Ovatko nännisi normaalit? Lue, milloin pitää huolestua

Nännit ravitsevat vauvaa, tuottavat seksuaalista mielihyvää ja voivat kylmässä ilmoittaa näkyvästi olemassaolostaan, mutta joskus niissä voi näkyä myös sairauden merkkejä. Health listasi asioita, jotka jokaisen naisen tulisi tietää nänneistään.

Nännit eivät välttämättä ole identtiset

Kuten rinnat, myös nännit saattavat olla eriparia: toinen voi olla vaikkapa suurempi tai eri tasolla kuin vastaparinsa. Tämä on täysin normaalia.

Muutoksiin on kuitenkin aina hyvä kiinnittää huomiota. Jos toinen nänni alkaa esimerkiksi törröttää tai kurtistua enemmän kuin toinen tai nännipihassa näkyvät näppylät näyttävät tulehtuneilta tai turvonneilta, on aika mennä lääkäriin.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että yhdessä nännissä tapahtuvat muutokset ovat yleensä huolestuttavampia kuin molemmissa nänneissä tapahtuvat.

Nännit voivat osoittaa ulos- tai sisäänpäin

Useimmiten nännit töröttävät ulospäin, mutta 10–20 prosentilla naisista nännit ovat joko täysin lattanat tai sisäänpäin kääntyneet. Jos nännit ovat aina olleet sisäänpäin kääntyneet, asiasta ei tarvitse olla huolissaan, eikä se vaikuta esimerkiksi imettämiseen tai nännien herkkyyteen seksuaalisessa kanssakäymisessä.

Mikäli aiemmin ulkonevat nännit alkavat "tasaantua" tai vetäytyä sisäänpäin, syytä lääkärikäynnille on riittämiin. Välttämättä kyse ei ole mistään vakavasta, mutta tämä voi olla esimerkiksi rintasyövän merkki.

Nännien koko ja väri vaihtelevat

On turha miettiä, ovatko omat nännit "normaalin" kokoiset. Nännejä nimittäin löytyy kaikista kokoluokista, ja jokainen on yhtä normaali. Myös nännien väriskaala on laaja ja vaihtelee vaaleanpunaisesta tummanruskeaan ja kaikkeen siltä väliltä. 

Nännipihojen näppylöillä on tarkoituksensa

Itse nänniä ympäröivässä nännipihassa näkyy usein pieniä näppylöitä, joita kutsutaan virallisesti Montgomeryn rauhasiksi tai nystyröiksi. Ne näkyvät erityisen hyvin raskauden ja imetyksen aikana.

Nämä rauhaset erittävät nännipihan ihoa hoitavaa voidemaista ainetta, jonka tuoksu myös houkuttelee imeväistä kiinni nänniin. Montgomeryn rauhasten lukumäärä on hyvin yksilöllinen ominaisuus, ja se saattaa muuttua raskauden sekä imetyksen aikana.

Niin kauan kuin nämä nystyrät eivät ole kipeitä tai ala laajentua, niiden on hyvä antaa olla rauhassa. Turvonnut Montgomeryn rauhanen voi olla merkki antibioottihoitoa vaativasta tukkeumasta tai tulehduksesta.

Nännikarvat ovat luonnollisia

Nännipihassa on karvatuppia, ja arviolta 30 prosentilla naisista nänneissä kasvaa karvaa. On myös tavallista, että aivan nännipihan ulkopuolella kasvaa hajakarvoja.

Karvat nänneissä ovat siis täysin luonnollisia, mutta jos ne kantajaansa häiritsevät, poistoon kannattaa käyttää pinsettejä tai laserhoitoa. Höylääminen ja vahaaminen ovat huonoja vaihtoehtoja, sillä ne voivat herkästi aiheuttaa viiltoja, palovammoja, ärsytystä sekä sisäänpäin kasvaneita karvoja.

Tarvittaessa gynekologi voi arvioida, näyttääkö alue epänormaalilta. Kiihtynyt karvankasvu voi olla merkki hormonihäiriöistä, esimerkiksi munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä.

Nännilävistys on terveysriski

Iowan yliopiston tutkimuksen perusteella nännilävistys kasvattaa kivuliaan rintatulehduksen riskiä kymmenkertaiseksi. On myös mahdollista, että nännilävistys vaurioittaa maitoa tuottavia tiehyitä tai altistaa allergiselle reaktiolle tai ihottumalle. Jos nännilävistyksen haluaa riskeistä huolimatta ottaa, lävistäjän on oltava hygienian merkityksen tunteva ammattilainen.

Nänneistä saattaa joskus tulla eritettä

Ei ole ennenkuulumatonta, että nänneistä toisinaan vuotaa kirkasta tai vaaleaa nestettä, vaikkei olisi raskaana tai imettäisi. Vuoto voi johtua esimerkiksi liikunnan, seksin tai hankauksen aiheuttamasta ärsytyksestä.

Tilannetta on syytä selvittää lääkärissä, jos rinnat vuotavat yli viikon, vuotoa tulee ilman mitään ärsytystä, vuotoa tulee vain toisesta nännistä tai vuodossa on mukana yhtään verta. Kyse voi olla esimerkiksi harmittomasta tukkeumasta, kystasta, tulehduksesta tai hormoniepätasapainosta, mutta joskus myös rintasyövästä.

Nännejä voi olla enemmän kuin kaksi

Voisi kuvitella, että kaksi rintaa tarkoittaisi kahta nänniä, mutta joiltakin ihmisiltä nännejä saattaa löytyä kolme tai useampikin. Ylimääräiset nännit voivat olla välittömästi rintojen alla tai jopa jalkapohjissa, ja ne saatetaan sekoittaa luomiin. 

Ylimääräiset nännit kehittyvät jo raskausaikana äidin kohdussa. Alkion molempiin kylkiin ihoepiteeliin muodostuu seitsemännellä raskausviikolla "harjanteet", joita kutsutaan maitojuosteiksi. Ne alkavat kainaloista ja jatkuvat rintakehästä nivusiin. Raskauden edetessä maitojuosteet ikään kuin taantuvat kehityksessään ja muodostuvat lopulta kahdeksi nänniksi.

Joissakin tapauksissa harjanteet eivät kuitenkaan täysin katoa, vaan jäljelle jää ylimääräisiä nännejä. Ne ovat useimmiten harmittomia.

Raskaus voi muuttaa nännejä

On tavallista, että naisen nännipihat tummuvat raskauden aikana. Syynä tähän ovat hormonimuutokset, jotka voivat lisätä pigmenttiin vaikuttavan melaniinin tuotannon määrää. Nännit voivat myös muuttua muhkuraisemmiksi, ja niihin voi alkaa kasvaa karvoja.

Usein muutokset ovat väliaikaisia, mutta kaikkien naisten rinnat eivät täysin palaudu raskausajan vaihteluista.

Imettäminen voi sattua

Nännit joutuvat imettäessä koville, ja usein ne ovatkin arat ensimmäisten viikkojen aikana. Piinaavasta tuskasta kenenkään ei kuitenkaan pitäisi joutua kärsimään. Jos vauvan ruokkiminen tuntuu kidutukselta, kannattaa hakea imetysneuvontaa.

Rintasyöpä ei välttämättä vie nännejä

Rintasyöpäpotilaan rintaa ei ole aina välttämätöntä poistaa kokonaan. Syöpätyypistä riippuen voidaan valita esimerkiksi ihonalainen rinnanpoisto, jossa nänni jää paikoilleen. Nännin ympärille voidaan rakentaa uusi rinta, mutta valitettavasti useimmiten tuntoaisti katoaa.

Jos rinta joudutaan poistamaan nänniä myöten, nänni voidaan tatuoida uudelleen rakennetun rinnan päälle. Tällaiset mamillatatuoinnit ovat tärkeä osa modernia rinnankorjausta.

Nainen voi saada nänniorgasmin

Nännit ovat täynnä hermopäätteitä, ja siksi niiden hyväileminen tuottaa monille naisille seksuaalista mielihyvää. Osa naisista voi saada orgasmin jo yksistään nännien koskettelusta.

Nännien koskettelu voi edistää synnytystä

Nännien stimulaatio lisää oksitosiini-hormonin tuotantoa, mikä saattaa auttaa käynnistämään raskaana olevan naisen synnytyssupistukset.

Muutama vuosi sitten Turkissa tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että nännien stimulointi juuri ennen synnytystä johti lyhyempiin synnytyksiin ja vähempiin komplikaatioihin. Lisäksi yksikään nännistimulointia saaneista naisista ei tarvinnut keisarinleikkausta, kun taas kontrolliryhmästä 8,5 prosenttia joutui kirurgin terän alle.

Nännien tutkiminen on tärkeää

Lääkärit suosittelevat naisia tutkimaan rintansa kuukausittain, jotta epänormaalit muutokset havaittaisiin pikaisesti. Nännejä ei pidä sivuuttaa, vaan myös ne kannattaa tutkia sekä silmämääräisesti että käsillä pyörivin liikkein tunnustellen.

Nännien kuivuus ja hilseily on tavallista

Nännien iho on hyvin herkkä ärsytykselle. Imetys, liikunta, liian tiukat rintaliivit sekä kuiva ilma aiheuttavat usein kuivuutta, jota rasvaamatta jättäminen ja karkeiden saippuoiden käyttäminen pahentaa entisestään.

Nännin ihoa voi kosteuttaa esimerkiksi huulirasvalla. Tulehtuneeseen nänniin voi sipaista vaikka hydrokortisonivoidetta.

Kuiva iho voi olla merkki rintasyövästä

Jos ihon kuivuus ei parane rasvaamalla tai kuivuutta esiintyy vain toisessa rinnassa, kyseessä voi olla Pagetin tauti. Sillä tarkoitetaan nännin ja sen ympäristön syöpää.

Tautiin sairastutaan useimmiten 50–60-vuotiaana, harvoin alle 40 vuoden iässä. Oireina on toisen nännin karheus, punoitus ja hilseily, joka harvoin leviää nännin ulkopuolelle. Rinnasta voi myös tulla rusehtavaa eritettä, jonka huomaa värjäytyneistä rintaliiveistä.

Lääkäriin on syytä mennä aina, kun huomaa toispuoleisen ihomuutoksen nännissä tai nännipihassa.

Tulehdus nännissä on syy lääkärivisiitille

Punainen, kipeä ja kuumottava nänni kannattaa aina tarkistuttaa ammattilaisella. Kyseessä voi olla rintatulehdus, joka johtuu usein maitorauhasten tukkeutumisesta ja on etenkin imettävien äitien vaiva. 

Jos tilanne ei parane antibiooteilla, kyse voi olla tulehduksellisesta rintasyövästä. Sitä voi olla vaikeampi huomata, koska se harvoin ilmenee kyhmynä rinnassa. 

Kaikki muutokset eivät kieli rintasyövästä

Rinnoissa voi olla milloin mitäkin muhkuroita tai iho-ongelmia, eivätkä ne läheskään aina kieli syövästä. Esimerkiksi rasvaluomia on käytännöllisesti katsoen kaikilla yli 75-vuotiailla ja pari-kolmikymppisistäkin jopa viidenneksellä. Ne ovat ihonvärisiä, ruskeita tai hyvin tummia ihon pintaosien kasvaimia, eikä niillä ole taipumusta muuttua pahanlaatuisiksi.

Huolta voivat aiheuttaa myös verisuonikasvaimet, joita voi esiintyä erityisesti ikääntymisen myötä niin nänneissä kuin muuallakin kehossa. Tällainen hyvänlaatuinen kasvain syntyy, kun hiussuonet laajenevat ja runsastuvat. Käytännössä tämä näkyy laikkuna tai kyhmynä, joka voi olla väriltään jotakin punaisen tai sinivioletin väliltä.

Lääkäriin kannattaa mennä kuitenkin aina, jos diagnoosi ei ole selvä.

Sympaattinen hermosto kytkee ”pitkät päälle”

Kaikki naiset tietävät tunteen, kun ”pitkät menevät päälle” esimerkiksi kylmässä tai kiihottuneena. Nännien jäykistyminen liittyy alueen lukuisiin hermosoluihin. Nature Neurosciencen julkaisemassa tutkimuksessa todettiin näiden hermosolujen olevan osa sympaattista ja tahdosta riippumatonta hermostoa. 

Kun nännit kovettuvat – tai kun iho menee vaikka kananlihalle –, keho pystyy paremmin vastaamaan ulkopuolisiin ärsykkeisiin ja esimerkiksi säätelemään kehon lämpötilaa, seksuaalista kiihottumista ja taistele tai pakene -reaktiota.

Lähteet: Health.com, Terveyskirjasto, HS. Lshp.fi

Miten vaarallisen patin erottaa muutenkin muhkuraisista rinnoista?


Lue myös:

    Uusimmat