Nainen rakastui vanhempaan oululaismieheen ja muutti luokse – tämä paljastuikin parittajaksi, joka pakotti myymään seksiä ja huumeita

Oulun käräjäoikeus antoi eilen ratkaisun poikkeuksellisessa ihmiskauppajutussa. Viisikymppinen mies tuomittiin vankilaan, sillä hän oli alkanut parittaa häneen rakastunutta nuorempaa naista. Nainen oli kuvitellut olevansa miehen kanssa parisuhteessa.

Tuomioon johtaneet tapahtumat alkoivat reilu vuosi sitten, kun nainen oli tullut Ouluun ja jäänyt Forenom-huoneistohotelliin asumaan varattomana. Naisen suunnitelmana oli ollut myydä seksipalveluja elannon saamiseksi.

Työnsä kautta nainen oli tutustunut itseään huomattavasti vanhempaan mieheen.

Mies oli tarjonnut naiselle majapaikkaa, ja nainen oli muuttanut tämän luokse. Nainen oli rakastunut mieheen ja puhunut läheisilleen jopa naimisiin menemisestä.

Mies oli sen sijaan ryhtynyt kiristämään naista.

Pakeni turvakotiin

Mies uhkaili naista asunnottomuudella ja painosti tätä myymään itseään sekä myös huumeita. Mies oli käyttänyt naista seksuaalisesti hyväksi.

Seksityötä varten mies oli osoittanut naiselle asunnostaan erillisen huoneen. Lisäksi mies oli jopa laatinut naiselle ”käyttäytymissäännöt”, jotka hän oli kiinnittänyt jääkaappinsa oveen luettavaksi.

Hyväksikäyttö oli loppunut vasta kuukausien päästä, kun nainen oli poistunut asunnolta ja paennut turvakotiin kesäkuussa.

"Hyväsydäminen, herkkä ja kiltti"

Oikeudessa todistajana kuultiin muun muassa naisen perheenjäseniä sekä turvakodin työntekijää.

Heidän mukaansa nainen oli luonteeltaan hyväsydäminen, herkkä ja kiltti, mutta hänen omanarvontunnossaan oli puutteita ja hän oli altis hyväksikäytölle. Oikeudessa kävi myös ilmi, että naisella oli ollut aiemmin ongelmia henkilökohtaisessa elämässään. Hän oli muun muassa käyttänyt aiemmin huumeita, mutta ollut ennen miehen tapaamista kuivilla jo pidempään.

Oikeuden mukaan mies käyttikin hyväksi paitsi sitä, että nainen oli asunnoton ja varaton myös sitä, että tämä oli vakavasti päihderiippuvainen sekä rakastunut häneen.

Salissa kuultiin myös naista itseään. Hän itse kuvaili alkuaikaa miehen kanssa ”mahtavaksi”. Nainen oli aluksi omasta tahdostaan myynyt seksiä ja käyttänyt sekä myynyt miehen tarjoamia huumeita.

Naisen silmissä suhde oli ollut aluksi tasa-arvoinen. Hän kuvaili alkuaikaa kuherruskuukaudeksi.

Jossain vaiheessa mies oli kuitenkin paljastunut väkivaltaiseksi, ja nainen oli jatkanut vain pelosta.

Nainen kertoi halunneensa lopettaa seksin myymisen, koska ei enää itse nauttinut siitä ja ajatteli, ettei hänen tarvitsisikaan, sillä hän oli miehen kanssa parisuhteessa. Mies oli naisen mukaan kuitenkin kieltänyt lopettamasta, koska asia kiihotti häntä.

Lopulta mukaan tulivat myös uhkailu ja painostaminen.

Mies kiisti täysin

Mies kiisti syytteen oikeudessa täysin. Hän kuitenkin myönsi ottaneensa naisen luokseen, kun tällä ei ollut muuta majapaikkaa.

Mies väitti, ettei ollut aina saanut selvää naisen puheista eikä tiennyt tarkkaan tämän asioista. Miehen mukaan hänen luonaan oli asunut myös toinen nainen.

Sitä hän ei halunnut kommentoida, oliko hän tarjonnut naiselle huumeita. Myöskään siihen hän ei ottanut kantaa, oliko suhde toiseen naiseen vastaava kuin oikeusjutun asianomistajaan.

Miehen mukaan nainen oli tehnyt "normaaleita kotitöitä ja hierontapalvelua".

Tuomion mukaan oikeus piti miehen kertomusta valikoivana, kaikkinensa tapahtumia vähättelevänä ja "selvästi epäluotettavana".

Ehdotonta vankeutta ja lähestymiskielto

Naisen kertomusta pidettiin puolestaan luotettavana, sillä se oli keskeisiltä osin johdonmukainen ja useilta kohdin samansuuntainen kuin todistajien kertomukset. Nainen oli siis kertonut elämästään muun muassa perheenjäsenilleen.

Oikeus päätyi toteamaan, ettei naisen heikko asema ollut voinut jäädä miehelle epäselväksi.

Tästä huolimatta mies oli majoittanut naisen paritustarkoituksessa ja lisäksi rikolliseen työhön, eli huumeiden myyntiin painostamiseksi.

Vuonna 1968 syntyneen miehen katsottiin syyllistyneen ihmiskauppaan. Lisäksi hänen syykseen luettiin pahoinpitely, sillä mies oli kevään aikana kuristanut naista.

Käräjäoikeus määräsi miehelle puolentoista vuoden mittaisen vankeusrangaistuksen.

Rangaistus on ehdoton, eli mies joutuu vankilaan. Oikeuden mukaan miehen teot olivat niin vakavat, ettei rangaistusta olisi voinut tuomita ehdollisena, vaikka miehellä ei aiempaa rikollisuutta kontollaan olekaan.

Lisäksi mies joutuu maksamaan uhrille 18 000 euron vahingonkorvaukset, ja hänet määrättiin lähestymiskieltoon naista kohtaan.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat