Naisen halukkuus ahdistaa miestä parisuhteessa – uhkakuvana pettäminen?

Tutkimuksen mukaan miehet eivät kenties haluakaan vierelleen seksuaalisesti halukasta naista.

European Journal of Social Psychology -lehdessä julkaistu tutkimus paljastaa, että miehiä ahdistaa tapailla seksuaalisesti erittäin halukasta naista. Mutta miksi?

Tutkimusta varten tutkijat seurasivat 62 tuoretta pariskuntaa kahdeksan kuukauden ajan. Tavoitteena oli tutkia sitä, kuinka kummankin osapuolen seksihalut ja läheisyydentarve vaikuttivat parin kiintymyssuhteeseen, jotka on yleensä jaoteltu neljään kategoriaan: turvalliseen, välttelevään, pelokkaaseen ja ahdistuneeseen. 

Aiemmin onkin ajateltu, että kiintymyssuhde on aina kumppanista riippumatta samanlainen, mutta tutkijoilla oli uusi teoria, jota he lähtivät testaamaan. Tutkijat uskoivat nimittäin, että kiintymystyyli voi todellisuudessa vaihdella sen mukaan, kenen kanssa seurustelee. Jos esimerkiksi kumppani on todella hellä ja rakastava, ahdistuksen määrä voi olla pienempi.

Miesten ja naisten kiintymyssuhteissa selkeä ero

Testatakseen teoriaansa tutkijat esittivät tuoreille pariskunnille väitteitä heidän parisuhteestaan, kuten "Huolehdin paljon parisuhteestani" tai "Minun on luottaa kumppaniini".

Pariskuntia kuvattiin myös laboratoriossa, jossa tutkittiin, kuinka paljon he koskettelevat toisiaan ja flirttailevat toistensa kanssa. Pariskuntia tutkittiin uudelleen sekä neljän kuukauden päästä että kahdeksan kuukauden päästä.

Suhteen alussa ahdistuneisuus on käytännössä aina suurempaa parisuhteen tuoreudesta ja näin ollen epävarmuudesta johtuen. Niinpä tutkimuksessa keskityttiin siihen, miten ahdistuneisuustasot muuttuvat tai ovat muuttumatta parisuhteen edetessä.

Naiset tunsivat olonsa turvallisemmaksi, jos heidän kumppaninsa halusi harrastaa heidän kanssaan paljon seksiä.

Kävi ilmi, että miesten ja naisten kiintymyssuhteessa oli selkeä ero riippuen siitä, kuinka paljon kumppani kaipasi seksiä ja läheisyyttä.

Miehen haluttomuus saa naisen epäröimään

Naisten ahdistuneisuus väheni suhteen edetessä, jos heidän kumppaninsa seksihalut olivat korkeat. Naiset siis käytännössä tunsivat olonsa turvallisemmaksi suhteessa, jos kumppani halusi harrastaa paljon seksiä. Tutkijat uskovat tämän johtuvan siitä, että naiset pitävät miehiä seksuaalisina olentoina, joten naiset määrittelevät parisuhdettaan seksin kautta. Haluttomuus miehen puolelta voi saada naisen ajattelemaan, ettei mies halua panostaa parisuhteeseen.

Asia oli kuitenkin täysin päinvastoin miesten suhteen. Miesten ahdistuneisuus väheni ajan myötä, jos nainen halusi paljon läheisyyttä, mutta ei juurikaan seksiä. Mitä halukkaampi nainen oli, sitä ahdistuneempi mies oli. 

Tutkijoilla oli tarjota ilmiöön useita selityksiä. Ensinnäkin voi olla, että miesten mielikuvissa halukas nainen pettää todennäköisemmin.

Mitä halukkaampi nainen oli, sitä ahdistuneempi mies oli. 

Toinen teoria on se, että miehet kokevat halukkaan naisen uhkaavaksi, koska se rikkoo yleisiä sukupuolinormeja. Naisen halukkuus saatetaan yhdistää vähemmän naisellisina pidettyihin ominaisuuksiin, kuten itsevarmuuteen ja johto-asemaan.

Tutkimustuloksista oli siis pääteltävissä, että miehet tunsivat olonsa varmemmaksi suhteissa, joissa kumppani käyttäytyi stereotypisesti naisellisella tavalla.

Lisää asiaa seksistä – katso videot:

Lähde: Fusion

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja