Nainen, tiesitkö miten paljon rintasi muuttuvat vuosien saatossa?

Rinnat ovat historian saatossa muodostuneet yhdeksi tärkeimmistä naiseuden symboleista – ja siinä määrin niitä tulisikin hoitaa ja vaalia. Millaisia muutoksia naisten rinnoissa tapahtuu vuosien kuluessa?

Naisen rintojen kehitys alkaa yksilöllisesti, tavallisesti 8–14 vuoden iässä. Rintojen kehityksen taustalla vaikuttaa sekä hormonitoiminta että perimä. Keskimäärin naiset rinnat alkavat kasvaa 11–12-vuotiaana.

Rintojen kehitys näkyy ensimmäisenä nännien alla: niiden alle ilmestyvät kyhmyt, jotka kasvavat entisestään kun rintarauhaskudosta kehittyy rintaan lisää. Tässä vaiheessa myös nännit kasvavat.

Rinnat kasvavat naisilla keskimäärin 4–5 vuotta, mutta raskaudet ja ikääntyminen vaikuttavat siten, että rinnoissa tapahtuu usein muutoksia naisen koko elämän ajan.

Kun nainen täyttää 30 vuotta, rinnat koostuvat usein rasvakudoksen sijaan pääosin rauhaskudoksesta. Tästä syystä nuorten naisten rinnat ovat ryynimäiset ja tiiviit. Itse rinnoissa ei rintalihasten lisäksi ole lihasta, vaan rinta koostuu maitotiehyistä, sidekudoksesta, rasvakudoksesta ja rauhaskudoksesta. Naiset ollessa noin 30–39-vuotias, hormonit kuten estrogeeni auttaa pitämään rinnat erityisen kiinteinä.

Kolmenkymmenen ikävuoden tietämillä rinnat alkavat vähitellen kuitenkin muuttua. Myös vaaraton sidekudoskasvain eli fibroadenooma on naisilla yleisin juuri 30. ikävuoden tietämillä. Fibroadenooma on kyhmy, joka voi olla täysin oireeton, mutta saattaa aiheuttaa myös kipua. Kivuliaat, suurikokoiset ja entisestään kasvavat kasvaimet poistetaan usein paikallispuudutuksessa.

Ensimmäistä kertaa suomalainen nainen synnyttää noin 30-vuotiaana ja siksi imettäminen suojaa useita 30 vuotta täyttäneitä rintasyövältä. Imetys kuitenkin vaikuttaa rintojen kudoksiin niitä veltostaen: tästä syystä vähitellen kolmekymppisenkin rinnat alkavat veltostua. Asiantuntijoiden mukaan itse imetys ei veltosta rintoja yhtä paljon kuin turvotuksen aiheuttama rintojen ihon venyminen.

Koska rinnat eivät koostu lihaksista, ei niiden koostumusta voi muun vartalon tapaan kiinteyttää liikkumalla tai ihon kimmoisuuteen vaikuttavilla hoidoilla. Vuosien vieriessä myös rasvakudos alkaa vähitellen lisääntyä rinnoissa altistaen niin suuren kuin pienenkin poven veltostumiselle.

Vaikka kolmekymppisille ei suositella säännöllistä mammografiaa usein muulloin kuin sukurasitteen vuoksi, on rintojen tutkiminen tärkeää – kaikenikäisille. Kotioloissa rintojen koostumusta on tärkeää seurata, ja tarvittaessa gynekologia voi myös pyytää tutkimaan rinnat.

Kun neljänkymmenen vuoden rajapyykki saavutetaan, suurin osa naisista huomaa jo selkeästi rinnoissa tapahtuneen muutoksia: rasvakudosta on vähemmän suhteessa sidekudokseen ja rauhaskudokseen kuin aiemmin. Vaihdevuosien jälkeen rauhaskudos vähenee veltostuttaen rintoja entisestään.

Amerikkalaisen UCLA Breast Centerin mukaan kystat ovat yleisimpiä rinnoissa tapahtuvia muutoksia neljäkymmentä vuotta täyttäneillä naisilla. Kystia voi kuitenkin ilmetä kaikenikäisillä naisilla.

Keski-ikäisen naisen rinnat ovat usein jo hieman kyhmyiset, sillä sidekudos venyy ja rintoihin syntyy vuosien saatossa rauhasmuodostumia – jotka ovat kuitenkin useimmiten hyvälaatuisia.

Vähitellen ikääntyvien naisten maitotiehyet ja rauhaskudos surkastuvat ja korvautuvat liki kokonaan rasvakudoksella. Tämä muutos johtaa siihen, että rinnat tuntuvat entistä pehmeämmiltä. Rinnat pienenevät usein vaihdevuosien jälkeen siksi, että maitoa tuottavia rauhasia ei enää tarvita ja tästä syystä ne pienenevät vähitellen.

Yli 50-vuotiaiden naisten olisi tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle, jos rinnoista löytyy jotain tavallisesta poikkeavaa. Kuukautiskierto vaikuttaa nuoremmilla naisilla rintojen koostumukseen merkittävästi, mutta suurin osa rintasyövistä todetaan naisilla, jotka ovat yli 50-vuotiaita.

Mammografia tehdään Suomessa naiselle aina, kun rinnassa todetaan epäilyttävä kyhmy – riippumatta iästä. Yli 50-vuotiaiden olisi kuitenkin äärimmäisen tärkeä käydä myös oma-aloitteisesti tutkituttamassa rintansa säännöllisesti kohonneen rintasyöpäriskin vuoksi. Mammografioita tehdään myös seulontatutkimuksena. Suomessa kunnat järjestävät rintasyöpäseulontoja 50-69-vuotiaille naisille joka toinen vuosi.

Tiesitkö?

Naisista jopa kymmenen prosenttia havaitsee jossain vaiheessa elämäänsä kyhmymäisen muutoksen rinnassaan. Joskus kyhmy löytyy kotioloissa, mutta myös lääkärit löytävät tarkastuksissa naisten rinnoista kyhmyjä. Kyhmy ei kuitenkaan tarkoita välttämättä, että kyseessä olisi kasvain, kysta tai fibroadenooma, sillä joidenkin naisten rinnat ovat luonnostaan erityisen arat ja epätasaiset.

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja