvain" olikin terve munuainen

Vazquez päätti poistaa massan hätäleikkauksella ennen varsinaista leikkausta, josta potilaan kanssa oli sovittu. Todellisuudessa Vazquez ei kuitenkaan poistanut kasvainta, vaan Pachecon terveen munuaisen.

Järkyttävään virheeseen ajauduttiin, koska Vazquez ei ollut ilmeisesti tutkinut kahta naisesta otettua magneettikuvaa. Niistä olisi käynyt ilmi, että Pachecolla oli niin sanottu "lantiomunuainen".

Tavallisesti munuaiset sijaitsevat kylkiluiden alapuolella molemmin puolin, mutta joskus sikiönkehitysvaiheessa voi tapahtua kehityspoikkeamia ja munuainen voi esimerkiksi sijaita lantion alueella. Lantiomunuainen on varsin harvinainen vaiva.

Kun Pacheco heräsi nukutuksesta, hän sai järkytyksekseen kuulla, että häneltä oli erehdyksessä poistettu toinen munuainen.

Satojentuhansien korvaukset

Tapauksesta seurasi kahden vuoden oikeustaistelu, joka on nyt tullut päätökseen. Pacheco sai korvauksia yhteensä yli 500 000 dollaria, noin 437 000 euroa. Hän joutuu silti elämään edelleen yhden munuaisen varassa, joka voi kasvattaa riskiä esimerkiksi kroonisiin munuaissairauksiin.

Vazquez ei ollut saanut aikaisempia valituksia työstään, ja hänen asianajajiensa mukaan muiden leikkaustiimin jäsenten olisi pitänyt informoida häntä potilaan lantiomunuaisesta.

Myös varsinaiset leikkaavat lääkärit John Britt ja Jeffrey Kugler joutuivat maksamaan korvauksia, jotka heidän vakuutuksensa kattoi.

Yhdysvalloissa käsitellään nyt vielä sitä, saako Vazquez tapauksen seurauksena säilyttää lääkärinlupansa. Toistaiseksi ne ovat vielä voimassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja