Kolmekymppinen nainen iski puukolla lukuisia kertoja isänsä niskaan ja kaulaan – isä raiskasi tyttärensä ennen kuolemaansa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa syyttäjä vaatii 30-vuotiaalle naiselle rangaistusta isänsä taposta viime joulukuussa.

Syyttäjän mukaan nainen oli isänsä asunnossa Espoossa tapahtuneen välikohtauksen jälkeen ottanut puukon käteensä.

Haastehakemuksen mukaan välikohtaus oli naisen kannalta "yllättävä ja järkyttävä". Isä sai puukon naiselta kertaalleen pois, mutta syyttäjän mukaan nainen puri isäänsä käsiin saaden veitsen takaisin itselleen.

Syyttäjän mukaan nainen puukotti uhria lukuisia kertoja niskaan ja kaulaan. Uhri kuoli vammoihinsa.

Syyttäjä vaatii naiselle vähintään 10–11 vuoden pituista vankeusrangaistusta.

Naisella oli pelkotiloja ja ahdistusta

Oikeudelle toimittamassaan kirjallisessa ennakkovastauksessa nainen kiistää syytteen taposta, mutta hän myöntää aiheuttaneensa isänsä kuoleman puukolla lyömällä.

Nainen katsoo toimineensa hätävarjelutilanteessa. Vastauksessaan nainen kertoo, ettei hänen tarkoituksensa ollut surmata isäänsä, vaan hän puolustautui puukolla huitomalla. Kyse oli hänen mukaansa päämäärättömästä huitomisesta.

Puolustuksen mukaan teossa voisi tulla kyseeseen törkeä pahoinpitely ja kuolemantuottamus tai surma.

Puolustuksen ennakkovastauksesta ilmenee, että kolmekymppinen nainen oli terveytensä takia erityisen herkkä ja koki ahdistusta ja pelkoa. Naisen sairauteen kuului ajatus ja usko siitä, että hänet aiotaan surmata.

Nainen halusi muuttaa isänsä luo, koska hän pelkäsi ja halusi löytää itselleen suojatun ja turvallisen paikan kokemansa uhan vuoksi.

Isä tiesi naisen ongelmista ja peloista, koska nainen oli kertonut niistä hänelle.

Tekoa edelsi naisen raiskaus

Nainen saapui isänsä luo 19. joulukuuta viime vuonna ja halasi isäänsä kiintymyksen osoituksena. Puolustuksen mukaan tässä tilanteessa isä kaatoi tyttärensä lattialle, veti tältä housut jalasta ja raiskasi tämän.

Isä sai sukupuoliyhteyden aikana siemensyöksyn, joka on dna-näytteiden avulla pystytty todentamaan.

Raiskauksen jälkeen tytär siirtyi eteiseen, jossa oli hänen reppunsa ja sen vieressä puukko. Isä seurasi tytärtään, jolloin nainen otti käteensä puukon ja sanoi, ettei hän halua kuolla.

Ennakkovastauksen mukaan tästä syntyi kamppailutilanne, jossa isä otti kiinni tyttärensä puukkokädestä. Siinä yhteydessä tytär alkoi huitoa ja lyödä isäänsä kohti puukolla. Lyönnit osuivat isää ylävartaloon.

Puolustuksen mukaan naisella oli tilanteessa syy pelätä isäänsä ja sitä, että mies jatkaa väkivaltaista toimintaansa. Tilanteen pelottavuutta lisäsi naisen ennestään kokemat pelkotilat.

Puolustuksen mukaan naisella oli oikeus puolustautua tilanteessa käyttämällä itse väkivaltaa. Nainen on pienikokoinen eikä hän olisi voinut puolustautua ilman tekovälinettä. Nainen ei kuitenkaan kyennyt tilanteessa arvioimaan puukolla huitaisujen määrää.

Teon jälkeen nainen ei puolustuksen mukaan edes käsittänyt, että hänen isänsä olisi kuollut.

Puolustus toteaa ennakkovastauksessaan, että ruumilliseen koskemattomuuteen kohdistuvan hyökkäyksen torjumiseksi on lupa käyttää voimakkaampaa väkivaltaa kuin hyökkääjä käyttää. Kyse oli naisen kannalta vakavasta ruumiilliseen koskemattomuuteen kohdistuvasta loukkauksesta.

Nainen osallistui oikeusistuntoon terveydentilansa takia Vanhan Vaasan sairaalasta avustajansa kanssa.

*Päivitys kello 13.16: Juttua täydennetty ja otsikkoon lisätty tieto raiskauksesta.

Lue myös:

    Uusimmat